Film Varuh meje s komentarji Maje Weiss (Večer DSR: Filmski večer od blizu na daljavo)

Srhljivka Varuh meje (2002, trajanje 100 minut) je prvi slovenski kinematografski celovečerni igrani film v režiji režiserke, ki je že istega leta na Festivalu slovenskega filma požel dve vesni (za režijo in za najboljšo igralko) in Stopovo nagrado za obetavno igralko za stransko vlogo.
Film v režiji Maje Weiss je nastal v produkciji Bela film.

Avtorji scenarija so Brock Norman Brock, Zoran Hočevar in Maja Weiss,
v glavnih vlogah so nastopili Iva Krajnc, Pia Zemljič, Tanja Potočnik in Jonas Žnidaršič.

Tri študentke, Alja, Žana in Simona, se odločijo, da bodo med poletnimi počitnicami odšle na spust po mejni reki Kolpi, ki ločuje Slovenijo in Hrvaško.

Fotografije: Bela film
Fotografije: Bela film

Dekleta ne vedo, da jih skrivaj opazuje varuh meje, konservativni lokalni politik, samozvani zagovornik tradicionalnih slovenskih vrednot, ki je “prestopnike” pripravljen tudi ubiti.

Medtem ko dekleta prodirajo čedalje globlje v srhljive gozdove, se začnejo krhati tudi odnosi med njimi.

Ali obstaja med Aljo in Žano več kot prijateljstvo? Ali Simona goji skrivna čustva do varuha in simpatizira z njegovimi prepričanji?
Dekleta se morajo odločiti, ali je vredno prestopati meje in kje se sploh končajo dejanske in začnejo namišljene meje.

Projekt Filmski večer od blizu na daljavo je nastal ob 15-letnici Društva slovenskih režiserjev. Namenjen je promociji slovenskega filma, nastaja pa v sodelovanju z našo hišo in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.
Prek televizijskega portala https://www.rtvslo.si/tv/filmi-in-serije bomo v prihodnjih mesecih predvajali izbrane celovečerne filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije, filmi pa bodo pospremljeni s sprotnim komentiranjem vsakokratnega režiserja in moderatorja.

Posnetek pogovora z režiserko bo na našem TV portalu dostopen še 30 dni po predvajanju.