Kristina Šmigun je že ena izmed junakinj letošnjih iger v Torinu. Foto: EPA
Kristina Šmigun je že ena izmed junakinj letošnjih iger v Torinu. Foto: EPA
Seth Wescott in Radoslav Zidek
Seth Wescott (levo) je večino finala vozil za Slovakom Radoslavom Zidkom. Foto: EPA
Maya Pedersen
Maya Pedersen je bila najhitrejša v obeh vožnjah. Foto: EPA

26-letna Petra Majdič je s šestim mestom dosegla najboljšo slovensko tekaško uvrstitev v zgodovini iger. Biatlonke so se pomerile v šprintu. Zmagala je Francozinja Florence Baverel Robert. Teja Gregorin je bila brez zgrešenega strela 14., Tadeja Brankovič 31., Dijana Grudiček 55. in Andreja Mali 59.

Stecher pritekel zlato
Nordijski kombinatorci so opravili z ekipno tekmo. Slavili so Avstrijci pred Nemci in Finci. Avstrijci so bili po skokih drugi. Odločilen je bil tek Maria Stecherja, ki je v zadnjih 5 km izničil 20 sekund zaostanka.

Deskanje v znamenju Američanov
Američani nadaljujejo z zbiranjem odličij v deskanju na snegu. 29-letni svetovni prvak Seth Wescott je postal olimpijski prvak v crossu, disciplini, ki je bila premierno na sporedu olimpijskih iger. V napetem finalu četverice je za nekaj milimetrov ugnal Slovaka Radoslava Zideka, ki je svoji domovini priboril prvo odličje v Torinu. Bron gre s Paulom Henrijem Deleruejem v Francijo. Kanadski favorit za zlato odličje Jasey Jay Anderson je bil diskvalificiran v polfinalu, potem ko je trčil z Avstralcem Damonom Haylerjem. Najhitrejši v kvalifikacijah Kanadčan Drew Neilson je odstopil že v prvi tekmi na izpadanje.

Drugo zlato za Italijo
Hitrostni drsalci so se prvič v zgodovini olimpijskih iger pomerili v ekipni zasledovalni tekmi. Gostitelje je razveselila domača trojka, ki je v velikem moškem finalu ugnala Kanado. V boju za tretje mesto je Nizozemska ugnala Norveško. V ženski konkurenci so zmagale Nemke. S srebrom so se spet morali potolažiti v Kanadi. Japonke so v boju za tretje mesto padle, tako da so imele Rusinje lahko delo.

V eni najbolj norih disciplin skeletonu se je z olimpijskim naslovom ovenčala Švicarka Maya Pedersen, ki je bila najhitrejša v obeh vožnjah. Shelley Rudman je v finalu pridobila dve mesti in s srebrom osvojila prvo odličje za Veliko Britanijo v Torinu. Tretje mesto je osvojila Kanadčanka Mellisa Hollingsworth.

Plušenko zlahka zlat
Tekmovanje so kot zadnji končali umetnostni drsalci. Jevgenij Plušenko je upravičil vlogo prvega favorita. Srebro je osvojil Švicar Stephane Lambiel, bron pa Kanadčan Jeffrey Buttle.

Z drugim krogom so nadaljevali hokejisti. Derbi med Švedsko in Rusijo so slednji dobili kar s 5:0. Švicarji so senzacionalno s 3:2 ugnali Čehe.