Sonja Prosenc pravi, da so v zadnjih letih slovenske režiserke izjemno prodorne v tujini na različnih filmskih področjih. Foto: MMC RTVSLO
Sonja Prosenc pravi, da so v zadnjih letih slovenske režiserke izjemno prodorne v tujini na različnih filmskih področjih. Foto: MMC RTVSLO

Namen kluba je povezovanje med članicami in mentoriranje, povezovanje v mednarodnem prostoru ter promocija dela in uspehov članic. Med cilji je tudi vzpostavitev spletne strani s predstavitvami režiserk in njihovega dela.

Sonja Prosenc pravi, da neformalna občasna srečanja slovenskih filmskih ustvarjalk potekajo že nekaj let, ideja o klubu pa je nastala kot naslednji korak, ki bi prinesel možnost za izvajanje dolgoročnejših in strukturiranih aktivnosti in ciljev.

Klub režiserk je po njenih besedah "zasnovan kot prostor srečevanja in povezovanja režiserk raznolikih profesionalnih profilov, različnih generacij in žanrskih afinitet in kot pobuda za izmenjavo strokovnih veščin in informacij, ki so specifične za naš poklic in področje ustvarjanja".

Načrtujejo tudi vzpostavitev spletne strani
Sonja Prosenc še pravi, da so v zadnjih letih slovenske režiserke izjemno prodorne v tujini na različnih filmskih področjih – v celovečernih ali kratkih filmskih formah, na področjih igranega in dokumentarnega, animiranega in eksperimentalnega filma, ali pa ustvarjajo glasbene spote. Pogosto pa po besedah sogovornice novice ne pridejo do domače javnosti in "eden od namenov kluba je tudi redno posredovanje novic o dogajanju, aktivnostih in dosežkih slovenskih režiserk".

Prav tako v klubu načrtujejo vzpostavitev spletne strani, "ki bi zajela raznolikost in širino ustvarjanja" slovenskih režiserk. Na strani v nastajanju bodo predstavljeni profili režiserk in njihovo dosedanje delo skupaj s tekočimi projekti.

"Članice – pa tudi ustvarjalke ali ustvarjalci iz drugih držav – bodo na njej lahko našli talentirane režiserke za sodelovanja pri svojih projektih, za mentorstvo in za lastne iniciative. Na spletni strani bodo članice in obiskovalke ter obiskovalci našli novice, priporočila za oglede filmov ali pa navdih," je pojasnila Sonja Prosenc.

Moderirani tematski klubski večeri
Članice bodo tudi medsebojno sodelovale in si nudile pomoč v obliki individualnega mentoriranja, se srečevale na delavnicah z domačimi in tujimi predavateljicami in predavatelji, redna manj formalna priložnost za srečevanja pa bodo moderirani tematski klubski večeri – prvi je načrtovan že v tem mesecu, je še napovedala Sonja Prosenc.

O nastajanju filma, ustvarjalkah in ustvarjalcih filma Varuh meje se bosta danes ob spletni projekciji pogovarjali režiserka in soscenaristka filma Maja Weiss ter režiserka Varja Močnik. Foto: Televizija Slovenija
O nastajanju filma, ustvarjalkah in ustvarjalcih filma Varuh meje se bosta danes ob spletni projekciji pogovarjali režiserka in soscenaristka filma Maja Weiss ter režiserka Varja Močnik. Foto: Televizija Slovenija

Klub režiserk sicer nima vodstva. Vse njegove dejavnosti se po besedah sogovornice izvajajo izključno na pobudo in s podporo članic. Poleg članic DSR se Klubu režiserk kot "vzhajajoče članice" na povabilo lahko pridružijo tudi režiserke, ki še niso članice DSR-ja, se pa profesionalno ukvarjajo z režijo na avdiovizualnem področju.

Sicer pa bo prav drevi ob 20. uri v sklopu Filmskih večerov od blizu na daljavo DSR, ki nastajajo v sodelovanju s Slovenskih filmskim centrom in RTV Slovenija, na portalu rtvslo.si na sporedu prvi slovenski kinematografski celovečerni igrani film v režiji režiserke – Varuh meje Maje Weiss.

O nastajanju filma, ustvarjalkah in ustvarjalcih se bosta ob projekciji pogovarjali režiserka in soscenaristka filma Maja Weiss ter režiserka Varja Močnik.