Veliko veselje slovenskih rokometašev v Mercedes-Benz Areni. Naslednji izziv: Švedska. Foto: Reuters
Veliko veselje slovenskih rokometašev v Mercedes-Benz Areni. Naslednji izziv: Švedska. Foto: Reuters
Urban Lesjak o svoji izjemni predstavi ni želel govoriti, je pa pohvalil svoje soigralce:
Urban Lesjak o svoji izjemni predstavi ni želel govoriti, je pa pohvalil svoje soigralce: "Fantje so bili v polju res fenomenalni, borili so se od prve do zadnje minute. Ta zmaga nam mora vliti dodatno samozavest in dati še malo predrznosti, da si upamo še malo več in razmišljati o čem večjem." Foto: Reuters

Lesjak, ki mu je gostja tekme predsednica Nataša Pirc Musar podelila nagrado za igralca tekme v berlinski Mercedes-Benz areni, je skupaj zbral devet obramb, nekaj posredovanj je bilo res izjemnih. Poskrbel je, da so Slovenci držali korak z Norvežani, na začetku zadnje minute pa je najboljši slovenski strelec Aleks Vlah dosegel še svoj sedmi zadetek in odločil tekmo. Norveška je imela zadnji napad, Slovenci so strel Sanderja Sagosena z razdalje blokirali in začelo se je veliko slavje. Slovenija Norveške ni premagala že osem let, tokratna predstava je bila tudi taktično sijajna, nekako v slogu Tadeja Pogačarja na Touru 2020. Praktično ves čas so bili namreč Slovenci malenkost za tekmeci, v pravem trenutku pa mu zadali smrtonosen udarec.

Francoski sodnici neusmiljeni
V prvem polčasu je imela Norveška večinoma gol ali dva prednosti, le dvakrat je povedla za tri (8:5 in 10:7). Aleks Vlah je dosegel štiri gole, zadnjega s sedemmetrovke ob izteku polčasa, po katerem je bilo 17:17. Klemen Ferlin je v prvi polovici polčasa ubrani dve sedemmetrovki. Francoski sodnici (dvojčici Bonaventura) sta pogosto kaznovali slovensko obrambo (Slovenci so si na celotni tekmi prislužili kar 18 minut izključitev), ki je imela danes še največ težav s Sanderjem Sagosenom (na koncu šest golov iz enajstih strelov).

Zadnji dve minuti tekme Slovenija – Norveška

Tudi z balkanskimi triki do uspeha
"Smo Balkanci, moramo se tepsti, moramo simulirati, moramo narediti vse za zmago. Do zadnjega se bomo borili," je za Val 202 ob polčasu razmišljal Miha Zarabec. In to se je zgodilo, Slovenija je bila v drugem delu disciplinirana, taktično zrela, borbena, nepopustljiva, predvsem pa je imela v vratih Urbana Lesjaka, ki je ubranil 43 odstotkov strelov. Le deset golov je dobila slovenska obramba v drugem polčasu. Veliko uporabnih žog je dobil krožni napadalec Blaž Blagotinšek, ki je iz šestih strelov dosegel pet golov.

Izjemna obramba Urbana Lesjaka v 48. minuti

Zdesetkani, iztrošeni, a nepopustljivi
"Obramba je bila na drugem polčasu na visoki ravni. Še vedno so določene težave v napadu. Fantje se tudi sami med seboj dogovorijo nekatere stvari in za zdaj vse deluje tako, kot mora. Že pred tekmo smo vedeli, da imamo svoje priložnosti, čeprav smo zdesetkani in iztrošeni. Vedeli smo, da se bodo zlomili, če jim bomo dihali za vrat. Tudi sodniški kriterij nam ni bil naklonjen, imeli smo tudi dva igralca manj," je za TV Slovenija 2 povedal selektor Uroš Zorman, ki v tej vlogi še ni slavil tako odmevne zmage.

Lesjak: Ne želimo se ustaviti tu
"Vesel sem za ekipo, ta zmaga nam ogromno pomeni. Dokazali smo sami sebi, da smo sposobni igrati z najboljšimi. Vsem dvomljivcem smo nekako povedali svoje z zmago, torej z najlepšim načinom. Ne želimo se ustaviti tu, zmaga nam mora vliti dodatno samozavest in dati še malo predrznosti, da si upamo še malo več in razmišljati o čem večjem," je dodal junak tekme Lesjak.

Slovenski rokometaši v napeti končnici ugnali Norvežane

V drugem delu tudi s Švedi in Danci
Slovenija se je z dvema zmagama v predtekmovalni skupini D (Ferski otoki, Poljska) že v soboto uvrstila v drugi del. Tam se bo (za preboj v polfinale) merila s Švedsko, Nizozemsko, Dansko in Portugalsko. Ker je na ponedeljkovi popoldanski tekmi Poljska premagala Ferske otoke, tudi za Norvežane tekma s Slovenijo ni bila za biti ali ne biti, saj so bili že uvrščeni med dvanajsterico, a so si seveda želeli v drugi del nesti dve točki, zdaj ne bodo nobene, s tem pa je želja po medalji močno ogrožena.

Izjave Zormana, Kodrina in Lesjaka po zmagi nad Norveško

SKUPINA D, Berlin, 3. krog:

NORVEŠKA – SLOVENIJA 27:28 (17:17)
13.336 gledalcev.

Norveška: Saeveras, Bergerud, Sagosen 6, Barthold 3, Jakobsen, Oeverby 4, Bjoernsen 4, Gullerud 1, Groendahl 5 (4), Johannessen, O'Sullivan, Reinkind 2, Setterblom 1, Lyse 1, Gulliksen, Blonz.

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 5, Marguč 2, Dolenec 3, Cehte 2, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 1, Zarabec 1, Horžen, Bombač 3, Mačkovšek 3, Novak, Vlah 7 (1), Drobež, Suholežnik.

Sedemmetrovke: Norveška 6 (4), Slovenija 1 (1).

Izključitve: Norveška 6, Slovenija 18 minut.

POLJSKA – FERSKI OTOKI 32:28 (15:15)

Vrstni red: Slovenija 6, Norveška 3, Poljska 2, Ferski otoki 1.


SKUPINA E, Mannheim:
ŠVEDSKA – NIZOZEMSKA 29:28 (15:15)

BIH – GRUZIJA 19:22 (9:9)

Vrstni red: Švedska 6, Nizozemska po 4, Gruzija 2, BiH 0 točk.


SKUPINA F, München:
DANSKA – PORTUGALSKA 37:27 (17:15)

ČEŠKA – GRČIJA 29:20 (15:8)

Vrstni red: Danska 6, Portugalska 4, Češka 2, Grčija 0 točk.

V drugi del se uvrstita najboljši dve reprezentanci.

Statistika prvega polčasa. Foto: TV SLO/zajem zaslona
Statistika prvega polčasa. Foto: TV SLO/zajem zaslona