Donald Trump je še vedno kužen, a kot je dejal ob vrnitvi v Belo hišo, se počuti izvrstno. Foto: Reuters
Donald Trump je še vedno kužen, a kot je dejal ob vrnitvi v Belo hišo, se počuti izvrstno. Foto: Reuters

"Prihaja sezona gripe. Številni vsako leto, včasih več kot 100.000, kljub cepivu umrejo zaradi gripe. Ali bomo zaprli našo državo? Ne, naučili smo se živeti z njo, tako kot se učimo živeti s covidom-19, ki je pri večini prebivalstva daleč manj smrtonosen," je zapisal v čivku na Twitterju, ki ga Twitter ni povsem izbrisal, ampak pustil povezavo do njega ob opozorilu, da vsebuje morebiti zavajajoče informacije. Kot poroča CNN, je Facebook Trumpovo sporočilo umaknil zaradi kršenja pravil glede zavajanja o covidu-19.

"To je laž. Gripa ne ubije 100.000 ljudi na leto," je med številnimi odzivi tvitnil demokratski senator Chris Murphy. Glavni epidemiolog Anthony Fauci je opomnil, da je nevarnost, ki jo predstavlja covid-19, "zelo zelo drugačna" od gripe.

Kot poroča Reuters, običajna gripa letno v ZDA zahteva od 22.000 do 64.000 življenj, kažejo vladni podatki. Za covidom-19 je v tej državi od marca umrlo več kot 210.000 ljudi.

Presenetil s prekinitvijo pogovorov o državni pomoči

Ena od prvih potez, potem ko se je iz vojaške bolnišnice Walter Reed vrnil v Belo hišo, je bila napoved o prekinitvi pogovorov glede zakonodajnega svežnja za pomoč zaradi posledic pandemije. "Svojim predstavnikom sem naročil, naj se prenehajo pogajati, dokler ne bodo volitve mimo, takoj po moji zmagi pa bomo sprejeli velik stimulacijski sveženj pomoči, ki se bo osredotočil na garaške Američane in majhna podjetja," je zapisal Trump na Twitterju. Po objavi novice so se borzni indeksi na ameriških borzah znižali za dva odstotka.

Predstavniki obeh strani, demokratov in republikancev, so upali, da bo po trdih, več mesecev trajajočih pogajanjih pred predsedniškimi volitvami 3. novembra sprejet še en zakon o državni pomoči. Trump je krivdo za propad pogajanj pripisal vodji demokratov Nancy Pelosi, poroča BBC. Prvi mož ameriške centralne banke Jerome Powell je v torkovem govoru sicer posvaril pred "tragičnimi posledicami," če odločevalci ne bodo storili dovolj in se bo okrevanje gospodarstva upočasnilo.

Nancy Pelosi je Trumpu očitala, da postavlja sebe na prvo mesto na račun države. Foto: Reuters
Nancy Pelosi je Trumpu očitala, da postavlja sebe na prvo mesto na račun države. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, je Trumpova naznanitev odločitve o prekinitvi pogajanj presenečenje, ta pa prihaja v času, ko se številni ukrepi pomoči, ki jih je kongres sprejel v preteklih mesecih, iztekajo. Ta poteza bi lahko privedla do precejšnjega zamika novih ukrepov pomoči, saj naj se novi kongres ne bi sešel pred januarjem.

Pelosijeva je bila do Trumpove odločitve kritična, očitala mu je, da "postavlja sebe na prvo mesto, na račun države." "Prezir kaže do znanosti, do naših junakov ... in zavrača, da bi šel denar v žep delavca, razen če ni čeku zapisano njegovo ime," je bila ostra.

Trumpov zdravnik: Predsednik je brez simptomov

Trumpov zdravnik Sean Conley je danes sporočil, da predsednik nima simptomov covida-19 in da mu gre "izredno dobro." Njegovi vitalni znaki so po njegovih navedbah stabilni, raven kisika v krvi je med 95 in 97 odstotki. Za torek Trump ni imel predvidenih nobenih javnih dogodkov, prav tako ni znano, kdaj se bo v celoti vrnil k opravljanju predsedniških dolžnosti in kdaj bo nadaljeval predvolilne dejavnosti. Na Twitterju je sicer zapisal, da se veseli drugega soočenja z Bidnom, ki je predvideno za 15. oktober.

Kot smo poročali, je ameriški predsednik v vojaški bolnišnici preživel tri dni, med drugim je med zdravljenjem prejel remdesivir in steroid deksametazon, ki ga sicer zdravniki uporabljajo v primerih težkega poteka bolezni.

V karanteni tudi vojaški vrh

Guardian je poročal, da so najvišji predstavniki ameriške vojske, med njimi načelnik generalštaba oboroženih sil ZDA Mark Milley in njegov namestnik general John Hyten, v karanteni, potem ko je bila potrjena okužba z novim koronavirusom pri enem izmed visokih predstavnikov vojske, admiralu Charlesu W. Rayu.