junij 2021 | nazaj

Grand hotel Union je v lasti družine Rigelnik. Foto: TV Slovenija
Grand hotel Union je v lasti družine Rigelnik. Foto: TV Slovenija

V Ekonomski raziskavi za Slovenijo leta 2020 je OECD opazil počasen napredek države pri privatizaciji glede na leto 2017. Sloveniji so priporočili hitrejšo privatizacijo in zoženje strateških naložb države. Te so konec lanskega leta znašale približno 10,6 milijard evrov oz. 22,9 odstotkov BDP. Te državne investicije država v prvi vrsti upravlja preko svojih skladov in družb – med temi igrajo glavno vlogo Slovenski državni holding (SDH), Kapitalska družba (KAD) ter Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Poziv k nadaljnji popolni bank

V raziskavi OECD so opozorili, da ima država še vedno dominantno vlogo v več sektorjih. Na področju energetike ima v lasti oba energetska stebra – GEN in HSE, pa tudi elektro družbe v Ljubljani, Celju, Gorenjskem, Mariboru in Primorskem ter slabo tretjino Petrola. Državni so DARS, Slovenske železnice in Luka Koper. V manjši a vseeno pomembni državni lasti pa so tudi pomembna slovenska podjetja Krka, Cinkarna Celje in SIJ. Na drugi strani je država že pred leti Nemcem prodala edinega ladjarja – podjetje Splošna plovba in letalskega prevoznika Adria Airways, ki je že propadel.

V finančnem in zavarovalniškem sektorju država obvladuje SID banko, Zavarovalnico Triglav, Modro zavarovalnico, 30 odstotkov Pozavarovalnice Sava in 25 odstotkov plus eno delnico NLB. Kljub temu OECD predlaga, da država proda tudi ta delež v NLB in jo dokončno privatizira. Tako kot je država v celoti prodala Abanko, ki jo je leta 2019 kupila NKBM. Slednjo je nedavno prevzela madžarska banka OTP, s čemer bo po tržnem deležu prehitela NLB in postala največja bančna skupina pri nas.

Država lastnica 40 odstotkov hotelov

Eno izmed vročih področij državnega lastništva so tudi hoteli – v državni lasti jih je približno 40 odstotkov. Toda vlada očitno ne razmišlja o njihovi prodaji. Nasprotno, marca letos je namreč zaključila nakup Term Olimia in njenih treh hotelov Sotelia, Breza in Rosa. SDH je od NKBM odkupil dobro petino term. Država tako zdaj preko SDH, KAD-a, Slovenskih železnic in DUTB že obvladuje 77,6 odstotni delež Term Olimia. SDH pa je tudi že objavil prevzemno ponudbo, tako da bo država po koncu prevzemnega postopka lastnica 98,25 odstotka vseh delnic.

Podobno načrtujejo še glede hotelov Sava Turizma. V SDH, ki je skupaj s KAD-om 46,7 odstotni lastnik skupine Sava in posledično Sava Turizma, bi radi ta lastniški delež še povečali. Dogovarjajo se za odkup lastniškega deleža od luksemburškega sklada York Global Finance. S tem bi postali večinski lastnik 18 hotelov na Bledu, Moravskih Toplicah, Ptuju, Radencih, Portorožu, Strunjanu in Izoli, ki spadajo pod Sava Turizem oz. njihovo blagovno znamko Sava Hotels & Resorts.

Državni hoteli na Obali, Kranjski Gori, Rogli in Ljubljani

Sicer ima država hotele po celi državi. Prek KAD-a je v večinski državni lasti tudi ankaranška turistična družba Adria in njen hotel Adria Convent skupaj z več vilami in apartmaji na obali. Manjšinski delež pa ima v ljubljanskih Union hotelih, ki jih sicer obvladuje Matej Rigelnik, sin nekdanjega prvega moža ACH Hermana Rigelnika. KAD je tudi manjšinski lastnik v Termah Čatež, ki ima svoje hotele v Čatežu, Mokricah in na slovenski obali. Večinski lastnik Term Čatež je sicer DZS za katerim stoji Bojan Petan, ki se mora zaradi suma nepravilnosti pri prevzemanju term zdaj zagovarjati pred sodnikom.

DUTB je prodala hotela Bolfenk in Videc. Še vedno pa je država lastnik 40 odstotkov vseh hotelov v Sloveniji. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
DUTB je prodala hotela Bolfenk in Videc. Še vedno pa je država lastnik 40 odstotkov vseh hotelov v Sloveniji. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Po aferi Hit iz devetdesetih let – ko je bil najprej obsojen direktor Danilo Kovači, nato pa ga je takratni predsednik države Janez Drnovšek pomilostil pomiloščen – je novogoriški HIT danes v lasti SDH in KAD ter nekaj občin. Hit, sicer znan tudi po svojih igralnicah, obvladuje 11 hotelov, med njimi tudi Perla v Novi Gorici, Lipa v Šempetru pri Gorici ter Kompas v Kranjski Gori.

Na Rogli in v Zrečah osem hotelov, vile, koče in bungalove upravlja podjetje Unitur. Ta spada pod okrilje zreškega podjetja Unior. Država Unior obvladuje predvsem prek SDH in KAD-a, ki sta skupaj največja tega lastnika kovinarskega podjetja.

Namesto odprodaje – konsolidacija

Še en pomemben državni lastnik hotelov je DUTB. Slednja je že prodala pohorska hotela Bolfenk in Videc. T. i. slaba banka pa je prav tako lastnica Thermane Laško in njenih dveh hotelov ter šestih portoroških hotelov, ki spadajo v portfelj Istrabenz Turizma. Tako Thermano kot Istrabenz Turizem pa naj bi prenesla na Sklad turističnih naložb, ki ga je ustanovila leta 2019 in ga vodi Žiga Gregorinčič, sicer upravljavec premoženja na slabi banki.

Prenos hotelov na sklad se po javno dostopnih podatkih zaenkrat še ni zgodil. Se pa v ozadju odvija boj za upravljanje s hoteli. Na DUTB so namreč zatrdili, da bodo sklad upravljali sami, vendar trenutno kaže, da bo slej kot prej njihovo vlogo prevzel SDH. Sklad, pod katerega naj bi se poleg omenjen Thermane in Istrabenz Turizma v prihodnost prenesli tudi že omenjeni Sava Turizem, Adria Ankaran, Unitur, Terme Olimia, Hit in ostali ponudniki prenočišč v državni lasti, je v bistvu zametek turističnega holdinga, ki si ga je zamislil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Hoteli v Rogaški Slatini so v ruski lasti. Foto: TV Slovenija
Hoteli v Rogaški Slatini so v ruski lasti. Foto: TV Slovenija

To sicer ni prvi poskus konsolidacije državnih hotelov. Že leta 2018 sta namreč KAD in Modra zavarovalnica ustanovila družbo Hotelske nepremičnine, kamor so zaenkrat prenesli zgolj resort San Simon. Lastništvo hotelov pa lahko dobi novo poglavje, če se bo – skupaj z večino ostalih državnih naložb – konsolidiralo v (nesojenem) Nacionalnem demografskem skladu.

Tuji lastniki hotelov

Kljub visokemu deležu državnega lastništva pa je kar nekaj znanih hotelov pri nas v tujih rokah. Tako so Rusi v Rogaški Slatini lastniki Grand Hotela ter hotelov Styria, Strossmayer in Aleksander. V Mariboru so ruski tudi hoteli Habakuk, Orel in Uni. V Rimskih Toplicah imajo hotele Sofijin dvor, Rimski dvor in Zdraviliški dvor, ki spadajo pod okrilje Rimskih Term. V Izoli pa Belvedere hotela Cliff in Marina. Na obali so prisotni še Hrvati in Srbi – prvi imajo v lasti štiri portoroške hotele Metropol. V rokah srbskega poslovneža Miodraga Kostića pa je portoroški Hotel Palace. Še en Srb – Miodrag Mišković je lastnik ljubljanskega hotela Intercontinental. Sicer so v Ljubljani močni Avstrijci, ki so lastniki hotelov Slon, City in Austria Trend. Potem so tu še Francozi z ljubljanskim hotelom Park, Madžari s Termami Lendava in njihovim hotelom Lipa ter Hongkongžani, ki so pred dvema letoma kupili blejska hotela Lovec in Kompas.

Propadla in prodana regijska podjetja