Donald Trump je tudi uradno sprejel nominacijo za predsednika ZDA. Foto: Reuters
Donald Trump je tudi uradno sprejel nominacijo za predsednika ZDA. Foto: Reuters

Trump bo imel govor na konvenciji vsak dan, glavnega za sprejetje nominacije pa v četrtek izpred Bele hiše. V torek se bo od tam oglasila prva dama Melania Trump, podpredsednik ZDA Mike Pence pa bo nastopil v sredo iz Marylanda.

Glavna tema konvencije bo sicer Čaščenje velike ameriške zgodbe, ki bo po dnevih razdeljena v Deželo obljube, v torek bo naslov Dežela priložnosti, v sredo Dežela herojev in v četrtek Dežela veličine.

Po potrditvi kandidature je Trump dejal, da lahko demokrati zmagajo le, če ukradejo volitve. Ob tem jih je obtožil, da izkoriščajo pandemijo koronavirusa v politične namene, in zagotovil, da Američanom ni treba glasovati po pošti, ker se znajo zavarovati pred koronavirusom. Pohvalil je rast borznih indeksov in zagotovil, da v primeru Bidnove zmage Ameriko čaka gospodarski zlom.

Trump in Pence tudi uradno dobila nov mandat republikancev
Republikanska konvencija pričakuje nagovor Melanie Trump

Izsušiti močvirje

"Ameriko bomo znova naredili veliko," je pred Trumpom zagotovil Pence in dodal, da potrebujejo še najmanj štiri leta, da "izsušijo washingtonsko politično močvirje".

Konvenciji se je že prvi dan uspelo vpisati v zgodovino kot konvencija, ki nima platforme. "Naša platforma je podpora predsedniku Trumpu," je tik pred začetkom konvencije sporočilo vodstvo stranke.

Trump in Kellyanne Conway na zmagovito volilno noč 9. novembra 2016. Conwayeva je ena redkih, ki je del Trumpove ekipe vse od začetka kampanje leta 2016. Foto: Reuters
Trump in Kellyanne Conway na zmagovito volilno noč 9. novembra 2016. Conwayeva je ena redkih, ki je del Trumpove ekipe vse od začetka kampanje leta 2016. Foto: Reuters

Večji del konvencije bo sicer letos, podobno kot pri demokratih prejšnji teden, zaradi pandemije koronavirusa potekal virtualno, a Trump pravi, da bodo vseeno "bolj v živo" kot tekmeci.

Demokrati so sicer Josepha Bidna na konvenciji v Milwaukeeju nominirali na daljavo, republikanci pa s fizično prisotnostjo delegatov v Severni Karolini.

Obe stranki letošnje volitve predstavljata kot odločilne in usodnega pomena za prihodnost države.

Trumpa zapušča glavna svetovalka

Do konvencije prihaja le dan zatem, ko je njegova svetovalka Kellyanne Conway, ena najožjih članic Trumpovega tabora, sporočila, da konec avgusta zapušča administracijo, saj da se želi bolj posvetiti družini.

"Otrokom želim dati manj drame in več mame," je v izjavi med drugim zapisala Conwayeva, ki je leta 2016 Trumpovo volilno kampanjo popeljala do zmage in je veljala za eno najbolj vnetih zagovornic ameriškega predsednika oziroma njegovih politik.

V nedeljo je štiri leta v Trumpovi administraciji opisala kot "vihrava, a polna blagoslova".

Conwayeva je dejala, da je bila odločitev o odhodu popolnoma njena. Kaj bo počela v prihodnje, bo sporočila, trenutno pa se želi posvetiti predvsem vzgoji svojih štirih otrok.

Conwayeva z možem Georgeem, s katerim imata štiri otroke. Foto: Reuters
Conwayeva z možem Georgeem, s katerim imata štiri otroke. Foto: Reuters

Hči Claudia se želi osamosvojiti od staršev

Conwayjeva je odločitev sporočila le dan po tem, ko je njena 15-letna hči Claudia na Twitterju objavila, da se zaradi nestrinjanja s političnimi pogledi svoje mame (in očeta) želi osamosvojiti od staršev.

Mož Conwayeve George Conway je soustanovitelj republikanske skupine Lincoln Project, ki si je za cilj zadala "poraz Trumpa in trumpizma" na novembrskih predsedniških volitvah. V nedeljo je Conway, ki je v preteklosti ostro kritiziral Trumpa, a mu ta ni ostal dolžan, sporočil, da se umika iz projekta.

Vročica pred republikansko konvencijo