Olimpijska prvakinja Kristina Šmigun je nekaj kilometrov pred ciljem prehitela Petro Majdič. Foto: EPA
Olimpijska prvakinja Kristina Šmigun je nekaj kilometrov pred ciljem prehitela Petro Majdič. Foto: EPA
Kristina Šmigun
Kristina Šmigun, ki letos v svetovnem pokalu ni blestela, je očitno izvrstno tempirala formo. Foto: Reuters
Hilde Pedersen, Kristina Šmigun in Marit Björgen
Hilde Pedersen, Kristina Šmigun in Marit Björgen, najhitrejše na 10 kilometrov klasično. Foto: Reuters

26-letna Brinjčanka je bila v svoji paradni disciplini na prvem vmesnem času (2,2 km) 7., po drugem (6,2) 9., nato pa z odličnim finišem dosegla najboljšo slovensko tekaško uvrstitev v zgodovini olimpijskih iger. Za bronom je zaostala za 8 sekund. Maja Benedičič je bila 65.

Po nastopu je bila Petra Majdič nekoliko razočarana, pred novinarje pa je stopila s solznimi očmi.
Estonka Šmigunova se je v vodstvo prebila po sedmem kilometru in si pred srebrno Norvežanko Marit Björgen do konca pritekla 20 sekund prednosti. Po prvem mestu na dvojnem zasledovanju je to njena druga zlata medalja v Torinu. Bron je osvojila še ena Norvežanka Hilde Pedersen.

Je kolajno vzel moker sneg?
Na dan tekme se je zgodilo prav to, česar se je Majdičeva najbolj bala. Vreme, v prejšnjih dneh je bilo sončno in mrzlo, se je v noči pred dirko spremenilo, zjutraj je začelo deževati in rahlo snežiti in namesto izredno hitrih smuči za suh sneg, kakršne je imela na voljo slovenska predstavnica še pred dvema dnevoma, so morali zamenjati material s precej slabšim za mokro podlago. Po besedah trenerja Roberta Slabanje pa Majdičeva pravih smuči za tak sneg nima.

Začetek v znamenju Kanadčanke
Tekmo je najhitreje začela Kanadčanka Sara Renner, ki je imela po 2,6 km že več kot pet sekund prednosti pred zasledovalkami. Za njo so se zvrstile Björgenova, Čehinja Katarina Neumannova, Švedinja Britta Norgren, Finka Virpi Kuitunen, Šmigunova in Majdičeva. Drugo in sedmo so ločile le tri sekunde.

Majdičeva izgubljala v drugi tretjini
Tudi po 6,2 km je vodila Renerjeva, vendar sta Šmigunova in Björgenova njeno prednost praktično izničili. Na četrto mesto se je presenetljivo prebila Norvežanka Kristin Stormer Steira. Majdičeva je za vodilno trojico na 9. mestu zaostajala 15 sekund.

Šmigunova vklopila turbo
V naslednjem kilometru in pol si je Šmigunova nabrala pet sekund naskoka pred Steirovo in Björgenovo, za dve mesti pa se je povzpela tudi Majdičeva, ki je za vodilno zaostajala 21, za tretjim mestom pa 16 sekund.

Četrto mesto oddaljeno le dobro sekundo
Na 8,8 km je najboljša slovenska tekačica prehitela še Rennerjevo in se povzpela na šesto mesto. Od tretje Neumannove je bila počasnejša le še za 11 sekund. Čehinja je v zaključku popustila in prišla v cilj le z desetinko prednosti pred Majdičevo. Nekaj več kot sekundo je zmanjkalo tudi do Steire na četrtem mestu. V zadnjem kilometru si je z najhitrejšim tekom med vsemi bron pritekla Pedersenova.

Za mesto izboljšana najboljša uvrstitev
Pred današnjo tekmo sta bili najboljši slovenski tekaški uvrstitvi sedmi mesti iz leta 2002. Petra Majdič je ta izid dosegla v zasledovalnem teku, Andreja Mali pa v šprintu.

10 km klasično:                      
1. K. ŠMIGUN EST 27:51,4
2. M. BJÖRGEN NOR + 21,3
3. H. PEDERSEN NOR 22,6
4. K. S. STEIRA NOR 29,6
5. K. NEUMANNOVA ČEŠ 30,8
6. P. MAJDIČ SLO 30,9
7. A. K. SAARINEN FIN 38,2
8. S. RENNEN KAN 41,6
9. V. BAUER NEM 1:12,2
10. B. NORGREN ŠVE 1:15,7
...
65. M. BENEDIČIČ SLO 5:49,9