Junakinji Torina 2006: Michaela Dorfmeister in Janica Kostelić. Foto: Reuters
Junakinji Torina 2006: Michaela Dorfmeister in Janica Kostelić. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze je bila to sezono v svetovnem pokalu že 2. v superveleslalomu, zato je spadala med tihe favorite. Foto: Reuters
Janica Kostelić
Janica Kostelić ima zdaj štiri zlate in dve srebrni olimpijski medalji. Foto: Reuters

Avstrijska smučarka, najboljša že v smuku, je za 27 stotink premagala Hrvatico Janico Kostelić, ki je zbirko olimpijskih medalj povečala na šest. Bron je osvojila še ena avstrijska veteranka Alexandra Meissnitzer.

Mazejeva zaostala neverjetne štiri sekunde
Tina Maze je s številko 24 v cilj prišla na 23. oziroma zadnje mesto. Prijela se je za čelado in ni mogla verjeti, da je smučala tako slabo. Takoj za njo je šla na progo Janica Kostelić in prevzela vodstvo, zato odpade teorija o počasni progi. Na koncu je bila Mazejeva z več kot štirimi sekundami zaostanka 39.! Upajmo le, da obupen rezultat ne bo pustil prevelikih posledic za petkov veleslalom. Najboljša Slovenka je bila Urška Rabič na 18. mestu.

Janica ponavlja zgodbo iz leta 2002
Razplet pri vrhu je pričakovan. Kraljica hitrosti, 32-letna Michaela Dorfmeister, je bila pred Torinom brez olimpijskega zlata, zdaj pa ima dva. Janica Kostelić ponavlja zgodbo iz Salt Lake Cityja. Odpovedala je nastop v smuku, osvojila zlato v kombinaciji in nato srebro v superveleslalomu. Imela je tudi srečo, saj zanesljivo ne bi štartala, če bi bila tekma po prvotnem sporedu, torej v nedeljo. Zagrebčanka je s šestimi medaljami postala tudi najboljša smučarska vseh časov na olimpijskih igrah.

Bron Meissnitzerjeve seveda tudi ni presenečenje, saj je v letošnjem svetovnem pokalu v tej disciplini na 2. mestu. Le za tri stotinke je medaljo zgrešila "neznana" Kanadčanka Kelly Vanderbeek, ki je izkoristila ugodno štartno številko. Poleg Mazejeve je krepko razočarala še Avstrijka Renate Götschl, ki je bila le 26. Po tekmi je povedala, da zaradi poškodbe kolena končuje sezono.

Izjavi po tekmi
Michaela Dorfmeister:
"Neverjetno! Kariero končujem z dvojnim olimpijskim naslovom! Na progi sem imela dober občutek. Smuči so šle hitro 'kot hudič'. V cilju nisem vedela za uvrstitev. Šele Janica mi je povedala, da sem zmagala. Progo sem si odlično ogledala in jo tudi posnela s svojo novo kamero."

Tina Maze: "Ne vem, kaj je bilo narobe. Proga je bila prelahka, sneg pa zelo počasen. Na taki tekmi moraš imeti občutek za drsenje. To je bil dan za smukačice. Številke niso igrale pomembne vloge. Veliko sem pričakovala, morda celo več kot od veleslaloma, kjer bo pritisk velik. Zelo sem razočarana. Ne vem, kje sem toliko izgubila. Občutek res ni dober, ko prideš v cilj in toliko zaostaneš."

Končni vrstni red:                     
 1. M. DORFMEISTER     AVT     1:32,47 
 2. J. KOSTELIĆ        HRV       +0,27 
 3. A. MEISSNITZER     AVT        0,59 
 4. K. VENDERBEEK      KAN        0,62 
 5. C. MONTILLET-CAR.  FRA        0,84 
 6. M. SCHILD          ŠVI        0,86 
 7. L. KILDOW          ZDA        0,95 
 8. L. RECCHIA         ITA        1,01 
 9. E. BRYDON          KAN        1,03 
  . P. HALTMAYR        NEM        1,03 
11. J. MANCUSO         ZDA        1,25 
12. A. PÄRSON          ŠVE        1,41 
13. A. FISCHBACHER     AVT        1,50 
... 18. U. RABIČ SLO 1,65 29. P. ROBNIK SLO 2,63 39. T. MAZE SLO 4,17 45. A. DREV SLO 5,45