Novi olimpijski prvakinji je prva čestitala kolegica iz reprezentance Sandrine Bailly. Foto: Reuters
Novi olimpijski prvakinji je prva čestitala kolegica iz reprezentance Sandrine Bailly. Foto: Reuters
Dobitnice medalj na šprinterski tekmi. Foto: Reuters
Teja Gregorin
Teja Gregorin je rešila slovensko čast. Foto: RTV SLO

V razburljivi tekmi, ki jo je na začetku oviralo močno sneženje, je Francozinja za dobri dve sekundi premagala Švedinjo Anno Carin Olofsson, tretja pa je bila Ukrajinka Lilia Efremova. Vse dobitnice kolajn so imele tudi nekaj sreče, saj niso nastopile v prvi skupini, ki je imela slabe razmere za tek.

V razmerah so iskale opravičilo predvsem velike poraženke obračuna Nemke, ki so vse štartale do številke 27, med najboljšo deseterico pa se je zavihtela le Kati Wilhelm. Branilka naslova je bila sedma. Pred štartom je tekmovalke osupnila novica, da zaradi dopinških obtožb ne bo štartala Rusinja Olga Pileva.

Premišljevala o upokojitvi
"Dokazala sem, da v športu ne smeš nikoli obupati," je po uspehu kariere v cilju pripovedovala francoska junakinja, ki je bila na tekmah svetovnega pokala najboljša tretja (to sezono v Osrblieju), tretja pa je bila tudi na svetovnem prvenstvu leta 2003 na zasledovalni tekmi. "Imela sem veliko težav s poškodbami, veliko vzponov in padcev. Bila sem že blizu odločitvi, da preneham tekmovati. Moja želja je bila deseterica, nikoli pa nisem pomislila, da bi lahko zmagala. Poleg tega, da smo pred igrami odlično trenirali, je za tak uspeh najbolj zaslužna moja sproščenost. Nisem čutila prav nobenega pritiska, svoje pa so dodale tudi izkušnje."

Brezhiben strelski nastop Gregorinove
Slovenke so želele popraviti slab vtis z uvodne tekme, najbolj pa je to presenetljivo uspelo olimpijski debitantki Teji Gregorin, ki je brez zgrešenega strela osvojila 14. mesto. "Danes bolje ne bi moglo biti. Mogoče sem nekoliko prehitro začela, tako da mi je na koncu začelo pobirati moči, a tudi z drugačno taktiko ne bi mogla dosti pridobiti. Ponosna sem na strelski dosežek, bil je brez napak, kar se je z izjemo štafete letos zgodilo prvič," je bila zadovoljna Gregorinova.

Šprint, 7,5 km:                 * 
 1. F. BAVEREL ROBERT FRA  22:31,4 (0)
 2. A.-C. OLOFSSON    ŠVE    + 2,4 (1)
 3. L. EFREMOVA       UKR      6,6 (0)
 4. A. AHATOVA        RUS      8,8 (0)
 5. O. ZUBRILOVA      BLR      9,1 (0)
 6. S. BAILLY         FRA     11,6 (2)
 7. K. WILHELM        NEM     18,4 (1)
 8. O. NAZAROVA       BLR     21,8 (0)
 9. O. ZAJCEVA        RUS     34,4 (0)
10. S. IŠMURATOVA     RUS     38,9 (1)
...                                   
14. T. GREGORIN       SLO     59,8 (0)
31. T. BRANKOVIČ      SLO   1:42,7 (2)
55. D. GRUDIČEK       SLO   2:57,2 (3)
59. A. MALI           SLO   3:31,1 (3)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi