Ilka Štuhec (osme stopničke sezone v svetovnem pokalu, šesta zmaga) nadaljuje v silovitem ritmu in bi prav lahko že v nedeljo na kombinaciji presegla mejo tisoč točk v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Ilka Štuhec (osme stopničke sezone v svetovnem pokalu, šesta zmaga) nadaljuje v silovitem ritmu in bi prav lahko že v nedeljo na kombinaciji presegla mejo tisoč točk v svetovnem pokalu. Foto: EPA
lka Štuhec
Štuhčevi se upravičeno smeji. Devet tekem pred koncem je v igri še za veliki globus in tri manjše: v smuku, superveleslalomu in kombinaciji. Foto: Reuters
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je peti superveleslalom odpeljala brez večjih napak, ob takšni vožnji pa konkurenca ne more upati na uspeh. Foto: EPA
Štuhčeva ugnala vse tekmice v Crans Montani
Štuhčeva v Crans Montani do šeste zmage v sezoni
Zdravljica v Crans Montani za zmago Ilke Štuhec
Vožnja Štuhčeve na super G-ju v Crans Montani

Slovenska smučarska junakinja je bila v čudovitem vremenu, a na mehki progi s številko pet najhitrejša na vseh vmesnih časih, izjemen pospešek je imela zlasti v zadnjem delu. Do tedaj vodilno Stephanie Vernier je premagala za dobro sekundo. Avstrijka je bila na koncu tretja. S številko 11 se je Štuhčevi še najbolj približala Elena Curtoni, ki je zaostala pol sekunde.

Prva Slovenka z več kot eno zmago
"Malo sem že čutila noge, ker smo bili včeraj cel dan na terenu in sem si rekla 'samo smučaj' in očitno je bilo hitro. Moram tudi sama pogledati, kaj sem storila. Zamislila sem si drugače, kot sem potem dejansko peljala. Ker se je vse tako hitro dogajala, sem enostavno improvizirala, in to dokaj uspešno," je po šesti zmagi sezone (in kariere) povedala dejala 26-letna Mariborčanka, prva Slovenka z več kot eno zmago v superveleslalomu.

V cilju je morala počakati še kar nekaj smučark
Ali je po prihodu v cilj slutila, da je bila to vožnja za nov izjemen rezultat? "Nisem vedela, ker sem štartala dosti hitro. Dosti deklet smuča zelo, zelo dobro in je vedno treba počakati do konca. Ko se je proga od sonca in vročine otoplila, je počasi postalo jasno, da ni več nikogar, ki bi me lahko izrinil," je bila zadovoljna Štuhčeva, ki je - vsaj tako je bilo videti - smučala skorajda brezhibno: izbrala je najboljšo linijo, bila zelo natančna v tehničnem delu, tam, kjer je bilo treba spustiti smuči, pa ji spet ni bilo para.

Koštomaj: Rezultat prinese le napad
Trener Štuhčeve Grega Koštomaj je po novem uspehu povedal: "Že zjutraj na žiriji sem videl, da so razdalje malo krajše kot včeraj, da je malenkost bolj zavit, da je treba biti zgoden pri prijemanju zavojev. Druga taktika kot napad pa tako ne more prinesti rezultata. Bil sem zelo zadovoljen s prednostjo, ki jo je imela v cilju, ker je Stephanie Venier zadnje čase kar dobro smučala. Tudi del, ki sem ga pokrival in videl, je Stephanie dobro odpeljala. S tako prednostjo sem bil kar prepričan, da bo zopet na stopničkah."

Anna Veith spet na operacijo
Vedno bolj načeta proga je zahtevala kar 23 odstopov. Brez uvrstitve sta ostali tudi Sophia Goggia in Lindsey Vonn, ki se ob padcu k sreči ni poškodovala. Američanke na petkovi kombinaciji niso štartale, potem ko je bil superveleslalomski del prenevaren. Tokrat je bila še najboljša vodilna v svetovnem pokalu Mikaela Shiffrin, trinajsta. Na štartu ni bilo Anne Veith, saj bo morala na operacijo levega kolena, tako da je sezone že konec. Napovedi so slabe: na smuči ne bo smela od šest do dvanajst mesecev. Če se bo uresničil najbolj črni scenarij, je konec sanj Veithove o nastopu na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Maruša Ferk brez točk
Maruša Ferk s številko 54 ni imela možnosti za vidnejšo uvrstitev in se z zaostankom več kot štirih sekund ni uvrstila med dobitnike točk (35.). V seštevku superveleslaloma Ilka Štuhec (290 točk) dve tekmi pred koncem zaostaja le za Tino Weirather (306) in Laro Gut (300), ki je zaradi poškodbe že končala sezono.

V nedeljo še zadnja kombinacija v sezoni
Štuhčeva bo imela novo priložnost za vrhunski dosežek v nedeljo, ko bo na tem švicarskem prizorišču na sporedu še ena kombinacija za svetovni pokal, zadnja v sezoni. Takrat bo znano, ali bo Štuhčeva osvojila svoj prvi mali kristalni globus za seštevek zime v disciplini. Prva zasledovalka Italijanka Federica Brignone zaostaja 40 točk.

Izidi superveleslaloma:       
 1. I. ŠTUHEC     SLO  1:21,78
 2. E. CURTONI     ITA   +0,50
 3. S. VENIER     AVT    1,09
 4. T. WEIRATHER    LIE    1,26
 5. F. BRIGNONE    ITA    1,35
 6. K. KLING      ŠVE    1,36
 7. E. GÖRGL      AVT    1,39
 8. N. SCHMIDHOFER   AVT    1,75
 9. R. MOWINCKEL    NOR    1,76
10. T. GAUTHIER    FRA    2,00
11. T. WORLEY     FRA    2,01
12. M. M. GAGNON    KAN    2,02
13. M. SHIFFRIN    ZDA    2,11
14. C. SUTER      ŠVI    2,22
15. M. T. TVIBERG   NOR    2,40
...                 
35. M. FERK      SLO    4,31
                   
Svetovni pokal skupno (28/37):    
 1. M. SHIFFRIN     ZDA   1.223
 2. L. GUT       ŠVI   1.023
 3. I. ŠTUHEC      SLO    965
 4. S. GOGGIA      ITA    789
 5. T. WORLEY      FRA    736
 6. T. WEIRATHER    LIE    640
 7. W. HOLDENER     ŠVI    592
 8. V. VELEZ ZUZULOVA  SLK    515
 9. F. BRIGNONE     ITA    514
 10. N. LOESETH     NOR    499
 ...                 
 35. A. DREV       SLO    178
 44. A. BUCIK      SLO    147
 56. M. FERK       SLO    110
 78. T. ROBNIK      SLO    40
 92. M. HROVAT      SLO    19
126. K. LAVTAR      SLO     2
                   
Superveleslalom (5/7):        
 1. T. WEIRATHER     LIE    306
 2. L. GUT        ŠVI    300
 3. I. ŠTUHEC      SLO    290
 4. S. VENIER      AVT    225
 5. E. CURTONI      ITA    219
 6. N. SCHMIDHOFER    AVT    158
 7. K. KLING       ŠVE    151
 8. S. GOGGIA      ITA    140
 9. T. WORLEY      FRA    138
10. F. BRIGNONE     ITA    112
                   

 
Štuhčeva ugnala vse tekmice v Crans Montani
Štuhčeva v Crans Montani do šeste zmage v sezoni
Zdravljica v Crans Montani za zmago Ilke Štuhec
Vožnja Štuhčeve na super G-ju v Crans Montani