Joe Biden je prisegel na Biblijo, ki jo je držala njegova žena Jill. Foto: Reuters
Joe Biden je prisegel na Biblijo, ki jo je držala njegova žena Jill. Foto: Reuters

Biden, ki je na novembrskih volitvah premagal Donalda Trumpa, je na Kapitolu uresničil dolgoletne sanje in po tem, ko je bil v mandatu Baracka Obame osem let podpredsednik države, postal tudi predsednik.

V prisegi je dejal: "Joseph Robinette Biden slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo ZDA. Tako naj vam Bog pomaga, tako naj mi Bog pomaga." Prisego je vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts.

Nova stanovalca Bele hiše za prihodnja štiri leta - Joe Biden in Kamala Harris. Foto: Reuters
Nova stanovalca Bele hiše za prihodnja štiri leta - Joe Biden in Kamala Harris. Foto: Reuters

"To je dan upanja in prenove"

Nato je v nagovoru Američane, kot že tolikokrat v zadnjem času, pozval k enotnosti, preseganju razlik in skupni poti naprej. "To je dan Amerike, dan demokracije, zgodovine in upanja, prenove. Amerika je bila po stoletjih znova pred preizkusom in zmagala je," je začel. "Le malo ljudi je stalo pred večjimi in zahtevnejšimi izzivi, kot stojimo mi. Virus, ki se pojavi le vsako stoletje, nas je napadel. V samo enem letu je vzel toliko življenj, kot smo jih izgubili v vseh bitkah v drugi svetovni vojni. Vendar so naše sanje pravičnost za vse. S temi sanjami ne bomo več odlašali. Tudi planet sam kriči po pomoči. To je klic, ki ga moramo slišati. Tu je tudi klic, da se soočimo z vprašanji nadvlade belopoltih. Tu so drugi politični izzivi. Če se želimo spopasti z izzivi, moramo narediti veliko več kot samo izgovarjati besede. Narediti moramo to, kar je najtežje, a najpomembnejše za demokracijo, to pa je enotnost."

Biden je v govoru poudaril:
Biden je v govoru poudaril: "Enotnost je edina pot naprej." Foto: Reuters
Sorodna novica Joe Biden - vzpon (večkrat) odpisanega nazaj v Belo hišo

Dodal je: "Sodržavljani, biti moramo boljši. Boril sem bom za vse, za tiste, ki me niste podprli, in za tiste, ki ste me. Če se še vedno ne strinjate z menoj, nič hudega, to je demokracija, to je Amerika. Zagotavljam vam, da bom predsednik vseh Američanov."

"Obnovili bomo zavezništva in znova sodelovali s svetom"

Vmes je prosil sodržavljane, da se z minuto molka v molitvi poklonijo 400.000 žrtvam covida-19 v državi, govor pa končal s sporočilom svetu: "Amerika se je znašla pred preizkušnjo in iz nje smo prišli močnejši. Obnovili bomo naša zavezništva in znova začeli sodelovati s svetom. Vodili bomo z močjo zgleda, ne z zgledom moči. Bomo močan in zaupanja vreden partner za mir, napredek in varnost."

Mnogo moramo popraviti, mnogo obnoviti, mnogo pozdraviti.

Joe Biden

Kamala Harris se je vpisala v zgodovino

Pred njim je prva podpredsednica države postala Kamala Harris, ki je s tem postala prva ženska, prva temnopolta in prva Američanka azijskih korenin na tem položaju. Njeno prisego je vodila vrhovna sodnica latinskoameriških korenin Sonia Sotomayor.

Inavguracija ameriškega predsednika
Kamala Harris ob petju himne v izvedbi Lady Gaga. Foto: Reuters
Kamala Harris ob petju himne v izvedbi Lady Gaga. Foto: Reuters
Sorodna novica Novi predsednik ZDA podpisal 15 izvršnih ukazov, tudi vrnitev k pariškemu podnebnemu sporazumu

Predsedniška inavguracija je slovesnost, s katero novoizvoljeni ameriški predsednik uradno začne mandat. Je polna tradicij in običajev, a letos je zaradi pandemije in nedavnega nasilja potekala popolnoma drugače. Na travniku National Mall ni bilo ljudi, ampak so zelenico do Washingtonovega spomenika krasile ameriške zastave, slovesnost pa je varovalo 25.000 pripadnikov nacionalne garde.

Biden je z ženo Jill dopoldne priletel iz domačega Delawara v Washington, kjer sta se udeležila maše, nato pa sta skupaj z visokimi gosti, kot so nekdanji predsedniki Barack Obama, George W. Bush in Bill Clinton, prišla na Kapitol. Inavguracije se je udeležil tudi odhajajoči podpredsednik države Mike Pence, Donald Trump pa je z ženo Melanio že nekaj ur prej odšel na Florido.

Slovesnost pred Kapitolom je nosila naslov Združena Amerika (America United). Vodila jo je demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki skupaj z republikancem Royem Bluntom iz Misurija predseduje inavguracijskemu odboru. Himno je zapela popzvezdnica Lady Gaga, ki je velika Bidnova podpornica, sledila je glasbena točka Jennifer Lopez in več govorov.

Sorodna novica Burni začetki predsedovanj: od smrti po rekordnem govoru na mrazu do prisege na letalu po atentatu
Pokopališče Arlington. Foto: Reuters
Pokopališče Arlington. Foto: Reuters

Biden v spremstvu nekdanjih predsednikov položil venec na grob neznanega junaka

Novi podpredsedniški par Kamala Harris in Doug Emhoff je na stopnicah Kapitola v avtomobil pospremil odhajajoči par Mike in Karen Pence, novopečeni predsednik Joe Biden pa je odšel v Kapitol, kjer je podpisal tri dokumente – razglas o inavguracijskem dnevu, nominacije za položaje v vladnem kabinetu in nominacije za nižje položaje v kabinetu.

Nato je kot novi vrhovni poveljnik oboroženih sil pregledal čete. Biden je nato v spremstvu Harrisove in nekdanjih predsednikov na pokopališču v Arlingtonu položil venec na grob neznanega junaka. Biden in Harrisova z ženo oziroma možem sta se nato sprehodila delček poti po Pensilvanski aveniji in ob zvokih bobnov in v spremstvu vojaških predstavnikov vstopila v Belo hišo, ki bo njihov uradni dom prihodnja štiri leta.

Polje zastav namesto množice na National Mallu. Foto: Reuters
Polje zastav namesto množice na National Mallu. Foto: Reuters

Biden je podpisal 15 izvršnih ukazov

Biden je dobri dve uri po vstopu v Belo hišo že podpisal 15 izvršnih ukazov, s katerimi je ZDA vrnil v pariški podnebni sporazum in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) ter razveljavil prepoved vstopa v ZDA državljanom iz nekaterih večinsko muslimanskih držav, ki jo je Trump uvedel samo nekaj dni po prevzemu položaja v januarju 2017, so danes potrdili Bidnovi sodelavci. Po napovedih je ustavil tudi gradnjo zidu na meji z Mehiko oziroma financiranje gradnje s sredstvi iz proračuna Pentagona.

Sorodna novica Trump še zadnjič kot predsednik zapustil Belo hišo in odletel na Florido

Brez protestov v prestolnici

Varnostni načrti za dogodek se običajno pripravljajo že mesece naprej, tokrat pa je Washington še bolj zabarikadiran in zastražen, kot bi bil sicer, saj si nihče ne želi, da bi se ponovili nasilni protesti podpornikov odhajajočega predsednika, republikanca Donalda Trumpa, ki so šestega januarja vdrli v kongres. V mestu sicer že nekaj časa veljajo izredne razmere, a o kakšnih nemirih in protestih ni poročil.

Trump že pred inavguracijo zapustil mesto

Letošnjo inavguracijo je poleg zdravstvene krize in še posebej poostrene varnosti zaznamovala še ena stvar – odsotnost zdaj že nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Trump je že zjutraj po tamkajšnjem času z družino odpotoval v svojo rezidenco Mar-a-Lago na Floridi.

V oporišču Andrews je imel krajši nagovor. V njem je dejal, da so za njim neverjetna štiri leta in da mu je bilo v čast biti predsednik. "Imamo najboljšo državo na svetu," je dodal. V nagovoru ni poimensko omenil svojega naslednika, je pa novi administraciji zaželel srečo. "Novi administraciji želim srečo in veliko uspeha. Mislim, da bodo zelo uspešni, imajo temelje za nekaj res neverjetnega," je povedal. Zagotovil je še, da se bo v neki obliki zagotovo vrnil. "Živite dobro življenje, kmalu se spet vidimo," je dodal.

Odzivi in čestitke iz sveta

Voditelji z vsega sveta čestitajo novemu ameriškemu predsedniku in novi podpredsednici. Slovenski predsednik republike Borut Pahor je Bidnu zaželel srečo. "Srečno, predsednik Biden," je na Twitterju zapisal Pahor. Da je poslal Bidnu čestitko, je sporočil tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da je "čestital ob zaprisegi na popolnoma enak način in s podobno vsebino kot leta 2005 z iste funkcije takratnemu predsedniku Georgeu W. Bushu".

Med drugim so jima čestitali predsednik Evropskega sveta Charles Michel, generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in tudi voditelji Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske.

Med prvimi je Bidnu in Harrisovi ob prisegi čestital predsednik Evropskega sveta Michel. "Čas je, da se vrneta prepričanje in zdrava pamet ter da pomladimo odnose med EU-jem in ZDA," je zapisal na Twitterju. Ob tem je objavil tudi videonagovor, v katerem je ZDA predlagal nov temeljni pakt za močnejšo Evropo, močnejšo Ameriko in boljši svet.

Čestitkam se je pridružil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Veselimo se sodelovanja za demokracijo in skupno dobro," je dodal.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je medtem v čestitki na Twitterju zapisal, da je "močen Nato dober tako za Severno Ameriko kot Evropo". "Nihče izmed nas se ne more sam spopasti z izzivi," je poudaril in zapisal, da se danes začenja novo poglavje.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je tvitnil, da Evropa in ZDA delijo skupne vrednote. "Naše močno partnerstvo je ključno za naslovitev svetovnih izzivov, kot so pandemija covida-19 ali podnebne spremembe," je dodal na Twitterju.

Uspešno delo je novemu ameriškemu predsedniku in podpredsednici ob prisegi zaželel tudi italijanski premier Giuseppe Conte. "To je velik dan za demokracijo, ki sega daleč čez ameriške meje. Italija se je pripravljena skupaj z ZDA spopasti z našimi skupnimi mednarodnimi izzivi," je tvitnil.

Bidnu je čestital tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je na Facebooku zapisal, da mu je všeč, da se je potrdilo, da "vera v svetlobo na koncu vendarle premaga temo".

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je tvitnil, da se veseli krepitve dvostranskih odnosov in transatlantskega zavezništva, Bidna in Harrisovo pa je označil za prijatelja in partnerja.

Madžarski premier Viktor Orban je medtem v čestitki Bidnu sporočil, da so zadnja štiri leta pokazala potencial prijateljskega in obojestransko koristnega sodelovanja med Madžarsko in ZDA, je povedal njegov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. Bidnu je v pismu zagotovil, da Madžarska ostaja zavezana krepitvi odnosov med državama.

Novemu predsedniku in podpredsednici ZDA je čestital tudi britanski premier Boris Johnson. "Ameriško vodstvo je ključno pri vprašanjih, ki so pomembna za vse nas, od podnebnih sprememb do covida. Veselim se sodelovanja s predsednikom Bidnom," je zapisal na Twitterju.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je v čestitki izrazil prepričanje, da bo Biden ob medsebojnem spoštovanju in skupnih vrednotah predstavljal partnerja za krepitev političnega dialoga in gospodarskega sodelovanja, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Čestitkam sta se od evropskih voditeljev med drugimi pridružila še irski premier Micheal Martin in bolgarski premier Bojko Borisov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je v čestitki novega ameriškega predsednika pozval k okrepitvi dolgoletnega zavezništva med državama, tudi za spopadanje z "grožnjo, ki jo predstavlja Iran", poroča francoska tiskovna agencija AFP. (vir: STA)

Washington: Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA