Peter Prevc je dobil 64. novoletno turnejo, v skupnem seštevku za svetovni pokal v smučarskih skokih ima na vrhu pred drugouvrščenim Severinom Freundom 205 točk naskoka. Foto: Reuters
Peter Prevc je dobil 64. novoletno turnejo, v skupnem seštevku za svetovni pokal v smučarskih skokih ima na vrhu pred drugouvrščenim Severinom Freundom 205 točk naskoka. Foto: Reuters

Skakalni as iz Dolenje vasi je v sredo prekinil sedemletno vladavino Avstrijcev na novoletni turneji in postal prvi Neavstrijec s skupno zmago po finski legendi novoletne turneje - to tekmovanje je kot edini skakalec osvojil petkrat - Janneju Ahonenu leta 2008. Uspeh je 23-letnik označil za največjega v karieri: "Tega zlatega orla bi postavil kar na vrh svoje karierne piramide, medalje pa bi dal za trdne temelje. Nekateri dajo na vrh strehe petelina, jaz dam pa orla."

Prevc je na novoletni turneji skakal izjemno. Na treningih sicer ni dosegal želenih rezultatov, a je bil zato toliko prepričljivejši na tekmah, kjer je vsakič znova v trenutku, ko je bilo to najbolj potrebno, skočil vrhunsko. Zlasti na Bergislu, kjer je bil lani v prvi seriji šele 18., na koncu pa je zasedel 11. mesto. Spodaj si lahko še enkrat ogledate vse njegove finalne nastope na letošnji turneji in podoživite evforijo, ki je pred televizijske sprejemnike za finalni skok v Bischofshofnu zvabil več kot 700 tisoč gledalcev.


1. tekma: Oberstdorf, 3. mesto
Prevc je na uvodni tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu zasedel 3. mesto. V prvi seriji je v slabših razmerah skočil 129,5 metra in imel slabih pet točk prednosti pred Danielom Andrejem Tandejem. Tretji je bil Stefan Kraft, ki je zaostajal še točko več, Severin Freund je bil peti. V drugi seriji se je vrstni red precej premešal. Freund je izkoristil ugodne razmere in pristal pri 137,5 m, potem ko je pred njim z daljavo dneva (139 m) odlično skočil tudi Michael Hayböck in se s šestega mesta povzpel na drugo mesto. Najboljši trije iz prve serije so nastopili v slabših vetrovnih razmerah. Žirija je zaletno mesto zvišala, a so vsi po vrsti nazadovali: Kraft je končal na sedmem mestu, Tande na desetem. Prevc, ki je predtem zmagal na zadnjih treh tekmah za svetovni pokal, je skočil 130 m, kar je bilo dovolj za tretje mesto. "Bolj se je bližal moj nastop, višje je šel nalet. To te lahko zavre. Sam sem poskušal ostati zbran, menjave naleta in vetra niso imele vpliva name. Žal se je prav v finalni seriji malo zalomilo, glede na prejšnje skoke sem pričakoval več, vendar ne vem ... Že teden dni opozarjam, da se lahko na novoletni turneji hitro obrne v dobro ali slabo," je po tekmi dejal Prevc.


2. tekma: Garmisch-Partenkirchen, 1. mesto
Po manjšem razočaranju v Oberstdorfu je Prevcu nato uspel sanjski uvod v novo leto - tekmo je dobil in povedel v skupnem seštevku novoletne turneje. V finalni seriji je z najdaljšim skokom dneva (136 m) prišel do 12,6 točke prednosti pred Kennethom Gangnesom. Zmagovalec uvodne tekme v Oberstdorfu Freund je zasedel tretje mesto, v drugi seriji se mu skok ni posrečil (132,5 m). Po prvi seriji je Nemec zaostajal le 1,4 točke za najboljšim skakalcem letošnje zime. Oba sta pristala pri 133,5 metra. Po polovici turneje je imel Prevc v skupnem seštevku 8,6 točke naskoka pred Freundom. "Poskusni skok in drugo serijo bi ocenil kar z desetko, bomo pa jutri štartali na 11. Prvi skok je bil za osmico, ker se je vmes prikradla manjša napaka. Ko enkrat skočiš, kot mi je uspelo v poskusni in finalni seriji, si kot skakalec resnično zadovoljen, ker čisto drugače občutiš skok in več občutiš v zraku, kot pri navadnih skokih. Boljši skoki so res nekaj posebnega in dajo še dodatno zadovoljstvo," je po tekmi dejal Prevc.


3. tekma: Innsbruck, 1. mesto
V Innsbrucku je nato Prevc naredil še en velik korak proti skupni zmagi. Dneva na Bergislu ni začel najbolje, saj je v poskusni seriji s skokom, dolgim 115,5 m, zasedel šele 24. mesto (Freund je bil s padcem ob doskoku najdaljši), a je najboljše prihranil za tekmo. V prvi seriji je dobil dvoboj s Hayböckom, osvojil je 1. mesto in po petih skokih povečal prednost v skupnem seštevku na 14,3 točke. V finalu je Freund vrgel rokavico s skokom, dolgim 128 m, s katerim je zanesljivo prevzel vodstvo, a je slovenski as še enkrat dokazal, da ne podleže pritisku. Z daljavo dneva (132 m) je suvereno dobil tekmo in prednost v skupnem seštevku povišal na 19,7 točke! Na odru za zmagovalce se je Prevcu in Freundu pridružil še Gangnes. "Uspelo se mi je zbrati, dobro sem nastopil v prvi seriji, zato je breme padlo z ramen. Še bolje je šlo v finalu, ko sem dosegel enega svojih najboljših skokov do zdaj," je dejal 23-letnik.


4. tekma: Bischofshofen, 1. mesto
Številni so bili prepričani, da bo Prevc osvojil novoletno turnejo, če bo v Bischofshofen prispel s prednostjo, toda šampiona sta čakala še dva pomembna skoka. Dobro formo je potrdil že v poskusni seriji, kjer mu je uspel najdaljši skok, po prvi pa si je s 139 metrov dolgim skokom v telemark pred Freundom priboril še dodatnih šest točk in pol zaloge, tako da je bila pred odločilnim skokom prednost kar 26 točk. Ni ga bilo več, ki bi dvomil o tem, kdo bo dobil zlatega orla. Okoli 5.000 slovenskih gledalcev (številni so vzeli dopust, da so bili v Bischofshofnu del nepozabnega spektakla) je že začelo proslavljati veliki dan, a jim je srčni utrip gotovo porasel, ko je Freund v finalu pristal pri 141 metrih in dobil tudi eno dvajsetico. Na vrhu zaletišča je bil le še Prevc, ki pa je na neverjeten način pokazal Freundu, kdo je gospodar turneje. Neslo ga je kar 142,5 metra daleč, uspelo mu je spet pristati s telemarkom in z reprezentančnimi kolegi ter ob plapolanju stotine slovenskih zastav je lahko začel proslavljati poseben podvig. "To je morda celo najlepši dan v mojem življenju. Velika skala se mi je odvalila. Ko sem uspel pristati, je šlo iz mene vse, kar se mi je nabiralo vse te dni. Res je veličastno videti toliko ljudi v Bischofshofnu," je z nasmeškom na obrazu dejal zmagovalec 64. novoletne turneje.