Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski BBC je debato ameriških predsedniških kandidatov primerjal z obmetavanjem s hrano, zmagovalec pa je bil tisti, ki je imel na sebi manj odpadkov. "In v torek zvečer je bil to Joe Biden, pa tudi če le zato, ker je bil njegov edini cilj Američanom dokazati, da lahko zdrži pod pritiskom in da ne izgublja bitke zaradi svoje starosti. Moral je pokazati, da lahko sprejme kos torte v svoj obraz, metaforično rečeno, in pri tem ohrani zbranost."

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je star 77 let, republikanski kandidat Donald Trump pa 74.

Sorodna novica Trump in Biden ostro z očitki in žaljivkami o neprimernosti drug drugega za vodenje države

Trump 73-krat prekinil Bidna

Taktika ameriškega predsednika je bila očitna: svojega protikandidata spodnesti z nenehnimi prekinitvami – televizijska mreža CBS News jih je naštela kar 73. The New York Times se je razpisal o tem, kako je bila raven političnega dialoga spodkopana, razprava pa kaotična zaradi Trumpovega porogljivega tona in zavajanja, Biden pa je ne nazadnje predsednika označil za "klovna".

Politični analitik The Washington Posta Dan Balz je predsedniško razpravo, znova zaradi Trumpa, označil kot "najslabšo do zdaj".

Kot poroča BBC, je Trump potreboval to razprava, da bi zamajal predvolilno tekmo, ki se ne nagiba na njegovo stran – eden od desetih Američanov je namreč še vedno neodločen. Trump ima nad svojo glavo zloveščo senco slabega ravnanja med epidemijo in protestov proti policijskemu nasilju, namigovanja o neplačevanju davkov kot tudi neprimernih komentarjev umrlim ameriškim vojakom, žrtvam prve svetovne vojne, ki jih je označil za "zgube" in "naivneže".

CNN anketa: boljši Biden

Sorodna novica Trump naj bi se posmehoval umrlim ameriškim vojakom

CNN-ova anketa razprave Poll of debate kaže, da je šest od desetih gledalcev menilo, da je bil v razpravi boljši nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, le 28 odstotkov jih je pritrdilo Trumpu. V anketi so sodelovali registrirani volivci, ki so gledali torkovo razpravo, in ne odraža mnenja celotne populacije.

Še pred debato jih je v anketi 56 odstotkov pričakovalo, da bo boljši Biden, in 43 odstotkov, da bo boljši Trump. Ob tem je zanimivo, da so bili podobni (a očitno napačni) tudi podatki leta 2016, ko je med takratno razpravo med Donaldom Trumpom in demokratsko predsedniško kandidatko 62 odstotkov gledalcev menilo, da je Hillary Clinton prepričljivejša. A kot vemo, je na volitvah zmagal Trump.

Dve tretjini gledalcev je ocenilo, da so bili Bidnovi odgovori bolj zaupanja vredni (65 odstotkov v korist Bidnu in 29 odstotkov v korist Trumpu) in da so bili zato Bidnovi napadi na predsednika pravičnejši. Sicer pa je nekaj več kot polovica gledalcev menila, da razprava ni vplivala na njihovo presojo.

Guardian: Najpodlejša razprava v zgodovini

Guardianova politična dopisnica Lauren Gambino je televizijsko soočenje predsedniških kandidatov označila kot "grdo bitko izražanja prezira", 90-minutno televizijsko soočanje pa označila za "najpodlejšo predsedniško kampanjo novejše zgodovine". Tudi ona je poudarila Trumpove prekinitve, ki so Bidnu vendarle prišle do živega, ko je Trumpu zabrusil: "Boš že utihnil, človek? To je tako nepredsedniško." Gambinova meni, da je bila razprava priložnost za Trumpa, da bi določil dinamiko predvolilne bitke, ki je bila po turbuletnem poletju izjemno mirna.

Fox News pa je na spletni strani celo objavil članek z naslovom: "Mediji pozivajo k 'odpoklicu' razprave, Bidna rotijo, naj se umakne". Ob tem navajajo voditelja televizijske mreže MSNBC Joeja Scarborougha, ki je dejal: "Ni razloga, niti enega, da bi moral Joe Biden sodelovati v še kakšni razpravi."

Dve televizijski soočenji bosta sledili 15. oktobra in 22. oktobra, soočanje podpredsedniških kandidatov pa bo 7. oktobra.

Predvolilna kampanja v ZDA