Senatorka iz Kalifornije Kamala Harris je volivcem obljubila, da bo kot morebitna podpredsednica ZDA glasnica vseh pozabljenih Američanov, ki se borijo za preživetje med pandemijo in gospodarsko krizo. Foto: Reuters
Senatorka iz Kalifornije Kamala Harris je volivcem obljubila, da bo kot morebitna podpredsednica ZDA glasnica vseh pozabljenih Američanov, ki se borijo za preživetje med pandemijo in gospodarsko krizo. Foto: Reuters

Potrditev Harrisove je bila sicer formalnost, saj jo je pred enim tednom na to mesto imenoval predsedniški kandidat demokratov Joe Biden, nihče pa ni predlagal druge izbire.

Morebitna nova podpredsednica ZDA je na virtualni konvenciji demokratov svoj govor opravila iz države Delaware, od koder se bo danes javil tudi Biden. Ob začetku govora se je predstavila kot hči priseljencev iz Indije in Jamajke in obljubila, da si bosta z Bidnom prizadevala k uresničitvi vizije, da bi bili v ZDA dobrodošli vsi, "ne glede na to, kako je kdo videti, od kod prihaja ali koga ljubi".

Dejala je, da bo težila k združevanju, potem ko je, po njenih besedah, zdajšnji predsednik Donald Trump narod razdružil. Pri tem je citirala svojo mater, ki da je svoje hčere učila, da se "zavedajo in so sočutne do ljudi, ki se morajo v življenju boriti" ter da je "boj za pravico dolžnost vseh". Dejala je, da je prav zato postala tožilka in si pri delu prizadevala reformirati kazenski pravosodni sistem od znotraj.

Sorodna novica Biden tudi uradno demokratski kandidat. Podprl ga je tudi Colin Powell.

Obljuba o združevanju naroda

V svojem govoru je sicer večkrat poudarila, da je Trumpova taktika razdruževalna, saj da na državnih mejah ločuje družine, stigmatizira prebežnike, vladne uradnike pa poziva, naj "obvladajo" mirne protestnike, ki so se zbrali na ulici po smrti Georgea Floyda. Ob tem je vse Američane pozvala k prizadevanju proti širjenju rasizma in ksenofobije. "Proti rasizmu ni cepiva. Ukrepati moramo skupaj. Za Georgea Floyda. Za Breonno Taylor. Za življenja vseh drugih, ki jih je preveč, da bi jih imenovala – za naše otroke, za vse nas."

Senatorka iz Kalifornije Kamala Harris je prepričana, da je "Trumpovo propadlo vodenje države" ZDA "stalo življenja in premoženje". Nesposobnost nas straši, trdosrčnost nas osamlja, vendar si zaslužimo bolje. Moramo izvoliti predsednika, ki nas bo združil namesto predsednika, ki spreminja tragedije v politično orožje."

Poziv k čim večji volilni udeležbi

Pred njo se je v virtualni vklop javljanj na nacionalni demokratski konvenciji zvrstila vrsta uglednih demokratk, ki so prav tako pozivale Američane, naj se udeležijo volitev, poudarjale prednosti Bidna in pomanjkljivosti republikanskega predsednika Donalda Trumpa.

Hillary Clinton, Trumpova protikandidatka na zadnjih predsedniških volitvah 2016, je spomnila na njegove besede temnopoltim Američanom, naj volijo zanj, saj nimajo česa izgubiti. "No, zdaj vemo, kaj lahko izgubimo," je dejala in pozvala k volilni udeležbi in previdnosti, da jim Trump "ne ukrade volitev".

"Želim si, da bi bil boljši predsednik, ampak žal je tako, kot je. Ljudje mi štiri leta govorijo, da niso vedeli, kako nevaren je, pa da jim je žal, ker niso volili. Volite, kot da so od tega odvisna vaša življenja, ker dejansko so," je dejala Clintonova.

Sorodna novica Michelle Obama: "Trump ni pravi predsednik za našo državo"

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je dejala, da je na svojem položaju iz prve roke videla Trumpovo pomanjkanje spoštovanja do dejstev in žensk. Takšna naj bi bila tudi njegova politika, ker ne ve, da Amerika uspeva, ko uspevajo ženske.

Nekdanja predsedniška kandidatka senatorka Elizabeth Warren iz Massachusettsa pa je zagotovila, da bo Bidnova vlada zagotovila dostopno otroško varstvo za vsako družino. "Trump je povsem pogorel na testu covida-19. Danes ima Amerika največ smrti na svetu in gospodarski kolaps. To je Trumpova kriza in kriza republikancev, ki ga podpirajo," je dejala.

Barack Obama: Trump ni nikoli pokazal zanimanja za delo

Tema tretjega dne konvencije je bila Popolnejša zveza, kar naj bi pomenilo, da ne gre le za to, da se z Bidnovo zmago vrnejo v čase pred Trumpom, ker to za številne v ZDA ni bilo dovolj dobro. Biden naj bi jih iz Trumpovega kaosa in kriz povedel v boljšo Ameriko. Tako je bil oster tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki se je oglasil iz Muzeja ameriške revolucije v Philadelphii in opozoril, da je na kocki ameriška demokracija.

Obama je dejal, da je sprva upal, da bo Trump pokazal vsaj nekaj interesa, da vzame svoje delo resno, in bo občutil veliko težo položaja. "Nikoli ni pokazal zanimanja za delo, za iskanje kompromisa, za uporabo položaja, da pomaga še komu drugemu razen sebi in prijateljem. Položaj je jemal kot resničnostni šov, ki ga lahko izkoristi za pozornost, po kateri hlepi," je bil oster nekdanji predsednik ZDA.

Podpredsedniška nominacija Kamali Harris

"Posledice so hude. Imamo 170.000 mrtvih, milijoni delovnih mest so izgubljeni, naši najslabši impulzi so sproščeni, naš ugled v svetu hudo zmanjšan, naše demokratične ustanove pa so ogrožene kot še nikoli," je dejal in povedal še nekaj o Bidnu, ki ga je pred 12 leti izbral za podpredsednika ZDA. "Nisem vedel, da bom našel brata, čeprav prihajava iz različnega okolja in generacij. Spoznal sem njegovo vztrajnost in empatijo, spoštljivost do vsakogar, dostojanstvo. Iz mene je naredil boljšega predsednika in ima znanje in izkušnje, da iz Amerike naredi boljšo državo."

Trump: Če bi Obama in Biden tako dobro delala, mi sploh ne bi bilo treba kandidirati

Trump je na kritike odgovoril vnaprej na novinarski konferenci, ko je dejal, da ga ne bi bilo v Beli hiši, če bi Obama in Biden dobro delala. "Sploh mi ne bi bilo treba kandidirati. Bil bi vesel, ker sem imel rad svoje prejšnje življenje," je dejal Trump in zagotovil, da s svojo kandidaturo rešuje svet pred radikalno levo filozofijo, ki bo uničila ZDA, s tem pa tudi svet.

Njegova kampanja je podpornikom poslala elektronsko sporočilo s prošnjo za donacijo in ostrim sporočilom. "Ste videli, kdo govori na demokratski konvenciji? Ko sem že mislil, da ta patetični dogodek ne more biti bolj pokvarjen, so se odločili poklicati pokvarjeno Hillary, noro Nancy, Pocahontas, zlagano Kamalo in lažnivega Obamo. Vsi ti radikalni demokrati me sovražijo in sovražijo tebe. Najraje bi videli, da vsi propademo," je med drugim svojim podpornikom sporočil Trump.