Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Zadnje

Dolgoročni razvoj slovenskih regij "določamo na pamet"

V oddaji EkstraVisor – o regionalnem razvoju brez jasnih ciljev, preobsežnih željah brez finančne osnove, o čakanju na sredstva, lokalizaciji razvoja, kjer prevladuje (med)občinsko nad regijskim in o izplenu dodatne državne podpore Pomurju.

Izplen pomurskega zakona – namesto pol milijarde nekaj deset milijonov

Pomurski zakon je v slabem desetletju veljavnosti pomurski regiji razdelil slabe pol milijarde evrov, pravijo na ministrstvu za gospodarstvo. Vse pa kaže, da je bilo dodatnega denarja pravzaprav mnogo manj, veliko tega bi Pomurje dobilo v vsakem primeru.

Razpršeno spodbujanje skladnega regionalnega razvoja

V Sloveniji je okoli 300 institucij vključenih v razvojno mrežo, ki tako ali drugače skrbijo za regionalni razvoj. Med njimi so najpomembnejše regionalne razvojne agencije. Ali so tudi glavne pri tem razvoju?

Neskladen razvoj – prazne hiše in vasi

Posledice neskladnega regionalnega razvoja so očitne: v obmejni Cankovi je praznih več kot sto hiš, v Osilnici se je lani rodil le en otrok, iz občine se je izselilo 45 ljudi. Medtem se v Ljubljano dnevno vozi več kot 130 tisoč delavcev.

Nadzor nad potekom privatizacije je prišel zadnji

V ddaji EkstraVisor o 30-letnici privatizacije družbene lastnine so gostje govorili o tem, da so politično-gospodarska omrežja neizogibno prispevala k točno takemu poteku lastninjenja – proaktivno, toda s prepozno vzpostavljenim nadzorom.

18

Oddaje

Prispevki

Članki

Zgodovina privatizacije in kje smo danes

Privatizacija je nedvomno eden ključnih procesov tranzicije iz socializma v kapitalizem. To preoblikovanje družbene lastnine v privatno ali državno, ki je potekalo v več fazah, je pomenilo prerazporeditev bogastva in posledično politične moči.

Državno lastništvo danes in boj za hotele

OECD opozarja na počasno privatizacijo v Sloveniji. Problematični so predvsem hoteli – 40 odstotkov jih je še vedno v lasti države, ki pa si obeta dodatne nakupe in ustanovitev turističnega holdinga.

Od dvesto največjih podjetij jih je polovica v tuji lasti

Naredili smo analizo lastništva 200 podjetij z največjimi prihodki v letu 2019 in prišli do osnovnega dejstva: dobro polovico jih obvladujejo tuji lastniki, med njimi največ nemški.

Tranzicija družbenega v zasebno

Ob osamosvojitvi so bila slovenska podjetja večinoma v domači oz. družbeni lasti. Tista, ki so preživela in ki so se kljub izgubi jugoslovanskega trga prilagodila prehodu v tržno gospodarstvo, so se v prihodnjih letih znašla na privatizacijskem vrtiljaku.

50
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov