Alan Swinney, pripadnik skrajnodesničarske skupine Proud Boys, meri s pištolo v protirasistične protestnike v Portlandu. Zoper njega je vloženih več obtožnic, tudi zaradi  napada. Foto: Reuters
Alan Swinney, pripadnik skrajnodesničarske skupine Proud Boys, meri s pištolo v protirasistične protestnike v Portlandu. Zoper njega je vloženih več obtožnic, tudi zaradi napada. Foto: Reuters

V torkovem soočenju je moderator Chris Wallace s Trumpu naklonjene televizije Fox News predsednika med drugim vprašal, ali bo obsodil belsko nadvlado in rasistične skupine, ki to idejo zagovarjajo. Trump je dejal le, da je to pripravljen storiti, takoj zatem pa je dejal, da so za skoraj vse nasilje na protirasističnih protestih po ZDA odgovorni levičarji.

Na dodaten poziv, naj vendar obsodi belske supremaciste, je Trump vprašal, koga ima moderator v mislih. Ob omembi imena Proud Boys (Ponosni fantje) je Trump dejal: "Proud Boys, umaknite se in ostanite v pripravljenosti." Nato je dodal, da "mora nekdo nekaj storiti glede antifaja in levice, saj to ni desničarski problem".

Antifa, okrajšava za antifašizem, je ime ohlapnega, decentraliziranega gibanja, ki ga sestavljajo avtonomni aktivisti, zastopajo pa idejo nasprotovanja fašizmu in fašistom z dejanji, tudi nasilnimi.

Sorodna novica Trump in Biden ostro z očitki in žaljivkami o neprimernosti drug drugega za vodenje države

Proud Boys pa je skrajno desničarska, protipriseljenska, izključno moška skupina, ustanovljena leta 2016. Njeni pripadniki so znani po uličnem nasilju zoper levičarske nasprotnike. Skupina podpira Trumpa.

Ta je sicer dejal, da te skupine ne pozna, na soočenju pa je njene pripadnike pozval, naj prepustijo varnostnim silam, da opravijo svoje delo. Kot poroča BBC, so v skupini Trumpov poziv, naj bodo v pripravljenosti, označili za "zgodovinski" in ga razumeli kot potrditev z najvišjega političnega položaja v državi.

Vidni pripadnik skupine Proud Boys in njen organizator Joe Biggs je po poročanju BBC-ja dejal: "Predsednik Trump je dejal članom skupine Proud Boys, naj bodo v pripravljenosti, ker se mora nekdo spopasti z antifajem. No, gospod, mi smo pripravljeni!"

Eden od članov je dejal, da že opažajo porast števila novih pripadnikov.

Biden je v sredo na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Temu se ne da drugače reči: predsednik ZDA se ni želel odreči belskim supremacistom na sinočnjem soočenju".

ZDA: Trumpova neobsodba rasistov še odmeva

Trump je v preteklosti že podprl skrajne desničarje. Leta 2017 je po protestih v Charlottesvillu, kjer je skrajni desničar z avtomobilom ubil protirasistično protestnico Heather Heyer, sprva dejal, da so bili "zelo dobri ljudje na obeh straneh", tako med protirasisti kot med neonacisti. Potem pa je sicer obsodil "kukluksklan, neonaciste, bele supremaciste in druge skupine, ki širijo sovraštvo".

Sorodna novica Odzivi na soočenje: To je bilo najslabše soočenje v zgodovini. Joe Biden nekoliko boljši.

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je sporočilo, da so belski supremacisti "najvztrajnejša in najsmrtonosnejša grožnja" v ZDA.

Spremembe na prihodnjih soočenjih

Po torkovem srečanju Trumpa in Bidna, ki je bilo splošno označeno kot katastrofalno in kaotično, je ameriška komisija za predsedniška televizijska soočenja sporočila, da bo za prihodnji dve uvedla nekatere spremembe, vendar jih ni opredelila.

Kritiki predsednika upajo, da bo voditelj dobil možnost izklopa mikrofona. Trump je namreč v Clevelandu nenehno kršil dogovorjena pravila med njegovo kampanjo in kampanjo Joeja Bidna. Ta pa je tekmeca nekajkrat ozmerjal z lažnivcem in klovnom ter mu zabrusil, naj že utihne.

Naslednje srečanje je predvideno 15. oktobra v Miamiju, obe kampanji pa sta udeležbo potrdili. Takoj po soočenju v Clevelandu so se pojavili pozivi, da takšne predstave nimajo smisla.

Za soočenje v Miamiju je predviden format javne tribune, kjer bodo vprašanja zastavljali tudi neopredeljeni volivci, torej tisti, ki jih Trump potrebuje za zmanjšanje zaostanka v anketah.
Pred novim srečanjem Trumpa in Bidna pa bo 7. oktobra na sporedu televizijsko soočenje podpredsedniških kandidatov Mika Pencea in Kamale Harris.

Trump uživa podporo skrajnodesničarskih skupin po državi. Foto: Reuters
Trump uživa podporo skrajnodesničarskih skupin po državi. Foto: Reuters