Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Za sosedovo mizo • oddaje

Za sosedovo mizo Na Zgornjem Bavarskem

19.04.2024

Iz gozda pri Kirchseeonu na Zgornjem Bavarskem se ob zimskem solsticiju prikažejo divje pehte. Pet koncev tedna hodijo po vaseh, bobnajo, vriskajo in plešejo, prebujajo zmrznjene zemeljske duhove in opominjajo ljudi, da bo zime kmalu konec in se bo narava spet postavila na noge. Pod težkimi maskami se skrivajo mladi iz Kirchseeona, ki se rajanja peht veselijo vse leto. Nicole in Robert Zeisig sta se kot otroka pred pehtami skrivala, zdaj pa sta navdušena udeleženca rajanja. Njun šestletni sin Lucas doma pridno pomaga babici Evi panirati zrezke za 60 peht. Evijin sin Robert zna speči svinjsko pečenko, potrebuje pa mamino pomoč pri pripravi kruhovih cmokov. Tudi brez juhe z zdrobovimi cmočki na Zgornjem Bavarskem ne gre.

Za sosedovo mizo V Mecklenburgu

12.04.2024

Nemška dežela Mecklenburg je redko poseljena kmetijska dežela z neokrnjeno naravo in številnimi zapuščenimi graščinami. Iz mesta na podeželje se je preselila tudi mlada družina von Waldthausen, ki zdaj obnavlja staro graščino. Friedrich von Waldthausen je arhitekt, ki namesto rušenja stare stavbe in ponovne gradnje pripisuje velik pomen obnovi izvirne zgradbe. Na posestvu imajo tudi star sadovnjak, večino jabolk predelajo v sok. Jabolka in drugo sadje so glavna sestavina mecklenburške kuhinje, tudi za nadev mesnih jedi. Najbolj znana specialiteta pa so mecklenburška pečena svinjska rebra.

Za sosedovo mizo V Likiji

09.04.2024

Zahodno od Antalye v Turčiji se od obalnih letovišč do visokih gorovij Taurusa razteza pokrajina Likija. Hribovja so posejana z izviri, antičnimi ruševinami in gorskimi vasicami, ki pa se žal spopadajo z odseljevanjem mladih. Na pobočjih okoli vasi Gökbük domačini pridelujejo granatna jabolka, iz katerih izdelujejo sok, kis in raznovrstne sladice. Iz starih časov, ko še ni bilo zamrzovalnikov, pa se je ohranila tudi priprava juhe v prahu za ozimnico.

Za sosedovo mizo Evbeja, Grčija

07.04.2024

Evbeja je drugi največji grški otok, ozek in dolg 175 kilometrov. Največ fig na otoku pridelajo v osrednjem delu, v vaseh v okolici mesta Kimi. Jana in Vangelis Karava vsako leto pozno poleti obirata sadeže svojih figovcev. Pri delu jima pomaga hči Stela z družino iz Aten. Iz fig pripravljajo sirup ter številne jedi, kot so svinjina s figami, figov kruh, solato s figami ter fige, zavite v slanino in čatni. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Elke Sasse

Za sosedovo mizo Na Koroškem

02.04.2024

V Mölltalu, ob vznožju Grossglocknerja, najvišje gore v Avstriji, družina gorskega kmeta Seppa Zlöbla vzreja ovce pasme Glockner. Ovce se pasejo na planini in se v iskanju svežih gorskih zelišč povzpnejo do 3000 metrov visoko. Zaradi njih je njihovo meso še posebej mehko in okusno. Jagnječje stegno, nadevano s svežimi zelišči, in koroške sirove testenine, sta značilni jedi v Mölltalu. Kresovanje visoko v gorah pa ne more biti brez priljubljene koroške sladice, koroškega šarklja s cimetom in rozinami.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov