Napovednik - Val
O filmu

Leto produkcije: 2015
Država: Norveška, Švedska
Žanr: film katastrofe
Režija: Roar Uthaug
Scenarij: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg
Igrajo: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro, Thomas Bo Larsen

Leta 1934 se je odlomil del gore nad fjordom v bližini vasi Tafjord. Cunami, ki je bil v izhodišču, kjer je skalovje z višine 700 metrov zgrmelo v morje, visok 62 metrov, je vzel 40 življenj.

Na Norveškem je več kot 300 gora, katerih geološka struktura je nestabilna. Ena od takih gora stoji nad idiličnim fjordom v bližini kraja Geiranger. V njeno drobovje se zajeda razpoka, ki sega 800 metrov globoko in se povečuje za 15 cm na leto. Če bi se del gore odlomil, bi v fjord zgrmelo več kot 7 milijonov kubičnih metrov skal.

Prebivalci imajo na voljo za pobeg samo kritičnih deset minut, ki pomenijo ločnico med življenjem in smrtjo. Foto: Fante Film
Prebivalci imajo na voljo za pobeg samo kritičnih deset minut, ki pomenijo ločnico med življenjem in smrtjo. Foto: Fante Film

Posledica bi bil 80 metrov visok cunami, ki bi Geiranger zbrisal z obličja Zemlje. Prebivalci bi imeli samo deset minut časa, da se zatečejo na varno.
V tako okolje je postavljena zgodba o geologu Kristianu, ki sprejme novo službo na drugem koncu Norveške.

Tik pred odhodom še zadnjič obišče sodelavce v geološki postaji, kjer merijo premike v nemirnem gorskem masivu. Senzorji globoko v gori zaznavajo nenavadne premike, ki jih potrdi tudi posebna ekspedicija geologov. Kristian alarmira lokalne oblasti, vendar ga nihče ne jemlje resno, tudi zato ne, ker je turistična sezona na vrhuncu. Panika pa seveda ni dobra za posel. Potem se sredi noči oglasi pravi alarm. Odštevanje se začne.