Biden podpisuje prve izvršne ukaze, s katerimi bo spremenil odločitve Donalda Trumpa glede vrste vprašanj. Foto: Reuters
Biden podpisuje prve izvršne ukaze, s katerimi bo spremenil odločitve Donalda Trumpa glede vrste vprašanj. Foto: Reuters
Sorodna novica Dan, ko je Donald Trump ključe Bele hiše prepustil Joeju Bidnu

"Ni boljšega dneva za začetek, kot je danes," je dejal Biden novinarjem v Ovalni pisarni dobri dve uri po tem, ko je vstopil v Belo hišo. "Začel bom tako, da bom držal obljubo, ki sem jo dal ameriškemu ljudstvu." Podpisal je 15 izvršnih ukazov in dva predsedniška memoja, še dodatne izvršne ukaze pa naj bi podpisal 29. januarja, je poročal Reuters. Za primerjavo: Trump je v prvih dveh tednih podpisal osem izvršnih ukazov, Barack Obama pa devet.

Sorodna novica Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA: Vodili bomo z močjo zgleda

Najprej je Biden podpisal izvršni ukaz o obveznem nošenju mask in ohranjanju varnostne razdalje na zveznih območjih, ki spadajo pod njegovo pristojnost. Imenoval je tudi posebnega koordinatorja za odziv na pandemijo, ki bo nadzoroval distribucijo cepiv in podaljšal moratorij za deložacije zaradi koronavirusne krize.

ZDA se vračajo k Pariškemu podnebnemu sporazumu ...

Pričakovano je podpisal tudi izvršni ukaz o vrnitvi ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu. Odločitev je že pozdravil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in izrazil upanje, da bodo ZDA prevzele vodilno vlogo pri pospeševanju svetovnih prizadevanj, tudi s svojim prispevkom k ambicioznim ciljem za leto 2030 pred letošnjim podnebnim vrhom v Glasgowu.

Bidnov predhodnik Donald Trump je umik od sporazuma napovedal že ob začetku svojega predsedovanja leta 2017, ZDA pa so ZN o uresničitvi odstopa formalno obvestile novembra 2019. Na Bidnovo odločitev o vrnitvi k sporazumu se je takoj po podpisu izvršnega ukaza že odzval podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je vrnitev pozdravil.

... in tudi v WHO

Med izvršnimi ukazi, s katerimi bo spremenil politiko Donalda Trumpa glede vrste vprašanj, sta tudi izvršni ukaz o vrnitvi ZDA v Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in razveljavitev prepovedi vstopa v ZDA državljanom iz nekaterih večinsko muslimanskih držav, ki jo je Trump uvedel samo nekaj dni po prevzemu položaja v januarju 2017, so danes potrdili Bidnovi sodelavci.

Kaj sprememba v Beli hiši pomeni za slovensko gospodarsko sodelovanje?

Preklical je tudi dovoljenje, ki ga je Trump izdal za gradnjo spornega naftovoda Keystone XL med ZDA in Kanado, in ustavil financiranje gradnje zidu na meji z Mehiko s sredstvi iz proračuna Pentagona. To je bilo v preteklih letih predmet političnih in sodnih bojev.

Prav tako je podpisal tudi izvršni ukaz, s katerim je zaščitil del nezakonitih priseljencev v ZDA pred izgonom iz države. To je program Daca (Odloženo ukrepanje za prihode v otroštvu), ki pred izgonom iz države varuje priseljence, ki so jih starši ali skrbniki kot mladoletne brez ustreznih dokumentov pripeljali v ZDA. Z izvršnim ukazom ga je uveljavil Trumpov predhodnik Barack Obama, Trump pa je program leta 2017 ukinil.

Trump mu je pustil pismo

Biden je ob prihodu v Ovalno pisarno na kratki novinarski konferenci povedal, da mu je njegov predhodnik Donald Trump pustil "zelo velikodušno pismo". "Ker je zasebno, ne bom govoril o njem, dokler ne govorim z njim (op. s Trumpom). Toda bilo je velikodušno," je dejal 78-letni predsednik.

Biden v Ovalni pisarni, ki jo je opremil z doprsnim kipom sindikalnega voditelja Cesarja Chaveza in sliko Benjamina Franklina ter fotografijami družine. Zamenjal je tudi preprogo, ohranil pa delovno mizo Resolute, ki je narejena iz hrastovine, uporabljene za izdelavo britanske raziskovalne ladje Resolute. Foto: Reuters
Biden v Ovalni pisarni, ki jo je opremil z doprsnim kipom sindikalnega voditelja Cesarja Chaveza in sliko Benjamina Franklina ter fotografijami družine. Zamenjal je tudi preprogo, ohranil pa delovno mizo Resolute, ki je narejena iz hrastovine, uporabljene za izdelavo britanske raziskovalne ladje Resolute. Foto: Reuters

V Beli hiši zavel nov veter tudi na prvi novinarski konferenci

Prvo novinarsko konferenco pa je imela tudi nova tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Televizija Fox News je ocenila, da je bila novinarska konferenca umirjena, ker so bili novinarji vljudni, drugi dopisniki pa so ocenili, da v primerjavi s prejšnjimi tiskovnimi predstavniki Psakijeva ni bila napadalna in prepirljiva. Psakijeva je obljubila, da bodo novinarske konference redne, vendar le ob delavnikih, ker, kot je dejala, "ni pošast".

Mnogi so se ob tem spomnili prve novinarske konference Seana Spicerja, predstavnika zdaj nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki je na Trumpovo zahtevo vztrajal, da je bila množica na Trumpovi inavguraciji največja v zgodovini, čeprav so fotografije iz zraka dokazovale nasprotno. Spicer je pozneje, potem ko ga je Trump že odpustil, priznal, da je naredil napako.

Prva novinarska konferenca v Beli hiši po prisegi predsednika
Joe Biden že podpisal prve izvršne ukaze

Bidnovo prvo srečanje s kanadskim premierjem Trudeaujem

Psakijeva je napovedala, da bo Biden v petek poklical kanadskega premierja Justina Trudeauja, to pa bo prvi v vrsti klicev zavezniških voditeljev, da zgladi odnose po Trumpu. Trudeauja bo osebno seznanil z odločitvijo o odvzemu dovoljenja za naftovod Keystone XL od Kanade do Mehiškega zaliva.

Na vprašanje, ali bo govorila resnico ali ščitila Bidna, je Psakijeva odgovorila, da je Bidnova zaveza vrniti preglednost in resnico v Belo hišo, zato se bo tudi sama trudila za to. Na vprašanje, ali Biden zaupa direktorju FBI-ja Christopherju Wrayju, ni znala odgovoriti, dejala je, da ga bo vprašala.

Pojasnila je, da kar zadeva drugo ustavno obtožbo Donalda Trumpa zaradi spodbujanja k vdoru v kongres, bo Biden zadeve prepustil senatu, vendar pa meni, da se je za poenotenje države treba spopasti s težavami.

Prva dama pozvala k enotnosti

Prvi nagovor narodu je imela tudi predsednikova soproga in nova prva dama Jill Biden, ki se je v minutnem posnetku zahvalila predvsem vsem sodelujočim, ki so pomagali pri organiziranju inavguracije. "Vsaka štiri leta v Washingtonu slavimo začetek nove predsedniške administracije. To je začetek novega poglavja za našo državo in za vse nas, da stopimo skupaj enotno, kot ene ZDA, z eno vlado, ki bo služila vsem. To upanje in optimizem smo videli tudi pri izvedbi inavguracije, ki je bila vrhunec za več tisoč ljudi, ki so delali skupaj, da bi ustvarili nekaj izjemnega, še posebej v tem posebnem letu."

Dejala je še, da je kot "mati pripadnika nacionalne garde hvaležna za vse zaposlene v vojski, zdravstvu, javni upravi, ki so opravili več ur dela, da bi zagotovili, da bi inavguracija odsevala ponos in obljubo ameriškemu narodu. Hvaležna je tudi njihovim družinam, ki so jih podpirale. Hvaležna je vsem, ki imajo to mesto za svoj dom in ki so jih tako lepo sprejeli. Zahvalila se je, da je bila ta inavguracija tako posebna zanjo in za Joeja, še posebej pa za vse Američane."

Demokrati s tesno večino v obeh domovih

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v vlogi predsednice senata zaprisegla tri nove demokratske senatorje, s čimer je demokratska stranka prevzela tesno večino v obeh domovih ameriškega kongresa. Predsedovanje vplivnemu senatnemu odboru za proračun je prevzel Bernie Sanders. "To bo izjemno naporno in pomembno obdobje za senat. Veliko dela nas čaka," je dejal vodja senatne večine Chuck Schumer. "Pripravljeni smo na delo."

Senat že potrdil novo nacionalno direktorico za obveščevalne dejavnosti

Pristojni senatni odbori so v torek opravili prva zaslišanja Bidnovih ministrskih kandidatov, že v sredo zvečer pa potrdil Avril Haines za novo nacionalno direktorico za obveščevalne dejavnosti ZDA. Podprlo jo je 84 senatorjev, proti jih je glasovalo deset.

Ameriški senat je v sredo zvečer le nekaj ur po zaslišanju v senatnem odboru za obveščevalne zadeve potrdil novo nacionalno direktorico za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines. Foto: EPA
Ameriški senat je v sredo zvečer le nekaj ur po zaslišanju v senatnem odboru za obveščevalne zadeve potrdil novo nacionalno direktorico za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines. Foto: EPA

Njeno potrditev je želel sprva zavleči republikanec iz Arkansasa Tom Cotton, a je bil zadovoljen z odgovorom Hainesove na vprašanje o možnosti pregona agentov obveščevalne agencije Cia, ki so bili vpleteni v mučenje terorističnih osumljencev. Hainesova mu je zagotovila, da nima nobenega namena odpirati takih preiskav, in Cotton jo je takoj podprl.

Večjih težav pri potrditvi kandidatov ni pričakovati, razen pri kandidatu za ministra za domovinsko varnost Alejandru Mayorkasu, ki mu bo oporekal republikanec Josh Hawley iz Misurija, saj nasprotuje Bidnovi imigracijski politiki.

Senatorji obeh strank si želijo hitre potrditve Janet Yellen na položaj ministrice za finance in Antonyja Blinkna na položaj državnega sekretarja ZDA. Kandidat za ministra za obrambo Lloyd Austin pa kot nekdanji general najprej potrebuje posebno glasovanje o odobritvi kandidature za civilni položaj šefa Pentagona v obeh domovih kongresa.