Napovednik: Pearl Harbor – svet v ognju, francoska dokumentarna serija

Sedmega decembra 1941 je japonska vojska z letali in podmornicami brez opozorila napadla ameriško pomorsko oporišče Pearl Harbor na Havajih.

Združene države Amerike so vstopile v drugo veliko vojno in spopadi so se razširili na ves svet.


1. del: V prvem delu dokumentarne serije so predstavljene razmere na Daljnem vzhodu v letih pred drugo svetovno vojno in ob njenem začetku. Japonska hoče ustvariti veliko cesarstvo, zasede Korejo in napade Kitajsko. Da je pri tem Združene države Amerike ne bi ovirale, japonski vojaški jastrebi v tajnosti pripravijo napad na največje ameriško oporišče v Tihem oceanu. Napad preseneti ameriško mornarico, saj po spletu naključij nanj ni opozorjena, toda na srečo takrat v pristanišču ni nobene letalonosilke.

2. del: V drugem delu dokumentarne serije sta predstavljena dogajanje po napadu na Pearl Harbor do konca druge svetovne vojne in njegov pomen, ki ga je čutiti še danes. Zaradi tega napada se Združene države Amerike odpovejo politiki izolacionizma, ki so se je oklepale na začetku druge svetovne vojne, velike industrijske zmogljivosti pa jim omogočijo, da hitro nadomestijo škodo, ki jim jo je prizadejala Japonska. Američani že čez nekaj mesecev prvič bombardirajo Tokio, kmalu pa sledi tudi velika zmaga nad japonsko mornarico v bitki pri Midwayu.

2. del bo na sporedu v torek, 14. 12., ob 20.55 na TV SLO 1.

PEARL HARBOR / Francija / 2021 / Režija: David Korn-Brzoza

Po predvajanju na voljo še 30 dni na našem TV portalu.