Napovednik: Dediščina Evrope: De Gaulle, francoski film

Maja leta 1940 je Charles de Gaulle poveljeval francoskemu tankovskemu bataljonu, ki naj bi zaustavil napredovanje Nemcev, a se je bil prisiljen umakniti.

Z nemško ofenzivo na Francijo se je vojaški in politični položaj države še poslabšal.

De Gaulle se je pridružil vladi v Parizu in bil 6. maja povišan v generala. Tri dni zatem se je v Londonu srečal s Churchillom.

Medtem so njegova žena Yvonne ter otroci Philippe, Elisabeth in Anne ostali na severovzhodu Francije. 14. junija 1940 so nemške enote brez boja zasedle Pariz, nato pa vso Francijo.

V filmu spoznamo tudi njegovo družino, ki sicer ni pogosto prikazana. Foto: Vertigo Productions in Les films de la baleine
V filmu spoznamo tudi njegovo družino, ki sicer ni pogosto prikazana. Foto: Vertigo Productions in Les films de la baleine

De Gaulle se je umaknil v London, kjer je bil ves čas dejaven, BBC pa mu je omogočil sloviti spodbudni radijski nagovor rojakom, s katerim je postavil temelje svobodne Francije.

De Gaulle daljši čas ni imel stikov z družino, nato pa je izvedel, da so zbežali do Bresta, kjer naj bi se vkrcali na eno od treh ladij, od katerih sta po izplutju dve potonili.

režija: Gabriel Le Bomin
scenarij: Gabriel Le Bomin, Valérie Ranson-Enguiale
v glavnih vlogah: Lambert Wilson, Isabelle Carré, Olivier Gourmet, Catherine Mouchet, Pierre Hancisse, Sophie Quinton, Gilles Cohen

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.