V Willingen so odpotovali bratje Peter, Cene in Domen Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Anže Lanišek in Anže Semenič. Foto: BoBo
V Willingen so odpotovali bratje Peter, Cene in Domen Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Anže Lanišek in Anže Semenič. Foto: BoBo
Peter Prevc
V Zakopanah je Slovenija na moštveni tekmi zasedla tretje mesto. Blestel je Peter Prevc, ki je bil najboljši posameznik moštvene preizkušnje. Foto: BoBo
Cene Prevc
Cene Prevc je zadovoljen, da mu je po ponesrečeni drugi tekmi v Wisli v Zakopanah znova šlo. Foto: BoBo
Peter Prevc
Goran Janus pričakuje, da se bo Slovenija na ekipni tekmi znova borila za stopničke. Foto: BoBo
Jurij Tepeš
V Willingenu je Jurij Tepeš skočil že kar 152 m. Foto: Reuters
Jernej Damjan
Jernej Damjan je zadovoljen, da se je uspešno vrnil v svetovni pokal in zato, kot pravi, še toliko bolj uživa v skokih. Foto: BoBo
Domen Prevc se veseli velike skakalnice v Willingenu

"Se veselim tekem v Willingenu, kjer je skakalnica zelo velika. Mislim, da bom zares lahko užival," je pred potjo v Nemčijo dejal letos najboljši Slovenec Domen Prevc. Veliko se govori o njegovem nastopu na letalnici. V FIS-ovih pravilih je zapisano le, da mora tekmovalec za nastop na velikanki imeti točke svetovnega pokala ali velike nagrade. Teh ima Domen seveda na pretek, vendar pa je nekakšno nepisano pravilo, da (pre)mladi skakalci zaradi izkušenj vendarle še ne letijo.

Tudi teh ima po letu in pol v svetovnem pokalu Domen za 17-letnega mladeniča že kar precej. Zaradi agresivne drže v zraku mnogi nestrpno pričakujejo njegove prve polete, zmagovalec štirih tekem za svetovni pokal pa o Oberstdorfu, ki je postaja za Willingenom, še ne razmišlja in glede nastopa le odgovarja, da je to vprašanje za trenerja. Kot je nato povedal Goran Janus, bo odločitev padla v Willingenu. Če bo na skakalnici Mühklenkopf vse potekalo normalno, bo Domen tudi eden izmed sedmih potnikov v Oberstdorf.

Boja za skupno zmago v Domnovih mislih ni
Najmlajši izmed bratov Prevc je v svetovnem pokalu trenutno tretji. Za Kamilom Stochom zaostaja 153 točk, a, kot pravi, se s skupnim seštevkom sploh ne obremenjuje: "Boja za veliki kristalni globus nimam v mislih. Ne grem niti iz tekme v tekmo, ampak samo iz skoka v skok." Janus je ob tem le dodal, da upa, da bodo večje naprave, ki so zdaj na vrsti, premešale moči: "Ne bom rekel, da so te skakalnice naša prednost, a na način skakanja …"

Slovenci imajo v zadnjih letih največ uspehov na letalnicah, tudi v Willingenu, kjer je Mühlenkopf v bistvu največja skakalnica na svetu, pa so v preteklosti že odlično nastopali. Lani je posamično tekmo prepričljivo dobil Peter Prevc. Na ekipni tekmi je bila Slovenija po nekaj napakah za Nemčijo, Norveško in Avstrijo četrta, a je doslej tu v letih 2015 in v 2013 že dobila dve moštveni preizkušnji.

Jurij Tepeš sorekorder skakalnice Mühlenkopf
Peter Prevc je lani v Willingen prišel neposredno po slavju na novoletni turneji in se je z zmago pred Kennethom Gangnesom in Severinom Freundom ogrel za svetovno prvenstvo v poletih, kjer je na Kulmu osvojil zlato kolajno. Letos prihaja s povsem drugačno popotnico, a vseeno pomirjen, ker je v Zakopanah znova našel dobre občutke in skakal spodbudno. Kot je dejal, "če občutki niso pravi, so velike naprave večje mučenje kot manjše ".

Pod vprašajem je bil tokrat nastop Jurija Tepeša, ki mu je viroza pobrala kar precej moči. To je bilo opazno tudi po težavah na moštveni tekmi v Zakopanah, kjer je Slovenija sicer dobro nastopila in bila tretja, in na posamični preizkušnji, kjer je Ljubljančan ostal brez finala. Toda zbral je dovolj moči za pot v Nemčijo. Lani, ko je dobil kvalifikacije, je bil ob Petru Prevcu edini slovenski finalist na 13. mestu. Bil je tudi v ekipi pri obeh zmagah, obenem pa je skupaj z Jannejem Ahonenom rekorder skakalnice Mühlenkopf. Finec je 152 m zmogel leta 2005, Tepešu pa je ta daljava uspela pred tremi leti.

Damjan ima lepe spomine na Willingen
Selitve v Willingen se veseli tudi Jernej Damjan, ki je zadovoljen, da mu je po operaciji kolena uspela hitra vrnitev v svetovni pokal. V Willingenu je sicer že na treh posamičnih tekmah stopil na oder za zmagovalce. Dvakrat je bil tretji, leta 2008 pa celo drugi: "Iskreno nisem pričakoval, da se bom tako hitro vrnil in da bom tako konstanten. Na začetku zime si nisem mislil, da se bom lahko sploh še vrnil. Vesel sem, da lahko nastopam na tej ravni. Znam še bolj ceniti, in še bolj uživam v tem, kar se dogaja. V Willingenu se vedno dobro počutim. Skakalnica mi je zelo všeč in sem tudi že uspešen. Nobenemu ni povsod všeč, Willingen pa je eden izmed takih mest, kjer sem se vedno dobro počutil. Komaj čakam tudi polete, ker letel pa res že dolgo nisem."

Iz Zakopan optimizem črpa tudi Cene Prevc, ki nastop v Willingenu nestrpno pričakuje, da bo lahko skočil daleč, kar bo dobra generalka pred prihajajočimi poleti: "Se veselim teh tekem, ker je skakalnica velika, na njej pa še nisem skakal. Ne vem, kako bo z velikimi napravami, saj mi na primer doslej na letalnicah ni šlo. V skokih vsi hrepenimo po čim daljših skokih, zato večja, kot je, bolje je."

Vračata se Lanišek in Semenič
Tudi v Willingen Slovenija potuje s sedmimi skakalci. Mladeniča Aljaža Osterca in Bora Pavlovčiča sta zamenjala Anže Lanišek in Anže Semenič. Z Oberstdorfom pa se že začenja nova perioda in tudi za to obdobje so skakalci v celinskem pokalu zagotovili kvoto sedmega tekmovalca. "To je dobra novica, saj si tako nabirajo izkušnje in občutijo utrip svetovnega pokala. Ni odvisno od starosti, ampak enostavno, da imajo možnost. Če na primer pogledamo oba mladinca, ki sta zdaj skakala, sta imela malce velike oči, saj je svetovni pokal vendarle malce več od ostalih tekem," je dejal Janus.

V Willingenu se bo progam začel v petek s serijama za trening, ki se bo začel ob 15.30. Ob 18.00 sledijo kvalifikacije za posamično tekmo. V soboto je, kot je v navadi, na vrsti ekipna tekma, ki bo ob 16.05. Ob 15.00 se bo začela poskusna serija. V nedeljo bodo s poskusnimi skoki začeli ob 14.00, prva serija pa je napovedana za 15.05.

SKUPNI VRSTNI RED                   
Po 14. tekmi (od 27):                 
 1. K. STOCH      POL         933 točk
 2. D. A. TANDE   NOR         803     
 3. D. PREVC      SLO         780     
 4. S. KRAFT      AVT         649     
 5. M. KOT        POL         524     
 6. M. HAYBÖCK    AVT         502     
 7. M. EISENBICH. NEM         464     
 8. M. FETTNER    AVT         458     
 9. P. ZYLA       POL         376     
10. R. FREITAG    NEM         329     
...                                   
17. P. PREVC      SLO         230     
22. J. TEPEŠ      SLO         146     
31. C. PREVC      SLO          57     
33. J. DAMJAN     SLO          51     
55. B. PAVLOVČIČ  SLO           3     

POKAL NARODOV                                                           
Po 15 tekmah:                         
 1. POLJSKA                 2.747 točk
 2. AVSTRIJA                2.479     
 3. NEMČIJA                 2.429     
 4. NORVEŠKA                1.818     
 5. SLOVENIJA               1.699     
 6. ČEŠKA                     549     
 7. JAPONSKA                  470     
 8. RUSIJA                    317     
 9. FRANCIJA                  250     
10. ŠVICA                      85  
Domen Prevc se veseli velike skakalnice v Willingenu