Benjamin Raich je po dveh bronastih (v Salt Lake Cityju) dočakal najžlahtnejšo medaljo. Foto: Reuters
Benjamin Raich je po dveh bronastih (v Salt Lake Cityju) dočakal najžlahtnejšo medaljo. Foto: Reuters
Benjamin Raich in Hermann Maier
Hermann Maier, zlat pred osmimi leti v Naganu, je prvi čestital Benjaminu Raichu. Foto: Reuters
Francois Bourque
Francois Bourque je na prvi progi presenetil tudi samega sebe, a na koncu je zasedel nehvaležno četrto mesto. Foto: Reuters
Mitja Valenčič
Mitja Valenčič je bil 12. Ker tako visoko to sezono ni bil noben slovenski smučar, moramo biti zelo zadovoljni. Foto: RTV SLO

Francoz Joel Chenal (s štartno številko 20) je zadržal 2. mesto po prvi vožnji in je prvič med dobitniki olimpijske medalje, na oder pa se je povzpel še en Avstrijec, Hermann Maier, kar je po superveleslalomskem srebru njegova druga kolajna na igrah v Torinu.

Bourque ni zdržal pritiska
27-letni Raich, tragični junak kombinacije (tik pred ciljem drugega slaloma je odstopil), je bil po prvi vožnji peti, majhne razlike pa so obetale napet finale, v katerem je najkrajšo potegnil Kanadčan Francois Bourque, presenetljivi vodilni po prvi vožnji. Bourque je osvojil 4. mesto, vendar je bil precej daleč od brona. Velike senzacije, prve kanadske zlate olimpijske medalje v moškem alpskem smučanju, tako nismo dočakali, Avstrijci, ki so v Torinu le dobili prvo moško zlato smučarsko medaljo, pa so lahko tretjič zapored proslavljali veleslalomsko zlato (Maier 1998, Eberharter 2002).

Valenčičeve sanje
Slovensko čast je zelo dostojno rešil Mitja Valenčič, ki je bil z 12. mestom (po prvi vožnji je bil 14.) presrečen in je zatrjeval, da se mu zdi, da sanja. Aleš Gorza in Bernard Vajdič sta odstopila v zgornjem delu prve vožnje.

Izjave po tekmi
Benjamin Raich:
"Kakšno olajšanje! Po kombinaciji in superveleslalomu je bil pritisk ogromen. Pogoji so bili zahtevni. V drugi vožnji sem moral pokazati vse, kar znam. Že kot otrok sem želel osvojiti olimpijsko zlato!"

Joel Chenal: "Koliko težkih trenutkov, koliko dvomov je bilo v moji karieri! Zdaj sem miren in ponosen, da stojim med dvema zvezdama smučanja!"

Hermann Maier: "Seveda sem zadovoljen, čeprav ... Dvakrat sem zlato zgrešil le za nekaj stotink!"

Francois Bourque: "Na štartu druge vožnje sem bil zelo nervozen. Prvič sem bil v takem položaju in enostavno nisem zdržal."

Mitja Valenčič: "Prva vožnja je bila res težka. Druga proga je bila mogoče malo bolj zavita, kar meni navadno ne odgovarja. Zato sem imel malo več težav kot v prvi, a se mi zdi, da sem z drugo vožnjo odpeljal eno svojih najboljših doslej. S svojim nastopom tukaj sem presrečen. Odkrito moram priznati, da kaj takšnega nisem pričakoval, saj tudi nisem imel s čim; letošnji rezultati niso bili spodbudni. Enostavno sem presrečen, da mi je tole uspelo."

Končni vrstni red:
1. B. RAICH AVT 2:35,00
2. J. CHENAL FRA + 0,07
3. H. MAIER AVT 0,16
4. F. BOURQUE KAN 0,92
5. F. NYBERG ŠVE 1,05
. B. MILLER ZDA 1,06
7. A.-L. SVINDAL NOR 1,06
8. R. SCHÖNFELDER AVT 1,64
9. K. PALANDER FIN 1,82
10. T. GRANDI KAN 1,88
11. M. BLARDONE ITA 1,95
12. M. VALENČIČ SLO 2,39
Vrstni red po prvi vožnji:           
1. F. BOURQUE KAN 1:16,61
2. J. CHENAL FRA + 0,19
3. H. MAIER AVT 0,22
. F. NYBERG ŠVE 0,22
5. B. RAICH AVT 0,34
6. A.-L. SVINDAL NOR 0,49
7. S. GÖRGL AVT 0,54
8. M. BLARDONE ITA 0,60
9. T. GRANDI KAN 0,62
10. J. ROY KAN 0,75
11. R. SCHÖNFELDER AVT 0,88
12. B. MILLER ZDA 0,97
13. D. DEFAGO ŠVI 1,42
14. M. VALENČIČ SLO 1,49
Odstop: Gorza, Rahlves, Simoncelli,
Büchel, Ligety, Moelgg, Vajdič ...