Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Zadnje

Nadzor nad potekom privatizacije je prišel zadnji

V ddaji EkstraVisor o 30-letnici privatizacije družbene lastnine so gostje govorili o tem, da so politično-gospodarska omrežja neizogibno prispevala k točno takemu poteku lastninjenja – proaktivno, toda s prepozno vzpostavljenim nadzorom.

18

Zgodovina privatizacije in kje smo danes

Privatizacija je nedvomno eden ključnih procesov tranzicije iz socializma v kapitalizem. To preoblikovanje družbene lastnine v privatno ali državno, ki je potekalo v več fazah, je pomenilo prerazporeditev bogastva in posledično politične moči.

Državno lastništvo danes in boj za hotele

OECD opozarja na počasno privatizacijo v Sloveniji. Problematični so predvsem hoteli – 40 odstotkov jih je še vedno v lasti države, ki pa si obeta dodatne nakupe in ustanovitev turističnega holdinga.

Od dvesto največjih podjetij jih je polovica v tuji lasti

Naredili smo analizo lastništva 200 podjetij z največjimi prihodki v letu 2019 in prišli do osnovnega dejstva: dobro polovico jih obvladujejo tuji lastniki, med njimi največ nemški.

Tranzicija družbenega v zasebno

Ob osamosvojitvi so bila slovenska podjetja večinoma v domači oz. družbeni lasti. Tista, ki so preživela in ki so se kljub izgubi jugoslovanskega trga prilagodila prehodu v tržno gospodarstvo, so se v prihodnjih letih znašla na privatizacijskem vrtiljaku.

50

Članki

"Državne koronapomoči ohranile pri življenju tudi podjetja, ki bi sicer propadla"

V lanskem letu je število začetih stečajev upadlo kljub pandemiji covida-19 in obsežnemu zaprtju gospodarstva. V Sloveniji jih je bilo 13 odstotkov, v Avstriji kar 41 odstotkov manj kot leta 2019. Kako so k temu pripomogle milijardne državne pomoči?

Omrežja stečajnih upraviteljev - so visoki stroški stečajev nadomestilo za omejene nagrade?

Povprečno stroški stečajev upnikom poberejo skoraj 90 odstotkov unovčenega premoženja, pretok teh sredstev do upraviteljev omogočajo tudi omrežja stečajnih upraviteljev, ki so se oblikovala ob papirnatem nadzoru pravosodnega ministrstva.

Dolgotrajnost stečajev plačujejo upniki

Zakaj nekateri stečaji po več kot desetletju še niso zaključeni? Kot poglavitni vzrok stečajni upravitelji navajajo sodne pravde. Rezultat so visoki stroški in slabo poplačani upniki.

V osebnih stečajih poplačanih le slabih 15 odstotkov prednostnih terjatev

Osebni stečaji za prezadolžene posameznike so bili v Sloveniji uzakonjeni leta 2008. Do danes je osebni stečaj izkoristilo 23.834 posameznikov, a njihovi dolgovi so v večini ostali nepoplačani.

Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov