Michael Greis je v Torinu pustil svoj pečat. Foto: Reuters
Michael Greis je v Torinu pustil svoj pečat. Foto: Reuters
Michael Greis
Trije prsti za tri zlate medalje v Torinu. Foto: Reuters
Ole Einar Björndalen
Ole Einar Björndalen je zlato zapravil na streljanju stoje, kjer je zgrešil trikrat. Foto: EPA

Za presenečenje je poskrbel Poljak Tomasz Sikora, ki se je z drugim mestom prvič okitil z olimpijsko medaljo. 32-letni Sikora je že leta 1995 postal svetovni prvak na 20 km, nato pa je izginil s samega vrha. Z bronom se je moral potolažiti Norvežan Ole Einar Björndalen, ki je v Torinu ob še dveh srebrih tako ostal brez zlata.

Prvič so tekli skupaj
Na sploh prvi olimpijski tekmi s skupinskim štartom je dolgo kazalo, da bo Björndalen le osvojil svojo šesto zlato medaljo na OI-jih. 32-letni viking je vodil vso tekmo. Leže je podrl vseh 10 tarč, v prvem nastopu stoje pa je pustil eno tarčo nepokrito, tako da ga je ujel Sikora.

Skupaj sta pritekla na zadnje strelišče, kjer je bil najbolj nervozen prav Björndalen, ki se je moral dvakrat zavrteti v kazenskem krogu, Sikora pa enkrat. Napake vodilnih je izkoristil Greis in z ničlo (edini strel je zgrešil pri tretjem strelskem nastopu) ujel Poljaka in ga v zadnjem vzponu tudi prehitel. Greis je v Torinu postal olimpijski prvak na 20 kilometrov, zlat pa je bil tudi s štafeto.

"Če bi mi nekdo pred tekmo rekel, da bom še enkrat zlat, bi se le nasmehnil. Počutil sem se namreč zelo utrujenega. Zdaj hočem ta trenutek čim dlje užiti," se je smejal zlati Greis.

Ole postal četrti zbiratelj
V boju za drugo mesto je Björndalenu zmanjkalo metrov, da bi ogrozil Poljaka, vseeno pa je bil zadovoljen s svojo deveto olimpijsko medaljo, prvo bronasto. Na seznamu najuspešnejših tekmovalcev na zimskih OI-jih se je na četrtem mestu izenačil z rusko smučarko tekačico Lariso Lazutino. Oba imata pet zlatih, tri srebrne in eno bronasto odličje. Uspešnejši so le norveški tekač Björn Dählie (8, 4, 0), ruska tekačica Ljubov Jegorova (6, 3, 0) in ruska hitrostna drsalka Lidija Skoblikova (6, 0, 0).

Spet je razočaral Francoz Raphael Poiree, ki je bil kljub le dvema kazenskima
krogoma prepočasen za kaj več kot 12. mesto. Noben Slovenec ni imel pravice nastopa. Tekmovalo je le 30 biatloncev po posebnem ključu, ki je temeljil na rezultatih v svetovnem pokalu, svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah.

Skupinski štart, 15 km:          *  
 1. M. GREIS          NEM  47:20,0 (1) 
 2. T. SIKORA         POL     +6,3 (1) 
 3. O.-E. BJÖRNDALEN  NOR     12,3 (3) 
 4. P. PUURUNEN       FIN     23,7 (0) 
 5. S. ČEPIKOV        RUS     39,1 (0) 
 6. E.-H. SVENDSEN    NOR     53,8 (2) 
 7. H. HANEVOLD       NOR     54,2 (3) 
 8. A. WOLF           NEM     55,3 (2) 
 9. C. SUMANN         AVT     57,4 (2) 
10. M. RÖSCH          NEM     59,8 (3) 
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi