Švedi so z odlično igro napovedali kandidaturo za prvi olimpijski naslov po 12 letih. Foto: EPA
Švedi so z odlično igro napovedali kandidaturo za prvi olimpijski naslov po 12 letih. Foto: EPA
Tomas Holmström
Tomas Holmström je potrdil visoko zmago Švedov. Foto: EPA

Švedi, ki so imeli v četrtfinalu malo dela s Švicarji, so povedli že v 34. sekundi. Fredrik Modin je izkoristil nezbranost češke obrambe in z neposrednim strelom lepo zaključil akcijo Matsa Sundina in Petra Forsberga. Čehi se niso zmedli, Filip Kuba je hitro izenačil, švedski vratar Henrik Lundqvist pa ni najbolje posredoval. Švede je v novo vodstvo popeljal Per Johan Axelsson.

Švedi so se razigrali na začetku 2. tretjine
Odločilna je bila druga tretjina, ko so Švedi hitro povedli s 5:1. Henrik Sedin, Christian Bäckman in Jörgen Jonnson so med 21. in 28. minuto trikrat matirali nemočnega češkega vratarja Milana Hnilicko. Češki selektor Alois Hamamczik se je odzval in v gol poslal Tomasa Vokouna. Z igralcem več je na 2:5 znižal Aleš Hemsky. Le 45 sekund kasneje je po podaji Davida Vybornyja zadel še Vaclav Prospal. Švedi so le uspeli strniti svoje vrste. Še pred koncem drugega dela je podajo Axelssona izkoristil Daniel Alfredsson.

V zadnji tretjini so Švedi rutinsko pripeljali tekmo do konca. Disciplinirano so igrali v obrambi in Čehom niso dovolili veliko priložnosti. V 57. minuti je po podaji Henrika Zetterberga končni izid postavil Tomas Holmström.

Polfinale:
ŠVEDSKA
- Češka 7:3 (2:1, 4:2, 1:0)
Modin 1., Axelsson 14., Sedin 22., Bäckman 24., J. Jonnson 28., Alfredsson 39., Holmström 57.; Kuba 4., Hemsky 31., Prospal 32.

FINSKA - RUSIJA 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Peltonen 7., Lydman 30., Koivu 34., Jokinen 50.

ZA 3. MESTO, sobota ob 20.35:
ČEŠKA - RUSIJA

FINALE, nedelja ob 14.05:
FINSKA - ŠVEDSKA