Ameriški predsednik Donald Trump (še) ne prizna poraza. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump (še) ne prizna poraza. Foto: EPA

Donald Trump še vedno ni priznal poraza na predsedniških volitvah 3. novembra. Morda čaka na uradne izide, ko bodo svoj glas 15. decembra oddali izvoljeni elektorji, a vse do takrat vztraja, da so bile volitve ukradene, njegova odvetniška ekipa pa po številnih porazih zahteva tretje štetje volilnih glasov v Georgii in ponovno štetje v Wisconsinu.

Tožbe tečejo tudi v Arizoni, Nevadi in Michiganu, kjer predsednikovo početje vzbuja največ ogorčenja, saj skuša vplivati na republikance v državnem kongresu, da zanemarijo Bidnovo zmago za 154.000 glasov, in na državne elektorje, da jo prisodijo njemu. Štiričlanska državna volilna komisija bi morala Bidnovo zmago potrditi danes, vendar pa republikanci želijo, da se to odloži za 14 dni, da medtem preiščejo obtožbe o prevarah.

Sorodna novica Sodišče v Pensilvaniji dokončno zavrnilo Trumpa

Hud udarec za Trumpovo ekipo pa je bila odločitev sodnika v Pensilvaniji, ki je zavrnil zahtevo, da v tej zvezni državi ne bi smeli potrditi izida volitev, torej, zmage Joeja Bidna. Sicer republikanski sodnik je v svoji obrazložitvi odločitve zapisal, da "pravni argumenti nimajo osnove in so špekulativne obtožbe". V Pensilvaniji bodo tako danes potrdili zmago Bidna, ki je prejel okoli 80.000 glasov več od Trumpa. Trumpova ekipa se je v nedeljo že pritožila na zvezno prizivno sodišče, namerava pa iti vse do vrhovnega.

"Ne moremo se delati, da se je nekaj zgodilo, kar se ni"

Eden vidnejših Trumpovih zaveznikov, nekdanji guverner New Jerseyja, Chris Christie je v pogovoru za televizijo ABC dejal, da je "ravnanje predsednikove pravniške ekipe nacionalna sramota". Sem predsednikov podpornik. Dvakrat sem volil zanj. A volitve imajo svoje posledice, in ne moremo se še naprej delati, da se je zgodilo nekaj, kar se ni." Christie je bil eden prvih guvernerjev, ki so leta 2016 podprli Trumpovo predsedniško kandidaturo, prav tako mu je letos pomagal pri soočanjih z Bidnom.

Trumpova odvetniška ekipa se distancirala od Sidney Powell, ki je dejala, da je Joe Biden zmagal s pomočjo
Trumpova odvetniška ekipa se distancirala od Sidney Powell, ki je dejala, da je Joe Biden zmagal s pomočjo "komunističnega denarja" in s prevaro. : EPA

Christie je Trumpovo odvetniško ekipo pod vodstvom Rudyja Giulianija imenoval za nacionalno sramoto in opozoril, da pred kamerami govorijo o prevarah, na sodišču pa si tega ne upajo povedati, ker nimajo dokazov. "Če na sodišču ne podaš dokazov o prevari, potem verjetno te prevare ni," je dejal Christie za televizijo ABC.

Christie je bil prav tako kritičen do izjave Trumpove odvetnice Sidney Powell, ki je na tiskovni konferenci brez kakršnih koli dokazov izjavila, da je bilo več milijonov glasovnic, oddanih elektronsko, predanih Bidnu, in to po zaslugi "komunističnega denarja". Trumpova ekipa se je pozneje od Powllove distancirala, Christie pa je dejal, da Powllova izvaja "svoje pravo".

Biden objavil imena prvih ministrskih kandidatov

Medtem pa je najverjetnejši zmagovalec predsedniških volitev Joe Biden objavil ministrska imena kandidatov svoje vlade, ki bo začela delati 20. januarja naslednje leto, po prisegi.

John Kerry odposlanec za podnebje
Nekdanji državni sekretar prejšnje demokratske vlade predsednika Baracka Obame John Kerry bo postal odposlanec za podnebje oziroma t. i. "podnebni car", čigar naloga bo boj proti podnebnim spremembam. Na položaj prvega ministra za domovinsko varnost latinskoameriškega rodu namerava Biden imenovani Alejandra Mayorkasa, ki je bil od leta 2013 do leta 2016 namestnik ministra za domovinsko varnost. Mayorkas se je rodil na Kubi.

John Kerry in Joe Biden med predvolilno kampanjo. Foto: EPA
John Kerry in Joe Biden med predvolilno kampanjo. Foto: EPA

Anthony Blinken zunanji minister
Na položaj nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti namerava Biden imenovati Avril Haines, ki je bila v preteklosti namestnica direktorja obveščevalne agencije Cia in namestnica ministra za domovinsko varnost. Ameriški mediji poročajo tudi, da bo Biden kmalu imenoval tudi nekdanjega namestnika državnega sekretarja Anthonyja Blinkena na položaj državnega sekretarja ZDA in nekdanjega zunanjepolitičnega svetovalca Hillary Clinton Jaka Sullivana na položaj svetovalca za nacionalno varnost.

Janet Yellen finančna ministrica
Na položaj veleposlanice ZDA pri ZN namerava Biden imenovati nekdanjo pomočnico državnega sekretarja ZDA za afriške zadeve Lindo Thomas Greenfield. Položaj veleposlanika pri ZN Biden tudi vrača na kabinetno raven. Med kandidati za položaj finančne ministrice je nekdanja predsednica Ameriške centralne banke Janet Yellen.

Michel in von der Leynova čestitala Bidnu

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta se danes po telefonu ločeno pogovarjala z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Oba sta mu čestitala za zmago na predsedniških volitvah ter se zavzela za tesno sodelovanje med EU in ZDA v prihodnje.

Sodišče v Pensilvaniji zavrnilo Trumpovo administracijo

Bidnova inavguracija skromnejši dogodek
Vodja kabineta nove Bele hiše Ron Klain je v nedeljo dejal, da bo Bidnova inavguracija skromnejši dogodek, ker se epidemija v ZDA do takrat še ne bo končala, in da želijo ravnati odgovorno. Klain je kritiziral oviranje tranzicije, saj Biden nima dostopa do preverjanja ozadja ministrskih kandidatov pri FBI-ju, prav tako nima dostopa do zveznih sredstev, predvidenih za tranzicijo, in do obveščevalnih poročil ali načrtov Trumpove vlade za boj proti koronavirusu.

Biden je na volitvah 3. novembra dobil v ZDA približno šest milijonov glasov volivcev več kot Trump, z zmagami po posameznih zveznih državah pa osvojil 306 elektorjev. Toliko jih je leta 2016 osvojil Trump, ki pa je takrat dobil tri milijone manj glasov od demokratke Hillary Clinton.