Anna Carin Olofsson si je pot do največjega uspeha v karieri tlakovala z natančnim streljanjem, saj je le eno tarčo pustila nepokrito. Foto: Reuters
Anna Carin Olofsson si je pot do največjega uspeha v karieri tlakovala z natančnim streljanjem, saj je le eno tarčo pustila nepokrito. Foto: Reuters
Kati Wilhelm in Anna Carin Olofsson
Wilhelmova (levo) in Olofssonova sta si v cilju padli v objem. Foto: Reuters
Anna Carin Olofsson
Olofssonova si pred štirimi leti najbrž ni predstavljala, da bo olimpijska prvakinja. Foto: EPA

33-letna Olofssonova je dobila preizkušnjo na 12,5 km s skupinskim štartom. Odločilno prednost si je pritekla po 3. strelskem nastopu, ki ga je opravila brezhibno, medtem ko je morala najbližja zasledovalka Kati Wilhelm v kazenski krog.

Švedinja je nato v zadnjem streljanju enkrat zgrešila, a je kljub temu gladko ubranila naskok pred rdečelaso Nemko. Za Olofssonovo je to druga medalja v Torinu, saj je bila v šprintu srebrna. Nemški uspeh sta dopolnili bronasta Uschi Disl in četrtouvrščena Martina Glagow.

35-letna Dislova, ki bo po koncu sezone končala kariero, je na olimpijskih igrah osvojila že rekordno 9. kolajno, s čimer se v moški konkurenci lahko pohvali le še Norvežan Ole Einar Björndalen, ki mu je to uspelo kakšno uro prej, ko je bil bronast na 15 kilometrov.

Čestitala ji je tudi Forsbergova
"Nisem še razmišljala o tem, kaj zmaga pomeni za Švedsko, vem pa, da meni ogromno. Pred štirimi leti sem se za biatlon odločila, ker v teku nisem mogla več napredovati. Sem pa presenečena, da so uspehi prišli tako hitro," je bila zadovoljna Olofssonova, ki ji je po tekmi čestitala tudi slavna rojakinja Magdalena Forsberg, šestkratna zmagovalka svetovnega pokala in sedemkratna svetovna prvakinja, ki pa nima olimpijskega naslova.

Edina Slovenka Teja Gregorin je nastope v Torinu končala s še enim solidnim nastopom. S štirimi zgrešenimi streli, od tega tremi v ležečem položaju, je osvojila 19. mesto.

Skupinski štart, 12,5 km:       *  
 1. A. OLOFSSON       ŠVE  40:36,5 (1) 
 2. K. WILHELM        NEM    +18,8 (1) 
 3. U. DISL           NEM     41,9 (3) 
 4. M. GLAGOW         NEM     57,1 (2) 
 5. F. BAVEREL-ROBERT NOR   1:04,0 (2) 
 6. O. NAZAROVA       RUS   1:14,0 (1) 
 7. Š. LIU            KIT   1:20,7 (2) 
 8. E. DAFOVSKA       BOL   1:32,9 (3) 
 9. A. AHATOVA        RUS   1:43,0 (2) 
10. S. BAILLY         FRA   1:45,0 (4) 
...                                    
19. T. GREGORIN       SLO   3:14,9 (4) 
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi