EkstraVisor je podatkovno-preiskovalna skupina TV Slovenija, ki je pod vodstvom Lidije Hren delovala do konca leta 2021. V dobrih petih letih delovanja so jo sestavljali researcherji Mateja Cankar, Vanja Gligorović, Neža Steiner in Anže Zabukovšek, ekipi sta se naknadno pridružila še stalna novinarja Viki Twrdy in Irena Ulčar Cvelbar, v zadnjem letu delovanja tudi stalna voditeljica Jasmina Jamnik.

Nekaj članov je v vmesnem času našlo profesionalne izzive drugje, po sprejetih spremembah v televizijskem programu se je preostali researcherski del ekipe EkstraVisor pridružil uredništvu oddaje Tarča.

Kontakt

Ugotovitve in rezultate naših podatkovno-preiskovalnih projektov in prispevkov smo objavljali v posebnih oddajah na TV SLO 1, ki so na voljo na TV portalu in na spletni strani EkstraVisor. Ta je bila namenjena tudi objavi razširjenih primerjav in analiz, ki so nastale v okviru naših projektov. Naše večje preiskovalne projekte, primerjave in analize smo objavljali skupaj z originalnimi podatki, ki so tako na voljo vsem, ki jih tematika zanima podrobneje, ali pa želijo na osnovi teh podatkov izdelati dodatne in lastne primerjave oziroma analize. Pri nekaterih projektih, zaradi zaupnosti dokumentov ali zaščite virov, objava originalnih dokumentov ni bila mogoča.

Kot začetek podatkovno-preiskovalne skupine TV Slovenija lahko štejemo april 2016. Takrat smo se lotili prvega projekta, to je primerjave cen zdravil in medicinskih pripomočkov v vseh 26-ih javnih slovenskih bolnišnicah. 17. novembra istega leta smo se z izidom oddaje in objavo analiz na spletni strani predstavili tudi širši javnosti pod imenom EkstraVisor. Ime smo povzeli po računalniški aplikaciji, ki jo je posebej za to skupino izdelal sodelavec Bernard Vrh.

Ekipa EkstraVisorja je v naslednjih letih celovito preiskovala še kar nekaj drugih tem, od investicije v drugi tir, odpadkov, inšpekcije, raziskovalno razvojne dejavnosti in pokojninskega sistema v Sloveniji, pa vse do odmevnih projektov o bančni luknji, državnem podjetju Telekom in investiciji v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

Stanovske nagrade ekipi EkstraVsior

Čuvaj/Watchdog 2017 za izjemen novinarski dosežek: Lidija Hren z ekipo EkstraVisor za oddajo Tarča Od sledi do razkritja, TV Slovenija; podelilo Društvo novinarjev Slovenije.

Častno priznanje Boruta Meška 2019 za posebne dosežke: Lidija Hren s preiskovalno skupino EkstraVisor za raziskovanje malverzacij pri projektu Teš 6; podelilo Združenje novinarjev in publicistov.