Policijska racija se je zgodila prvič v zgodovini olimpijskih iger. Foto: EPA
Policijska racija se je zgodila prvič v zgodovini olimpijskih iger. Foto: EPA

Večje število policistov je v soboto zvečer tri ure preiskovalo hiše in avtomobile v San Sicariu in Pragelatu, 10 avstrijskih tekačev in biatloncev pa so odpeljali na dopinške teste. Aretiranih ni bilo. Rezultati bodo znani v prihodnjih dneh.

"MOK je tako ravnal zato, ker je izvedel, da naj bi se v zasebnih prostorih avstrijske ekipe nahajal Walter Mayer," je zapisano v sporočilu Mednarodnega olimpijskega komiteja. Mayer je nekdanji trener biatloncev, ki so mu zaradi očitanih krvnih transfuzij prepovedali sodelovanje na olimpijskih igrah do leta 2010.

Gandler: Obravnavali so nas kot kriminalce
Generalni sekretar Avstrijskega olimpijskega komiteja Heinz Jungwirth je bil ogorčen: "Vložili bomo protest. Seveda nimamo nič proti testom, ampak na ta način in v tako poznih urah je to nedopustno. V nedeljo imamo tekmo (štafeta) in to je nadlegovanje." Direktor Avstrijske smučarske zveze Markus Gandler pa je dodal: "Obravnavali so nas, kot da bi bili kriminalci. Zelo srhljivo deluje, ko se pri vratih naenkrat prikaže 30 policistov." Avstrijci so potrdili, da je Mayer obiskal ekipo in da je na olimpijskih igrah zasebno, tj. kot gledalec.

Do zdaj ujeli le Olgo Pilevo
Do zdaj so na olimpijskih igrah v Torinu izvedli 500 izmed 1.200 dopinških testov, med njimi mnoge nenapovedane. Pri jemanju nedovoljenih poživil so zanekrat ujeli le rusko biatlonsko Olgo Pilevo, ki so ji odvzeli srebrno medaljo.