Ana Drev je dosegla najboljšo uvrstitev alpskih smučark na igrah v Torinu. Foto: RTV SLO
Ana Drev je dosegla najboljšo uvrstitev alpskih smučark na igrah v Torinu. Foto: RTV SLO
Bob de Jong
Nosilci medalj na najdaljši preizkušnji: Hedrick, De Jong in Verheijen. Foto: EPA
Kanadčani so odpihnili Fince. Foto: EPA

Presenetljiva zmagovalka je Američanka Julia Mancuso, ki je vodila že po prvi vožnji. Tudi preostali dobitnici medalj - Finka Tanja Poutiainen in Švedinja Anna Ottosson - sta majhno presenečenje. Tina Maze je končala na 12. mestu. Po prvi vožnji je bila dve mesti višje.

Češko zlato v maratonu
Češka tekačica Katarina Neumannova je zmagovalka preizkušnje na 30 km prosto. Druga je bila Rusinja Čepalova, tretja pa Poljakinja Kowalczykova. Petra Majdič je nastope v Torinu sklenila s še eno odlično predstavo in osvojila 14. mesto. Tekačica iz Brinja bi bila verjetno še kakšno mesto višje, če ne bi bila na polovici proge udeležena v padcu skupine tekmovalk, ki ga je povzročil nespretni nemški serviser. Maja Benedičič zahtevne preizkušnje ni končala.

De Jong pozlatil "japonsko" srebro
Nizozemska je v Torinu prišla še do tretjega zlata v hitrostnem drsanju. Zanj je poskrbel Bob de Jong, ki je ob bučnem navijanju svojih rojakov slavil na 10.000 m. 29-letni De Jong, aktualni svetovni prvak, je tako nadgradil uspeh iz Nagana, kjer je osvojil srebro. Drugi je bil Američan Chad Hedrick, tretji pa še en Nizozemec Carl Verheijen. Hedrick je naskakoval pet zlatih medalj rojaka Erica Heidna, a se je moral na koncu zadovoljiti le s kompletom treh.

Za hokejski naslov severnjaki
Finalisti hokejskega turnirja so Švedi in Finci. V prvem polfinalu so igralci s tremi kronami na prsih s 7:3 nadigrali Češko. Švedi so povedli že v 34. sekundi, ko je zadel Fredrik Modin. V 2. tretjini so nato v razmiku šestih minut dosegli tri gole za 5:1. Čehi so se sicer približali na -2, več pa jim ob discipliniranih nasprotnikih ni uspelo. Še bolj nemočni kot Čehi so bili Rusi, ki so v nasprotju s četrtfinalno tekmo proti Kanadi delovali povsem razglašeno. S 4:0 so jo še dobro odnesli.

Kanadčani upravičili vlogo favoritov
Finale moškega curlinga se je razpletel z zmago Kanadčanov. Ti so gladko, z 10:4 odpravili Fince. Odločilna je bila 6. menjava, ko so "javorjevi listi" v "hišo" spravili kar šest "kamnov". Bron je pripadel Američanom, ki so z 8:6 premagali Veliko Britanijo.

Tekmovalci v bobu štirisedu so opravili z dvema vožnjama. V vodstvu je nemška četverka Andre Lange, Rene Hoppe, Kevin Kuske in Martin Putze.