Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zapomnljivih, nenavadnih, presenetljivih potez in izjav je bilo v zadnjih štirih letih ogromno, v spodnji infografiki smo omenili le najbolj ključne. Vodenje najvplivnejše države na svetu je začel s 45,5-odstotno javnomnenjsko podporo. V prvem letu je poskrbel za razburjenje zaradi prepovedi vstopa v državo nekaterim muslimanom, odstavil je direktorja Cie Jamesa Comeyja in diplomatsko skupnost razburkal z napovedjo, da bo ameriško veleposlaništvo v Izraelu prestavil v Jeruzalem.

Leto 2018 se je otepal obtožb pornoigralke Stormy Daniels o zunajzakonski aferi, zamenjal več najtesnejših sodelavcev, med drugimi zunanjega ministra Rexa Tillersona, in se v Singapurju pompozno na štiri oči srečal s severnokorejskim predsednikom Kim Džong Unom.

Začetek leta 2019 je bil v znamenju spora z demokrati v kongresu, od katerih je zahteval večmilijardna sredstva za gradnjo zidu na meji z Mehiko, nato pa ga je doletela še ustavna obtožba (t. i. impeachment) zaradi pritiskanja na ukrajinskega predsednika. Po pričakovanjih so ga njegovi republikanci podprli.

Leto 2020 je bilo v znamenju pandemije covida-19, in čeprav je v ZDA za to boleznijo umrlo že 225.000 ljudi, Trump še vedno zmanjšuje pomen te bolezni in iz dneva v dan obljublja cepivo. Oktobra se je okužil tudi sam. Poletje pa je bilo v znamenju množičnih protestov proti policijskemu nasilju in rasizmu.

Naslov infografike: PRVI MANDAT DONALDA TRUMPA