Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Akcent • oddaje

Akcent Humanoidni roboti

18.12.2018

Humanoidni roboti, torej roboti z obliko telesa, ki spominja na človeško telo, so pritegnili najprej pozornost javnosti, poželi navdušenje, nato pa so se pojavila številna vprašanja – nas humanoidni roboti ogrožajo, lahko nadomestijo medsebojne odnose, je korist večja od številnih nevarnosti, vodi poosebljenje robotov v še večjo odtujenost ali celo diskriminacijo in nenazadnje, kdo je odgovoren za dejanja robotov? V tokratni oddaji Akcent bodo gostje Zvezdana Martiča dr. Aleš Ude, IJS, Pika Šarf, Inštitut za kriminologijo in dr. Renata Šribar, Pedagoška fakulteta

Akcent Ko spregovorijo sanje

11.12.2018

Gotovo se vam je že zgodilo, da ste se zjutraj začudeno spraševali, kaj pomenijo vaše nenavadne in nesmiselne sanje. Toda takih menda ni, vsake sanje namreč nosijo sporočila našega nezavednega.Tako menijo psihoanalitiki, predvsem tisti, ki izhajajo iz psihoanalize, kot jo je zasnoval švicarski psihiater Carl Gustav Jung. Tokrat jih gostimo v oddaji Akcent.

Akcent Temni internet

30.11.2018

Internet, kot ga pozna in uporablja večina, je kot ledena gora – večina ledu se skriva globoko v morju in je ljudem nevidna. Tako je tudi globoki internet več stokrat večji, obsežnejši od običajnega interneta. Velik del globokega interneta pa je temni internet, kjer je večina vsebin kriminalne narave, od prodaje drog do terorizma. Ena od osnovnih značilnosti je popolna anonimnost dostopa. Kako deluje ta del interneta, kakšne so nevarnosti, zakaj ga med drugim uporabljajo žvižgači in aktivisti in ali je temni internet tudi koristen, bo ugotavljal Zvezdan Martič s svojimi sogovorniki.

Akcent Meso? Ne, hvala.

27.11.2018

Akcent: »Meso? Ne hvala.« Ljudje vse večkrat sprašujemo, ali je to, kar se znajde na krožniku, zdravo. Mnogi se v iskanju odgovora na to vprašanje odločajo za vegetarijansko in vegansko. Kakšna je razlika med obema? Je tako prehranjevanje zdravo? Potem so tu še etična vprašanja. Je prav, da jemo živali? In ne nazadnje - ekološka. Je prav, da zaradi pridelave hrane onesnažujemo okolje? V tokratni oddaji Akcent Vida Petrovčič z gosti Stankom Valpatičem, Petrom Papugo in Katerino Vidner Ferkov išče odgovore na ta vprašanja.

Akcent Presaditve organov

20.11.2018

Presaditev organov je končni izhod v primerih, ko je zdravljenje z ostalimi metodami zdravljenja neuspešno. V Slovenijo smo s presaditvijo pljuč izvedli presaditev še zadnjega organa, ki ga niso presajali v UKC, in tudi po številu potencialnih darovalcev sodimo v svetovni vrh. Kaj vse je potrebno za tako zahtevne posege, kako živijo prejemniki organov, ali lahko z razvojem znanosti in tehnologij pričakujemo tudi umetne organe in katere, bodo Zvezdanu Martiču povedali doc. dr. Ivan Kneževič, vodja Centra za transplantacijsko dejavnost, UKC Ljubljana, prof. dr. Jadranka Buturovič Ponikvar, strokovna direktorica UKC Ljubljana, izr. prof. dr. Miha Arnol, vodja Centra za transplantacijo ledvic, UKC Ljubljana.

Akcent Svet hormonov

13.11.2018

Akcènt je nova oddaja Televizije Slovenija. Gre za strokovno poglobljene razprave s kredibilnimi gosti, ki posegajo na področje znanstvenih in medicinskih dosežkov, sodobnih tehnologij ter različnih družbenih fenomenov.

Akcent 5G

06.11.2018

5G, peta generacija mobilne telefonije, je v slovenski medijski prostor vstopila zaradi t.i. afere BTC – Koprivnikar. O tehnologiji, ki napoveduje popolno spremembo naših življenj, pa javnost ne ve prav veliko. 5G obljublja večjo hitrost, odzivnost in doseg. S tem bi omogočila, da v celoti izkoristimo trenutno najbolj zanimive tehnologije – samo vozeča vozila, t.i. drone – brezpilotne letalnike, internet stvari in navidezno resničnost. O tem, kaj 5G prinaša in kje je Slovenija, bo Zvezdan Martič govoril z gosti: Matjaž Beričič, Telekom, direktor Jedrnega omrežja, Prof. dr. Andrej Košir, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Marko Javornik, Direktor za mobilnost in turizem, Comtrade digital services.

Akcent Stres

30.10.2018

V tokratni oddaji Akcent se spopadamo s stresom. Kaj ga povzroča, kako ga lahko ublažimo. Zanima nas, kaj je čuječnost, kako nam proti stresu pomaga pravilno dihanje in ali je naš odziv na sters dedno pogojen. Ali sters povzroča raka? Vida Petrovčič je pred kamero povabila Bojana Zalarja, Tjašo Šubic in Janeza Hudovernika.

Akcent Akcènt: Polovica prebivalstva neaktivnega

23.10.2018

Telesna nedejavnost je četrti dejavnik smrtnosti na svetu. Slovenija je na evropskih lestvicah po deležu telesno dejavnih prebivalcev visoko in v večini kategorij nad povprečjem. Pretiranega razloga za zadovoljstvo pa ni - polovica prebivalstva se namreč ne ukvarja s športom ali kakšno drugo fizično aktivnostjo. To velja tudi za mlade. Fizična nedejavnost pa vpliva na zdravje, počutje, zadovoljstvo ljudi, in na koncu predstavlja strošek posamezniku, delodajalcu in državi. Kaj lahko naredimo sami in kaj družba, država, da se to spremeni, bodo Zvezdanu Martiču povedali gostje: Dr. Gregor Jurak, Dr. Liljana Žura in Nina Misotič.

Akcent Nevarnost umetne inteligence

09.10.2018

Ob hitrem razvoju in posledično navdušenju nad umetno inteligenco, je le malo tistih, ki bi opozarjali na potencialne nevarnosti. Lahko stroji, roboti, nadomestijo človeka, lahko avtonomna orožja zmagajo v vojnah, lahko računalniki prevzamejo oblast? Umetna inteligenca na številnih področjih prekaša človeka, si ga lahko tudi podredi? Gre za znanstveno fantastiko ali realno grožnjo? O nevarnostih umetne inteligence, o etiki, morali in zakonodaji bo govoril Zvezdan Martič z gosti: prof. dr. Ciril Ribičič, koordinator Srebrne katedre, Pravna fakulteta v Ljubljani, prof. dr. Ivan Bratko, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko, prof. dr. Aleš Završnik, Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.

Akcent Lokalna samouprava

02.10.2018

V Sloveniji imamo 212 občin in prav toliko županov, ki jih bomo volili 18. novembra. Kot kaže, bo tudi tokrat glavna tema predvolilnih soočenj denar. Tega je v občinah, spričo nalog, ki jih prednje postavlja država, vedno premalo. Zakaj pravzaprav imamo toliko občin? S kakšnimi izzivi se srečujejo njihovi župani? Ali bi morali njihov mandat omejiti? O tem govorimo v tokratni oddaji Akcent z nekdanjimi župani: s Francem Pukšičem, Cveto Zalokar Oražem in z Majdo Podkrižnik.

Akcent »Medicinska konoplja - od prepovedi do nadzora«

25.09.2018

Oddaja Prava ideja! praznuje 10. obletnico. Skoraj 400 zgodb o uspehu je bilo predstavljenih in veliko takšnih, ki se jim uspeh šele obeta. Največ uspešnih zgodb je bilo s Štajerske, Gorenjske, Primorske, precej manj pa z jugovzhodnega dela Slovenije. A razmere se izboljšujejo - videli bomo dober primer prakse povezovanja, sodelovanja in medsebojne pomoči trboveljskega podjetja Dewesoft in podjetniškega inkubatorja Katapult. Najbolj inovativni kmet 2017 pa bo povedal, kako ga je pri uresničevanju sanj navdihnila prav naša oddaja.

Stran 1 od 3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov