Veerpalu je v Pragelatu pokoril vse nasprotnike. Foto: EPA
Veerpalu je v Pragelatu pokoril vse nasprotnike. Foto: EPA
Lukaš Bauer, Anders Veerpalu in Tobias Angerer
Na zmagovalnem odru klasike na 15 kilometrov prvič v zgodovini olimpijskih iger ni bilo Skandinavcev. Foto: EPA

Potem ko v svetovnem pokalu ni blestel, je Estonec pokazal zobe v pravem trenutku. V močnem sneženju je prevzel vodstvo na polovici proge in si do cilja pritekel 14,5 sekunde prednosti pred Čehom Lukašem Bauerjem. Bron je osvojil vodilni v svetovnem pokalu Nemec Tobias Angerer.

"Moj letošnji edini pravi cilj so bile olimpijske igre, in sicer tekma na 15 kilometrov. Povsem sem se osredotočil na današnjo preizkušnjo, druge me niso zanimale. Zelo mi je pomagala tudi Šmigunova, ki je z dvema zmagama moški del reprezentance povsem razbremenila. Seveda pa moram pohvaliti še serviserje, ki so opravili odlično delo. Ne vem, kaj so uporabili, toda smuči so bile hitre," je dejal tekač iz estonskega tekaškega in kolesarskega centra Otepää.

Severnjaki ostali praznih rok
Razočarali so Skandinavci, ki so na vseh olimpijskih igrah do zdaj osvojili medalje v tej disciplini. Tokrat sta med deseterico končala le dva, najboljši pa je bil Šved Johan Olsson na 6. mestu. Najboljši Norvežan in eden izmed favoritov Frode Estil je bil šele 17.

Po tekmi je bentil nad pripravo smuči: "Maža je bila premehka, zato sem bil na ravnini in v spustih prepočasen. Norvežani na teh olimpijskih igrah nimamo sreče. Upam, da se nam bo povrnilo v nedeljski štafeti, saj imamo zelo dobro moštvo."

Edini slovenski predstavnik Jože Mehle je s skoraj petimi minutami zaostanka končal na 59. mestu.

"Tek je bil soliden. Imel sem nekaj smole, saj sem štartal v prvi polovici, ko proga še ni bila dovolj zvožena. Tudi veter je sneg nanašal v smučino, tako da lahko rečem, da so bile razmere res težke. Nekaj težav sem imel v ravnih delih, medtem ko sem zelo zadovoljen z vzponi," je svoj nastop ocenil Mehle.

Zgodovino je pisal Robel Teklemariam, ki je kot prvi Etiopijec nastopil na zimskih olimpijskih igrah in osvojil 84. mesto.

15 km klasično (M):                       
 1. A. VEERPALU        EST     38:01,3
 2. L. BAUER           ČEŠ       +14,5
 3. T. ANGERER         NEM        19,2
 4. V. ROČEV           RUS        23,1
 5. J. MAE             EST        33,9
 6. J. OLSSON          ŠVE        37,5
 7. A. SCHLÜTTER       NEM        43,4
 8. M. TAUBER          AVT        48,2
 9. S. NOVIKOV         RUS      1:13,7
10. S. JAUHOJARVI      FIN      1:14,0
59. J. MEHLE           SLO      4:55,6