Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik Trump si je v Kenoshi v ameriški zvezni državi Wisconsin ogledal v protestih uničeno in razdejano trgovino s pohištvom. "To niso dejanja mirnih protestov, ampak pravega domačega terorja," je dejal lokalnim podjetnikom, s katerimi se je srečal na okrogli mizi na tamkajšnji srednji šoli.

Ameriški predsednik je podprl ravnanje policije in obtožil medije, da so osredotočeni le na "slabe" incidente, v katere so vpleteni policisti. Je pa pokazal nekaj sočutja do protestnikov, ki so bili v spopadu s policijo ranjeni. "To je grozno za vsakega, ki to preizkusi," je bil zgrožen. Dodal je, da je na ulice Kenoshe poslal pripadnike nacionalne garde, čeprav jih je dejansko poslala vlada Wisconsina ob podpori 200 zveznih organov varnostnega pregona, ki jih je resnično odredil Trump, opozarja BBC.

Trump obiskal Kenosho

Protestniki obtožili nasilne izgrednike, da so jim prevzeli proteste

Ulice Kenoshe so zavzeli protestniki, potem ko je policist 23. avgusta sedemkrat v hrbet ustrelil Jacoba Blaka. Med sicer miroljubne protestnike, ki pozivajo k ustavitvi policijskega nasilja, reformiranju policije in ustavitvi sistematičnega rasizma, pa so se vrinili tudi nasilni izgredniki oziroma samooklicani podporniki policije in javnega reda.

Policija v Kenoshi je na protestih aretirala 175 ljudi, obtoženih nasilnega prevzema protestov, med katerimi jih 105 sploh ni bilo iz Kenoshe.

Tako je prejšnji teden na protestih v Kenoshi Kyle Rittenhouse ustrelil in ubil dva protestnika ter pobegnil v Illinois, kjer so ga aretirali.

Nekateri se na tem mestu sprašujejo, zakaj je policija v primeru Jacoba Blaka, ki je bil ustreljen, ko se je odpravljal v svoj avtomobil, v katerem so bili njegovi trije otroci, in morilca Rittenhousa ravnala drugače. Jacob Blake se še vedno bojuje za svoje življenje, zaradi strelov pa je hrom od pasu navzdol.

Sorodna novica Trumpa ob obisku v Kenoshi pričakali protestniki in podporniki

Zakaj se Trump ni sestal z Blakovo družino?

Ameriški predsednik Donald Trump je pojasnil, da se v Kenoshi ni sešel z družino ustreljenega Jacoba Blaka, saj je njegova družina zahtevala navzočnost odvetnikov. Trump se je tako sestal s pastorjema matere ustreljenega Julie Jackson, Jamesom Wardom in Sharon Ward. Wardova sta bila edina Afroameričana, ki sta bila navzoča na okrogli mizi, namenjeni javni varnosti, poroča CNN.

Ko je novinar Wardoma postavil vprašanje, ali podobno kot drugi voditelji temnopoltih skupnosti verjameta, da je policijsko nasilje v ZDA sistematično, se je v pogovor vmešal Trump in odgovoril: "Ne verjamem. Menim, da policija opravlja neverjetno delo, verjamem pa, da je med njimi nekaj slabih jabolk." Dodal je, da v policijskih vrstah nastanejo situacije, ko so policisti pod tolikšnim pritiskom, "da je ne obvladajo. Temu pravijo davljenje in zgodi se."

Trump pritisk policistov primerjal z igralci golfa

Kot je poročal RTV-jev dopisnik iz ZDA Andrej Stopar, se je Trump pri tem naslonil na svoj intervju za televizijo Fox News še pred potjo v Wisconsin, ko je govoril, kako različno se policisti odzivajo na stresno situacijo: "Večkrat ustreliš človeka v hrbet. Lahko bi pa naredil kaj drugega, recimo, ga pretepel? Vmes pa bi človek segel po orožju, in takrat bi bila šele katastrofa. Ljudje se na pritisk različno odzovejo, duši jih, kot pri golfu. In potem zgrešijo luknjo na razdalji enega metra."

Stopar še dodaja, da se ameriška družba vse bolj deli, k temu pa bodo pripomogle tudi teorije zarote, ki doživljajo razcvet. Predsednik govori o ljudeh iz sence, ki naj bi vodili Joeja Bidna, vse glasnejše pa so trditve, ki prizadevanja po odpravi sistemskega rasizma predstavljajo kot napad na belce in načelo enakopravnosti pred zakonom.