Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Za jugozahodni del Maroka je značilna pusta pokrajina. V pokrajini Tafedna, 250 km zahodno od Marakeša, v tej suhi zemlji gojijo arganova drevesa. So ena najstarejših in najredkejših rastlin na svetu in uspevajo le na nekaj območjih v Maroku. Na trnastih drevesih raste čudežni sadež. Iz njegovih semen stiskajo dragoceno arganovo olje, s katerim pripravljajo značilne maroške jedi: tažin s kozjim mesom, nabodala, kuskus in solata iz jajčevcev. Za pridelavo arganovega olja se ženske po vsem Maroku združujejo v zadruge, da je delo učinkovitejše. Halima se je pred šestimi leti preselila v vas iz Casablance in od takrat vodi lokalno zadrugo. Tudi za njenega pastorka Brahima so arganova drevesa pomembna – na neprehodnem, suhem terenu njegove gibčne koze najdejo hrano – meso arganovih sadežev. Njegov nečak Ajub po šoli rad pomaga pri delu v hiši in kuhanju. Halima pa pri večerji rada preizkusi svoje nove zamisli. ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtor: Silvia Palmigiano
V Dunajskem gozdu raste redka delikatesa – brek. Ta divji sadež oplemeniti pikantne in sladke jedi, denimo dunajsko pletenico. Brek je v sorodu z jerebiko, mokovcem in skoršem. V Avstriji iz plodov kuhajo tradicionalen in drag brendi, zadnja leta pa je brek našel pot tudi v kuhinjo. Okus plodov spominja na mandlje in marcipan. Sestri Anna Leodolter in Veronika Mayer sta odraščali z brekom, vsaka pa ga uporablja za drugačne jedi. Ena za mesne, druga za vegetarijanske. ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto
V Akvitaniji srečamo Thierryja in Marie-Laure Hiriart, pridelovalca slovitega čilija Espelette, ki ga pogosto uporabljajo v baskovski kuhinji. Mleti čili prodajata posameznikom, podjetjem in lokalni čokoladnici. Marie-Laure se po sestavine za kosilo pogosto odpravi k prijateljema Ericu in Maritxu Amestoy, ki ne gojita le čilija, temveč tudi redke sorte paradižnikov. Ti gurmanski pridelovalci čilija v prostem času v lokalnem društvu sodelujejo tudi kot ocenjevalci te začimbe. Kljub napornemu vsakdanjiku pa si znajo vzeti čas za druženje in uživanje v hrani, kot je baskovska jagnječja obara xilindron, čips iz listnatega ohrovta ali baskovska torta. ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtor: Alix François Meier
Na jugovzhodu Francije, v pokrajini Dofineja, živijo René Berger, njegova žena Elisabeth in njuni trije sinovi, ki skrbijo za kmetijo s kozami, ovcami, osli in več kot 450 drevesi oreha. Družina se trudi ohranjati ravnovesje med tradicijo in sodobnostjo. Pri težjih delih, kot je obiranje plodov, si pomagajo s stroji, ročno pa orehe trejo ob večerih, ko se tradicionalno zberejo vsa družina in prijatelji. Cela orehova jedrca prodajajo slaščičarnam, zdrobljena pa odpeljejo v starodavni mlin, kjer jih zmeljejo, prepražijo in stisnejo v stiskalnici. Tako pridobivajo okusno orehovo olje. ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtor: Lorenz Findeisen
Pantelleria je vulkanski otok med Sicilijo in Tunizijo, znan tudi kot »črni biser Sredozemlja«. Obiskali bomo družino Modica: Luciana in Annamario ter njuno hčerko Sofio. Luciano je od očeta prevzel nasad kaprovcev, ki odlično uspevajo po vsem otoku. Kapre so pomembna sestavina otoških jedi. Uporabljajo jih v solatah, omakah in namazih. Annamaria bo za kosilo pripravila solato iz kuhanega krompirja, kaper, čebule, oliv in zgodnjih paradižnikov. Dodala bo tudi pečene sušene ribe. To solato velikokrat jedo namesto testenin. Za večerjo bo kuskus po pantellerijsko. Annamaria skuha ribe v juhi iz paradižnikove kaše, čebule, česna in peteršilja. Luciano kuskus namaka nekaj ur, nato pa mu doda čebulo, začimbno mešanico iz kurkume, koriandra, kumina, cimeta in čilija, pa tudi peteršilj in lovor. Pred postrežbo ga prelije z brodetom. Annamaria in Sofia bosta pripravili sladico. Najprej bosta naredili pivsko testo, iz katerega bosta s posebnim kovinskim modelčkom ocvrli rozete. Te bosta potem nadevali s sladkano rikoto. ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel
Bosna in Hercegovina leži na severozahodu Balkanskega polotoka. Rodovitna prst in milo celinsko podnebje z vročimi poletji ponujata odlične pogoje za poljedelstvo in živinorejo. Tu uspeva tudi eksotična zelenjava, kot je okra, ki ima rada toploto. Z vitamini bogate plodove te rastline Biba Malčić predeluje v veganske zrezke, tradicionalne enolončnice in celo kozmetične izdelke. S hčerko Gorano pogosto pripravita tradicionalno "begovo čorbo". ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtorica: Mirjana Momirović
Porenje leži ob bregovih Rena na zahodu Nemčije. Jeseni, ko se dnevi krajšajo, tu praznujejo praznik sv. Martina, zavetnika usmiljencev. Takrat pripravljajo možiclje iz sladkega kvašenega testa in Martinovo gos. Hrustljavo pečena gos z rdečim zeljem je prava poslastica. Johannes Kircher vsako leto vzredi okoli tisoč gosi. Ko se pozno jeseni začne gosja sezona, mu na pomoč priskoči žena Heidi. ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtorica: Hanna Leissner
Islandija je dežela ledenikov in ognjenikov ter najredkeje poseljena evropska država. Na vzhodnem delu otoka živijo Arna Björg Bjarnadóttir, njen mož Denni Karlsson, sin Bjarni ter dvojčici Sneitis in Fridni. Fanta gresta lovit postrvi pod ledom, dekleta pa doma pripravljajo rabarbarino pito z drobljencem in marmelado. Poleti rabarbaro zamrznejo, in tako imajo pozimi odličen vir vitamina C. Bjarni in Denni domov prineseta osem postrvi. Šest jih Denni obesi v prekajevalnico, dve pa bosta za večerjo, začinjeni s koprom, soljo in limonskim poprom. Priloga bo pečen krompir. Denni od soseda dobi koštrunove fileje, v zahvalo, ker mu je pomagal krmiti ovce. Arna jih povalja v grobo mleti morski soli. Po dveh urah sol spere in meso začini s timijanom, rožmarinom, pehtranom in rdečim poprom. Naslednji dan pričakujejo obiske, zato Arna z deklicama naredi mesne kroglice z gobovo omako in rabarbarino marmelado. Nato pripravijo še karamelno omako, ki pa ni za sladico, ampak bodo z njo prelile krompir. Koštrunove fileje pa postrežejo z borovničevo omako. Islandci namreč zelo radi mešajo slano in sladko. ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtor: Marvin Entholt
Tenerife je največji otok Kanarskih otokov. Leži v Atlantskem oceanu ob zahodni obali Afrike. Kot večina Kanarskih otokov je tudi Tenerife ognjeniškega izvora, Teide, ki že sto let ni izbruhnil, pa je najvišja gora v Španiji. Na otoku se pripravljajo na procesijo ob prazniku svetega rešnjega telesa s posebnimi preprogami iz cvetnih listov, ki jih položijo na pot procesije. Lačnim delavcem pa Cristina Gonzáles za krepčilo prinese gofio amasado. Ob prazniku se zberejo družine in prijatelji ob mizi, na kateri so najpogosteje pečen zajec, zguban krompir, latvice in čajote, posebna vrsta buč. ZU TISCH / Nemčija / 2019 / Avtor: Claus Wischmann
Württemberg leži na jugozahodu zvezne dežele Baden Württemberg. Za območje je značilno valovito gričevje, številne reke in jezera. Zaradi bližine Bodenskega jezera pa je podnebje milo, in tu uspeva različno sadje. Siegbert Gerster je pustil službo v mestu in se z družino preselil na kmetijo staršev, kjer redi kokoši v prav posebni kokošji zadrugi. Njegova žena Manuela pripravlja tradicionalne švabske jedi, znanje pa želi prenesti na prihodnje rodove, zato piše knjigo receptov. Vsake toliko pridejo partnerji v zadrugi obiskat svoje kokoši, in takrat se posladkajo z Manuelinimi dobrotami. ZU TISCH / Nemčija / 2019 / Avtorica: Stefanie Fleischmann
Kantabrija na severu Španije ima značilno obalo, za katero se strmi gorski vrhovi dvigajo do 2600 metrov visoko. Glavno mesto Santander je bilo nekoč eno najbogatejših mest na Pirenejskem polotoku. Stoletja so blago do pristanišč vozili s pomočjo goveda stare kantabrijske pasme tudanca. Danes je njihovo meso kulinarična posebnost, država pa spodbuja njihovo vzrejo. Maria Montesino in njen mož Lucio sta živinorejca. Njune živali so vse leto na prostem in se tudi pozimi selijo z enega pašnika na drugega. Maria je odraščala in študirala v Santanderju in se šele, ko je spoznala Lucia, preselila na podeželje. Njena mama rada pripravlja jedi, za katere recepte najde v literaturi. Ko na obisk pridejo prijatelji, pripravi patatas y carne – krompir z mesom. Z mesom tudance, seveda. ZU TISCH / Nemčija / 2018 / Claus Wischmann
Neveljaven email naslov