Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Zadnje

"Pokojnina za preživeti, ne živeti"

V včerajšnji oddaji EkstraVisor o pokojninah so gosti opozarjali na zaskrbljujoče podatke glede pokojninskega sistema v Sloveniji, težavnost parcialnih rešitev in posegov v sistem ter nujnost celovite reforme.

Nepokrite pokojnine in druga vplačila države v pokojninsko blagajno

Odhodki iz pokojninske blagajne znašajo blizu 6 milijard evrov. A vseh pokojnin, dodatkov in prispevkov pokojninski zavod ne bi mogel izplačati, če ne bi pri tem izdatno pomagal državni proračun, in sicer skupaj s krepko čez milijardo evrov.

Ko 40 let dela ni dovolj za dostojno pokojnino

Okoli 160 tisoč upokojencev iz pokojninske blagajne prejema vsaj eno vrsto socialnega korektiva. Za dostojno pokojnino v mnogih primerih ni dovolj niti polna pokojninska doba, saj blizu 88 tisoč ljudi prejema zagotovljeno pokojnino 620 evrov.

Po trinajstih letih podeljena nova izjemna pokojnina na področju kulture

Med posamezniki, ki jim v starosti proračun dodaja k pokojninam, so tudi vrhunski posamezniki, praviloma kulturniki in športniki, z izjemnimi pokojninami, pa tudi nekateri politiki.

Čigave pokojnine niso pokrite s prispevki?

Zadnjo sredo v decembru bo ZPIZ, tako kot vsak mesec, izplačal pokojnine več kot 626.000 upokojencem. Za to, da denarja ne bi zmanjkalo, skrbi proračun, ki zavodu pokriva izpad sredstev zaradi premalo pobranih prispevkov.

144

Oddaje

Prispevki

Članki

Dolgoročni razvoj slovenskih regij "določamo na pamet"

V oddaji EkstraVisor – o regionalnem razvoju brez jasnih ciljev, preobsežnih željah brez finančne osnove, o čakanju na sredstva, lokalizaciji razvoja, kjer prevladuje (med)občinsko nad regijskim in o izplenu dodatne državne podpore Pomurju.

Izplen pomurskega zakona – namesto pol milijarde nekaj deset milijonov

Pomurski zakon je v slabem desetletju veljavnosti pomurski regiji razdelil slabe pol milijarde evrov, pravijo na ministrstvu za gospodarstvo. Vse pa kaže, da je bilo dodatnega denarja pravzaprav mnogo manj, veliko tega bi Pomurje dobilo v vsakem primeru.

Razpršeno spodbujanje skladnega regionalnega razvoja

V Sloveniji je okoli 300 institucij vključenih v razvojno mrežo, ki tako ali drugače skrbijo za regionalni razvoj. Med njimi so najpomembnejše regionalne razvojne agencije. Ali so tudi glavne pri tem razvoju?

Neskladen razvoj – prazne hiše in vasi

Posledice neskladnega regionalnega razvoja so očitne: v obmejni Cankovi je praznih več kot sto hiš, v Osilnici se je lani rodil le en otrok, iz občine se je izselilo 45 ljudi. Medtem se v Ljubljano dnevno vozi več kot 130 tisoč delavcev.

Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov