Trump med vožnjo okoli bolnišnice. Foto: Reuters
Trump med vožnjo okoli bolnišnice. Foto: Reuters

"Počutim se res dobro! Ne bojte se covida. Ne dovolite, da prevlada nad vašim življenjem. Pod Trumpovo administracijo smo razvili nekatera res dobra zdravila in znanje. Počutim se bolje kot pred 20 leti," je na Twitterju ob najavi svojega povratka v Belo hišo zapisal predsednik ZDA.

Kot je nato na novinarski konferenci sporočil Trumpov zdravnik Sean Conley, predsednik še ni dokončno ozdravel, a dovolj, da se lahko varno vrne v Belo hišo in tam nadaljuje okrevanje. Predsednik nima več težav z dihanjem, v zadnjih 72 urah pa ni imel povišane temperature, poroča BBC.

Trumpova raven kisika v krvi je normalna, so dodali. Conley je potrdil, da je predsednik dvakrat dobil dodaten kisik, potem ko mu je raven v krvi padla. Dodal je še, da je bil v petek, ko je imel visoko temperaturo, nekoliko dehidriran.

Trump se vrača v Belo hišo

V bolnišnici od petka

Z novim koronavirusom okuženega Trumpa so v bolnišnico prepeljali v petek, od takrat se je večkrat javil prek videa, da bi ameriški javnosti zagotovil, da njegovo okrevanje poteka dobro. "To je zelo zanimivo potovanje. Veliko sem se naučil o covidu. Šel sem v pravo šolo. To je resnična šola. Ne po sistemu – preberimo šolske knjige. Razumem. To je zelo zanimiva stvar, vas bom obveščal o tem," je dejal v videoposnetku, objavljenem na Twitterju v nedeljo popoldne po lokalnem času.

Njegova zdravniška ekipa je v nedeljo sporočila, da se stanje 74-letnega predsednika izboljšuje in da bi se lahko v Belo hišo vrnil v ponedeljek. Hkrati so sporočili, da je prejel steroid deksametazon, ki ga sicer uporabljajo pri bolnikih z najtežjim potekom bolezni.

Trumpovi podporniki pred bolnišnico. Foto: Reuters
Trumpovi podporniki pred bolnišnico. Foto: Reuters

Krog okoli bolnišnice

V nedeljo popoldne se je predsednik z avtomobilom zapeljal okrog kompleksa vojaške bolnišnice Walterja Reeda v Bethesdi v Marylandu.

Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik iz ZDA Andrej Stopar, predsednikova sinočnja vožnja, z njo pa izpostavljanje spremstva nevarnosti okužbe in svojevrstna zahvala privržencem, ki vztrajajo pred bolnišnico, kažejo, da Donald Trump ni spremenil odnosa do pandemije. V Beli hiši vztrajajo, da njegov izlet ni ogrozil varnostnikov v avtomobilu in da so ga odobrili zdravniki. Predsednik je napovedal vrnitev ne samo v Belo hišo, ampak tudi k prizadevanjem v svoji predvolilni kampanji.

Trump razburil z vožnjo okrog bolnišnice

Kot poroča BBC, so številni zelo kritični do Trumpove poteze. "Več kot 205.000 Američanov je mrtvih. Potrebujemo vodstvo. Ne priložnosti za fotografiranje," je dejal vodja demokratov v predstavniškem domu Hakeem Jeffries.

Kritičen je bil tudi eden od zdravnikov v vojaški bolnišnici. "Vsak človek v avtomobilu med to povsem nepotrebno predsedniško vožnjo bo moral v karanteno za 14 dni. Morda bo kdo zbolel, morda bo kdo umrl. Za politični teater. Trump jim je ukazal, naj tvegajo življenja za teater. To je norost," je tvitnil zdravnik v bolnišnici Walter Reed James Phillips.

Trump: Najboljše šele prihaja

Med čakanjem na odločitev zdravnikov, ali bo lahko zapustil bolnišnico, je Trump objavil niz predvolilnih tvitov z obljubami, kaj bo Američanom prinesel njegov drugi mandat. Napovedal je, da najboljše šele prihaja, v prvi vrsti z dodatnimi znižanji davkov, rastjo borznih indeksov in moči ameriške vojske. "Če pa si želite veliko zvišanje davkov, najvišje v zgodovini naše države (tolikšno, ki bo ustavilo naše gospodarstvo in zaposlovanje), volite demokrata," je zapisal.

Kayleigh McEnany je bila deležna kritik, ker na pogovorih z novinarji ni nosila maske. Foto: Reuters
Kayleigh McEnany je bila deležna kritik, ker na pogovorih z novinarji ni nosila maske. Foto: Reuters

Okužena Kayleigh McEnany

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je prek Twitterja sporočila, da je bila v ponedeljek zjutraj pozitivna na testu na okužbo z novim koronavirusom. Kot je zapisala, nima nobenih simptomov in je že v samoizlaciji, je poročal CNN. V nedeljo je govorila z novinarji, medtem pa znova ni nosila maske. Kot je še dodala, noben predstavnik medijev ni okoli nje preživel dovolj časa, da bi ga lahko šteli med tesne stike.

Zadnjo novinarsko konferenco v Beli hiši je vodila v četrtek, prav tako brez maske. Uporabo maske je McEnanyjeva v preteklosti večkrat označila za osebno odločitev posameznika in poudarila, da se redno testira na novi koronavirus.

Melania se dobro počuti

Medtem je ameriška prva dama Melania Trump, ki so ji tako kot njenemu možu v petek potrdili okužbo s koronavirusom, na Twitterju zapisala, da se dobro počuti in da bo še naprej počivala doma. Po okužbi je predsednikova žena v samoizolaciji v Beli hiši.

Trumpov pozdrav privržencev sprožil številne kritike

Biden na Florido

Trumpov nasprotnik, demokratski kandidat Joe Biden je bil na testiranju na novi koronavirus negativen. 77-letni Biden bo kampanjo nadaljeval na Floridi, kjer javnomnenjske raziskave kažejo na tesen izid. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da je Biden rahlo povečal svojo prednost.

V ločenih anketah medijev NBC News in Wall Street Journal, ki so ju izvedli po prvem televizijskem soočenju in pred Trumpovo okužbo, ima Biden (53 odstotkov) 14 odstotnih točk prednosti pred Trumpom (39 odstotkov), kar je največ med anketami teh dveh medijskih hiš.

Trump s spremstvom okoli vojaške bolnišnice