Tokrat smo vas povabili k ogledu nepozabnega celovečernega igranega filma doajena slovenske kinematografije Karpa Godine Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (1982, 85 min.) v produkciji Filmskega studia Viba film.

Filmski večer od blizu na daljavo: Rdeči Boogie ali Kaj ti je deklica? s Karpom Godino (moderatorka Varja Močnik)

Celovečerni film govori o skupini radijskih glasbenikov, ki jo radijska direkcija pošlje na delovišča delovnih brigad, v kmetijske zadruge in na gradbišča.

V teku je namreč pomembna socialistična petletka, k njenemu uspehu pa naj bi prispevali nastopi kulturno-umetniških skupin. Za mlade jazz glasbenike naj bi bila gostovanja po terenu tudi svojevrsten način prevzgoje. V povojnih letih namreč jazz velja za ameriški imperialistični domislek, zato je nezaželen.

Glasbeniki se odpravijo na turnejo na razmajanem avtobusu, vodja skupine je lomilec ženskih src Maks, od uspeha turneje pa je odvisna njegova prihodnost. Nekakšen politkomisar skupine Jan naj bi skrbel za ideološko neoporečnost nastopov.

Med njim in skupino prihaja do nesporazumov in sporov, uspeh celotne turneje pa postane vprašljiv, ko eden izmed njih, Peter, izkoristi bližino meje za prebeg v Italijo...

Glavno vlogo zapeljivca Maksa je odigral Boris Cavazza. V glavnih vlogah sta še Ivo Ban in Jožef Ropoša. Foto: Slovenska kinoteka
Glavno vlogo zapeljivca Maksa je odigral Boris Cavazza. V glavnih vlogah sta še Ivo Ban in Jožef Ropoša. Foto: Slovenska kinoteka

Filmski, gledališki, radijski in operni režiser, scenarist, montažer in filmski snemalec Karpo Godina je kot režiser s svojimi celovečerci Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj sodeloval v uradnih programih skoraj vseh vidnejših svetovnih filmskih festivalov: Cannes, Berlin, London, Los Angeles, Montreal, Tokio, Sydney, Melbourne, Toronto, Edinburg, Carigrad, San Francisco, Rotterdam, Strasbourg in še na približno dvajset drugih festivalih.

Kot direktor fotografije in snemalec je posnel več kot 20 celovečernih filmov, blizu 100 kratkih filmov in 600 propagandnih filmov.

Sodeloval je v več kot stotih filmskih žirijah. Od leta 1989 je kot pedagog na AGRFT v Ljubljani predaval filmsko režijo ter predmet filmska in TV kamera za režiserje. Ob upokojitvi je imel naziv redni profesor, po upokojitvi pa je bil imenovan v zaslužnega profesorja – emeritusa.

Karpo Godina (1943) je prejemnik več kot 40 najpomembnejših domačih in tujih nagrad. Med njimi sta tudi Prešernova in Badjurova nagrada za življenjsko delo ter Štigličeva nagrada Društva slovenskih režiserjev za življenjsko delo. Foto: BoBo
Karpo Godina (1943) je prejemnik več kot 40 najpomembnejših domačih in tujih nagrad. Med njimi sta tudi Prešernova in Badjurova nagrada za življenjsko delo ter Štigličeva nagrada Društva slovenskih režiserjev za življenjsko delo. Foto: BoBo

Pogovor z njim je vodila Varja Močnik, filmska in televizijska režiserka ter scenaristka, ki tudi piše o filmu in prevaja. Pri festivalu Kino Otok v raznih funkcijah sodeluje od njegovega začetka, od leta 2013 je programska vodja. Od jeseni leta 2014 deluje kot urednica programa pri Slovenski kinoteki. Sodelovala je tudi pri nastanku mnogih festivalskih katalogov in drugih publikacij s filmskimi vsebinami.

Uporabniki ste lahko režiserju v živo zastavljali vprašanja. Nekako v slogu: vse, kar ste že od nekdaj želeli vedeti o tem filmu, pa do zdaj niste imeli priložnosti vprašati.

Projekt Filmski večer od blizu na daljavo je nastal ob 15-letnici Društva slovenskih režiserjev. Namenjen je promociji slovenskega filma, nastaja pa v sodelovanju z našo hišo in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.
Prek televizijskega portala rtvslo.si predvajamo izbrane celovečerne filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije, filmi pa so pospremljeni s sprotnim komentiranjem vsakokratnih avtorjev in moderatorja.

Po predvajanju bo posnetek na voljo še 3 dni na našem TV portalu.