Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Koda • oddaje

Koda Koda: Zavajajoči oglasi

21.09.2024

V oddaji opozarjamo na sporne oglase za ojačevalnik zvoka, ki naj bi pomagal osebam z delno izgubo sluha slišati odlično, še več, z njim naj bi se sluh čudežno povrnil. Seveda nič od tega ne drži, prodajalec iz tujine pa s tovrstnimi trditvami krši številne zakone in predpise. Sporočilo strokovnjakov je nedvoumno – ne mečite denarja stran! Previdnost velja tudi za starejše, ki so pogoste žrtve vsiljivih prodajalcev in spletnih goljufov. Ti so nedavno 76-letnico z Dolenjskega prepričali, da si naloži aplikacijo, prek katere so ji nato z bančnih računov pobrali vse prihranke.

Koda Koda: Osebno zavarovanje za naravne nesreče?

14.09.2024

Čeprav so izredni vremenski in naravni pojavi, kot so poplave, plazovi, potresi in vetrolomi, vse pogostejši, kar polovica Evropejcev sploh ni ali pa ni dovolj dobro zavarovana za tovrstne primere. Kako razmere izboljšati? Bi moralo biti zavarovanje za naravne nesreče obvezno? V oddaji tudi o splošnih pogojih poslovanja. Roko na srce, skoraj nihče jih ne prebere; redki, ki se poglobijo v pravniško zapleteno in obširno pisanje, pa prej ali slej obupajo. A to se utegne maščevati, kar je izkusil tudi Američan po tragični smrti svoje žene v Disneyjevem zabaviščnem parku.

Koda Obdavčitev sladkih pijač

07.09.2024

Otroci v Sloveniji vsako leto v povprečju popijejo okoli 200 litrov sladkih pijač, s tem pa zaužijejo okoli 20 kilogramov sladkorja. To močno vpliva na njihovo zdravje in telesno maso. Da bi ljudi spodbudila k zmanjšanju pitja pijač z veliko vsebnostjo sladkorja, je vlada v zadnji sveženj davčnih sprememb vključila tudi višji DDV za sladke pijače. Bodo potrošniki zato pili manj takšnih napitkov? Se bo javna zdravstvena slika izboljšala? Ali pa bodo – kot napoveduje industrija, ki se zvišanemu davku z vsemi štirimi upira – ljudje izdelke po nižji ceni kupovali v tujini?

Koda Nevarni izdelki

31.08.2024

Predstavljajte si, da kupite novo vrtno mizo, iz katere se začne, ko nanjo postavite nekaj kozarcev, kaditi. Prav to se je zgodilo našim gledalcem, ki jih je še bolj kot vnetljiva miza presenetilo pojasnilo trgovca. Kako je odpravil potrošnike, izveste v oddaji, v kateri bomo govorili tudi o težkih kovinah v tamponih. Ta intimni pripomoček uporablja več kot 100 milijonov žensk po vsem svetu. Verjetno pa uporabnice ne pričakujejo, da se v njih – kot so v raziskavi ugotovili ameriški znanstveniki – skrivajo številne težke kovine. O njihovem vplivu na naše zdravje takoj po Dnevniku, na prvem.

Koda Denar na bankah izgublja vrednost

24.08.2024

Banki NKBM in SKB sta se ta teden združili in preimenovali v OTP banko. To predvsem za dosedanje poslovne partnerje SKB-ja prinaša kar nekaj sprememb, ki si jih bomo podrobno ogledali. Preverili smo tudi, kakšne obresti slovenske banke ponujajo za depozite. Pod črto: čeprav so jih lani začele nekoliko dvigovati, te praviloma še vedno ne pokrijejo niti višine inflacije. Kam torej vlagati prihranke, da naš denar ne bo izgubljal vrednosti?

Koda Spor z zavarovalnico

13.07.2024

V zadnji oddaji pred poletnim predahom podrobno o sporu z zavarovalnico zaradi neizplačila odškodnine. Lastnik avtomobila je odkril, da mu je nekdo vozilo poškodoval na parkirišču. Povzročitelj mu je pustil kontakt, izpolnila sta evropsko poročilo, trčenje je videlo celo več prič. Kljub temu pa oškodovancu zavarovalnica Grawe ne želi plačati stroškov popravila. Zakaj ne in kaj potrošniku preostane, v oddaji, v kateri bomo govorili tudi o dobro znani poletni nadlogi – komarjih. Teh je letos zaradi zanje ugodnih vremenskih razmer spet nekoliko več. Kako se zaščititi pred njimi, pa tudi komu te leteče nadloge najraje pijejo kri, izveste v sobotni oddaji.

Koda Koda: Težave z Renaultovimi motorji

06.07.2024

Vozite po avtocesti s hitrostjo 130 kilometrov na uro, ko vaš avto preprosto odpove. Prav to se je zgodilo naši gledalki z njenim novim renaultom. In to ne enkrat, ampak kar štirikrat. Ker avtomobilu ne zaupa več, zahteva od prodajalca zamenjavo ali vračilo denarja. A za zdaj nič ne kaže na to, da ga bo dobila. Nikakor pa ni edina, ki ima težave z Renaultovimi vozili. Zaradi številnih preglavic z motorji, ki jih je francoski proizvajalec začel vgrajevati v svoje avtomobile leta 2012, so francoski potrošniki zoper proizvajalca vložili skupinsko tožbo. O tem, kako daleč je postopek in ali ga nameravajo razširiti tudi na druge evropske države, se bomo pogovarjali z odvetnikom, ki je proti avtomobilskemu velikanu vložil tožbo.

Koda Upravljanje večstanovanjskih stavb

29.06.2024

Nepregledno gospodarjenje s sredstvi rezervnega sklada, sploh kadar gre za velike investicije, vzdrževanje skupnih delov, pa onemogočanje vpogleda v dokumentacijo – to je nekaj najpogostejših razlogov za spore med etažnimi lastniki in upravniki večstanovanjskih stavb. V tokratni oddaji predstavimo tri: v Ajdovščini lastnica upravnika obtožuje, da je poneveril stroške ob prenovi bloka, v Ljubljani se lastniki garaž jezijo, ker jim je upravnik zaračunaval stroške za sanacijo dotrajane stavbe, čeprav tega niso podprli. Še en Ljubljančan se huduje, ker mu upravnik ne omogoči vpogleda v dnevnik prometa rezervnega sklada. Ali bi ga moral, bomo vprašali stanovanjskega inšpektorja. Pa tudi, kako dolgo traja, da se inšpektorji sploh začnejo ukvarjati s prijavo, in koliko zadev trenutno čaka v predalu.

Koda Zdravniške napake

22.06.2024

Zbornica zdravstvene in babiške nege je pred nekaj dnevi v izolskem Medicorju opravila izredni nadzor. Povod za to je bila smrt osemdesetletne bolnice, ki je v Izolo prišla le na preiskavo, končala na operacijski mizi in nekaj ur po posegu umrla. Kaj je šlo narobe? In kako se v Medicorju odzivajo na hude obtožbe ene izmed zaposlenih, ki med drugim trdi, da ta zasebni center zdravstveni zavarovalnici zaračunava druge preiskave, kot jih v resnici opravi, pa da operacije opravlja en kirurg, podpisan pa je drug. Slišali boste tudi, kaj od države zahtevajo svojci žrtev domnevnih zdravniških napak.

Koda Prihodnost hrane v Evropski uniji

15.06.2024

V Evropski uniji že dobro leto traja žolčna razprava glede sprememb pravil o uporabi in prodaji gensko spremenjenih organizmov oziroma rastlin, ki so nastale z novimi genomskimi tehnikami. Ponekod so te že dolga leta dovoljene, najbolj so razširjene v Združenih državah in Argentini. V Evropski uniji so do zdaj veljala veliko strožja pravila, a to se utegne v kratkem spremeniti. Mnenja stroke o tem, kakšne bodo posledice, pa so zelo različna. Nekateri znanstveniki zagovarjajo stališče, da se bodo kmetje z novimi genomskimi tehnikami lažje prilagajali podnebnim spremembam in manj uporabljali pesticide, vsi skupaj pa se bomo tako izognili pomanjkanju hrane in nenadnim dvigom cen, drugi pa so glede uporabe novih tehnologij precej bolj zadržani. Preden takšna živila dovolimo, moramo dobro preveriti, kako bodo vplivala na zdravje človeka, okolje in biotsko raznovrstnost, poudarjajo. Čigava bo obveljala?

Koda Letalski prevozi

08.06.2024

Poletje je pred vrati in marsikdo že načrtuje dopust. Pozanimali smo se, kakšne cene lahko pričakujemo, če se bomo na počitnice odpravili z letalom, kdaj je najbolje kupiti vozovnice in za katere države je letos največ zanimanja. Pod drobnogled bomo vzeli tudi težave letalske družbe Boeing. Več kot deset tisoč njenih letal je v uporabi, skoraj polovica vseh na svetu. A to potnikov gotovo ne pomirja, saj se nesreče kar vrstijo, in sicer vse od izgubljenih koles do okvar motorjev. In najbolj nenavadna, čeprav za potnike zelo strašljiva: na enem od poletov so odpadla celo vrata. Je torej še varno leteti z letali te družbe?

Koda Omrežnina po novem

01.06.2024

Točno čez en mesec bomo v Sloveniji začeli uporabljati nov način obračunavanja omrežnine za električno energijo. Obetajo se nekatere bistvene spremembe: razdelitev na dve sezoni in na pet časovnih pasov, operater bo po novem vsakemu odjemalcu posebej določil obračunsko moč, ta pa jo bo lahko tudi spremenil, če bo presodil, da lahko omrežje več uporablja takrat, ko je obremenitev manjša in je zato cena omrežnine nižja. Da bi bilo nejasnosti glede novega sistema čim manj, bomo v oddaji gostili direktorico Agencije za energijo in jo med drugim vprašali, ali bomo morali po novem kuhati ponoči, pa tudi, ali oziroma kdo bo po novem za omrežnino plačeval več.

Stran 1 od 27
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov