Žan Košir je globus že prejel. Foto: Facebook/Žan Košir
Žan Košir je globus že prejel. Foto: Facebook/Žan Košir
Žan Košir
Žan Košir si že v nedeljo lahko zagotovi tudi veliki kristalni globus. Foto: www.alesfevzer.com

lnem veleslalomu sezone v Asahikavi na Japonskem in v tej disciplini osvojil mali kristalni globus.

"Za nami je lepa tekma. Končno mi je uspelo zmagati tudi v veleslalomu, kar se mi je izmikalo že vso sezono. Bila je živčna tekma, saj je bil to zadnji veleslalom sezone in je bila pomembna glede skupnega seštevka v disciplini. Končno sem dobil globus in sem zelo vesel," je po uspehu povedal Tržičan. V izločilnih bojih je od Slovencev deskal še Rok Marguč, ki je bil osmi, Jure Hafner je zasedel 21. mesto, Rok Flander 22., Jernej Demšar pa 35. V ženski konkurenci je slavila Avstrijka Julia Dujmovits, druga je bila Švicarka Julie Zogg, tretja pa Čehinja Ester Ledecká. Gloria Kotnik je tekmo končala na 24. mestu.

V nedeljo bo še paralelni slalom, na katerem si lahko Košir že zagotovi tudi skupno zmago v pokalu, saj ima pred Vicom Wildom, olimpijskim zmagovalcem iz Rusije, že več kot 2.000 točk prednosti. Svetovni podprvak Košir je pred zadnjo tekmo za vodilnim v seštevku paralelnega veleslaloma Wildom zaostajal 120 točk. Ker je uvrstitev v izločilne boje Wildu spodletela, je že pred finalom pomenilo, da ga je Košir v veleslalomskem seštevku prehitel. Svetovni prvak Rus Andrej Soboljev in Francoz Sylvain Dufour, ki sta bila pred tekmo z majhnimi možnostmi za mali globus skupno na 3. oziroma 4. mesto, pa sta prav tako ostala brez osmine finala.

Do konca sezone še trije slalomi
Dvakratni dobitnik olimpijskega odličja Košir je že v kvalifikacijah dosegel najboljši čas. Košir in Marguč sta se nato v izločilnih bojih najprej spopadla z Avstrijcem Sebastianom Kislingerjem in Italijanom Ronaldom Fischnallerjem ter iz dvobojev izšla kot zmagovalca. Marguč je moral nato v četrtfinalu priznati premoč Nemcu Patricku Busslerju, ki ga je ugnal le za 12 stotink sekunde. Košir je v četrtfinalu brez težav premagal Nemca Alexandra Bergmanna, v polfinalu Rusa Stanislava Detkova, v velikem finalu pa je opravil še z Busslerjem. S tem je osvojil novih 1.000 točk svetovnega pokala in si je s tretjo zmago v karieri zanesljivo priboril mali kristalni globus.

Do konca sezone so na sporedu še trije paralelni slalomi, prvi že v nedeljo v Asahikavi. Košir ima 4.800 točk, najbližja zasledovalca Wild in Fischnaller pa jih imata 2.789 oziroma 2.768. Z zmago bi bil Košir ne glede na preostali razplet že končni zmagovalec.

Deskarju Koširju mali globus v veleslalomu
Košir z zmago do malega kristalnega globusa
Deskarju Koširju mali globus v veleslalomu
Košir z zmago do malega kristalnega globusa