Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Za sosedovo mizo • oddaje

Za sosedovo mizo Rioja

14.06.2024

Rioja, pokrajina na severu Španije, skozi katero teče tudi Jakobova pot, je znana po vinu crianza in tempranillo. Pokrajina v času trgatve diši po na žaru pečenih rdečih paprikah in hruškah v kompotu, v tamkajšnjih slikovitih mestecih pa je v tem času veselo tudi zaradi praznika sv. Mateja.

Za sosedovo mizo V Provansi

07.06.2024

Provansa je najtoplejša in najbolj sončna francoska pokrajina. Zelo znana je po provansalskih zeliščih, ki jih gojijo tukaj, predvsem po rožmarinu, timijanu in šetraju. V tokratni oddaji bomo v gosteh pri Josette in Jean-Marieju Goretu iz kraja Saint-Remy-de-Provence, ki bosta za kosilo pripravila narastek tian iz sezonske zelenjave in caillette, cmoke iz blitve, mlete svinjine in jeter. Vse jedi seveda začinita z mešanico provansalskih zelišč, ki jo izdelujeta sama. Zelišč pa v Provansi ne uporabljajo samo za oplemenitenje jedi, ampak tudi za čaj, saj vsebuje veliko zdravilnih učinkovin. Jean-Marie poleg tega izdeluje hidrolat in eterično olje iz rožmarina in drugih zelišč. Ko bodo na obisk prišli otroci in vnuki, jim bosta za predjed pripravila surove marinirane bradače, glavna jed pa bo jagnjetina v omaki iz črnega vina in čokolade. Zraven se bodo lepo podali široki rezanci. Jean-Marie bo zamesil testo za pissaladière, provansalsko pico, obloženo s prepraženo čebulo, sardelnimi fileti, lovorjem in timijanom. Ker se v kuhinji ne znajde preveč, bo jed dokončala Josette. ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Alix François Meier

Za sosedovo mizo V Harzu

28.05.2024

Družina Thielecke v nemškem sredogorju Harz redi redko pasmo višinskega goveda, ki je v preteklosti skoraj izumrlo. Ker se živali veliko gibajo, počasi rastejo in imajo bogato pašo, je njihovo meso zelo cenjeno. Na kmetiji iz njega pripravljajo odlične polnjene rulade in klobase za žar. Poleg tega iz njihovega mleka izdelujejo tudi harški sir, ki slovi po svojem izjemno močnem vonju. Gorski travniki pa niso namenjeni le paši, temveč so tudi prava zakladnica zelišč, iz katerih v kuhinji hitro nastane okusna solata ali omaka. ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Hanna Leissner

Za sosedovo mizo Pindsko gorovje

24.05.2024

Pindos, divja in odmaknjena gorska pokrajina na skrajnem severozahodu Grčije, je gobji raj. Katerina Cagaropulu in Ilias Eftimiu sta gobarja, ki gobe sušita, jih vlagata in dodajata krepkim jedem, kot so razne rižote, in celo v tradicionalno grško sladico *gliko tu kutaliu.* Vse več ljudi išče vnovični stik z naravo. Nekoč zapuščene vasi Pindosa so po prihodu novodobnih gobarjev spet oživele. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorici: Elke Sasse in Chrysanthi Goula

Za sosedovo mizo Bologna, Italija

21.05.2024

Od kod izvirajo tortelini in kje ne boste dobili špagetov po bolonjsko? Skrivnost nam razkrijeta Danila in Luisa, ki pripravita tradicionalne mesne torteline in torteline z veganskim nadevom. Po prenovi stare podeželske hiše v okolici Bologne uredita velik zelenjavni vrt, na katerem pridelujeta zelenjavo in zelišča za tradicionalne italijanske jedi, prednost pa dajeta domišljiji in vedno ustvarita tudi kaj novega. Na tržnici v Bologni, kjer se vsak teden zberejo domači pridelovalci, Luisa s svojimi jedmi razveseljuje kupce, ki znajo ceniti zdravo domačo hrano. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov