Tina Maze bo največje slovensko orožje v Torinu. Foto: RTV SLO
Tina Maze bo največje slovensko orožje v Torinu. Foto: RTV SLO
Tina Maze
Spomin na lansko svetovno prvenstvo seveda ni lep. Foto: EPA

Zakaj osovraženi? Jasno - zato ker jo že vso zimo večinoma sprašujejo le o olimpijskih igrah. Slabe štiri tedne pred njenim najpomembnejšim nastopom v karieri (veleslalom bo 24. februarja), Tina, pod vtisom slabega nastopa v Cortini, upa, da organizatorji v Torinu ne bodo naredili kakšne neumnosti in pokvarili progo.

Želi si trde in dolge proge. Teren ji ustreza. Kdo bo postavil progo, ni pomembno. Bolje bo, da tega ne stori Janez Slivnik. Slaloma se ne bo udeležila, saj je na sporedu le dva dni pred veleslalomom. Medijski pritisk jo moti. Ob takih dneh, kot je bila nedelja, 29. januarja, ko je morala po tekmi z avtom na dolgo pot domov, najbrž še bolj. Morda se bo kdaj odločila, tako kot te dni Janica Kostelić, prekiniti stike z novinarji ...

Kako si zadovoljna z dosedanjim potekom sezone?
Mislim, da je bilo solidno. Lani je bilo sicer boljše, ampak ne glede na to, da mi letos ni uspelo tolikokrat zmagati, se mi zdi, da je bila sezona zelo dobra.

Lani si na svetovno prvenstvo prišla utrujena in tam celo zbolela. Boš letos bolj previdna in se izogibala naporom?
Bolezni so nepredvidljive, nikoli ne veš, kdaj te doleti. Delamo pa seveda čim bolj na odpornosti in na tem, da bi tja prišli čim bolje pripravljeni.

Ti teren v Torinu ustreza?
Teren je dovolj dober. Mislim, da bo proga dolga. Upam pa, da ne bodo tako kot na zadnji tekmi v Cortini naredili kakšnih neumnosti pred tekmo, ker je bil sneg v Cortini zelo dober, potem pa so prireditelji progo precej uničili. Upam, da na olimpijadi ne bo tako.

V oglasu praviš, da je lahko govoriti, če ti ni treba ven ob vsakem vremenu. V kakšnem vremenu si želiš iti ven 24. februarja?
Zagotovo bi bila najrajši kje na Maldivih, soncu in morju.

Sončno vreme ti torej ustreza ...
Ni nujno. Nimam rada, če je pretoplo. Poleti imam najrajši sonce, pozimi pa to ni vedno najboljše.

Je pomembno, kdo bo postavil progo v Torino?
Ne, mislim, da ne.

Si želiš, da bi jo tvoj trener?
To si verjetno ne bi želela. Tudi če bi jo on postavil - ogled imamo, progo si lahko dobro ogledaš in glede postavljalca prog ne vidim nobenih ovir.

Pripravlja tvoj proizvajalec smuči kaj posebnega?
Ne, ne. Kar smo testirali, smo pred sezono. Zdaj, pred olimpijado, ni pametno tvegati in izgubiti dobrega občutka.

Dva dni pred veleslalomsko tekmo je slalom. Se ga boš udeležila?
Ne, ne bom.

Zato, da ne bi bila utrujena na veleslalomu?
Tudi zato, poleg tega pa letos na slalomu nisem pokazala dobre forme in mislim, da nima smisla, da bi šla na slalom in po nepotrebnem izgubljala moč.

Misliš, da mediji ustvarjajo prevelik pritisk nate?
Da.

Te to res obremenjuje?
Da, me.

Janica Kostelić je te dni prekinila stike z novinarji. Bi ti storila isto, če bi imela to možnost?
Poglejte, možnost ima vsak, ki se za to odloči, ampak, upam, da ne bodo novinarji preveč drezali vame. Saj sami veste, da je to zelo zoprno in mogoče je to, kar je storila Janica, celo najboljša rešitev.

MMC/T. O.