Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Okusi 2 generacij Okusi 2 generacij

22. 9. 2024

Oddaja Okusi 2 generacij združuje bogato kulturno dediščino slovenske kuhinje s sodobnimi trendi prehranjevanja. Oče Primož Dolničar in sin Gaber v sproščenem vzdušju delita recepte, ki jih navdihujejo tradicionalne jedi naših babic, hkrati pa jih prilagodita sodobnemu okusu in načinom priprave. Oddaja tako predstavlja čudovito zlitje preteklosti in sedanjosti, kjer lokalne in sveže sestavine dobijo osrednjo vlogo.

Ambienti Ambienti

21. 9. 2024

Kdaj je smiselno iti v korenito prenovo hiše, takšno, ki dodobra predrugači zunanjost in notranjost... in kdaj je bolje podreti in zidati na novo? Včasih imajo prvo besedo čustva, glavni argument pa je stanje hiše. Zaradi predanih lastnikov in zelo natančne arhitektke je nastala čisto nova, sodobna hiša, čeprav iz 70-ih let. Kadar lastnik pokliče arhitekta z željo, naj mu opremi stanovanje, ki je bilo pravkar zgrajeno, se arhitekt znajde pred izzivom, kako upoštevati obstoječe stanje, ki si ga je zamislil nekdo drug. Stanovanje je del večjega objekta v središču Ljubljane, v katerega so se prvi stanovalci vselili šele lani. Zdaj ponuja veliko sloga, udobja in vabljive razglede. Ni skrivnost, da so v Sloveniji v zadnjem obdobju zrasle luksuzne vile, katerih vrednost dosega več milijonov. A le redke od njih imajo okolico tako urejeno, kot bi pričakovali glede na zasnovo objekta in njegovo notranjost. V središču Ljubljane smo vstopili na vrt vile, kjer sta vila in vrt nastajala sočasno, z roko v roki, v usklajenem sodelovanju med arhitektko in oblikovalko vrtov.

Za sosedovo mizo Elba

20. 9. 2024

Francesco in Teresa živita s hčerjo Frido na toskanskem otoku Elba. Francesco je glasbenik, vendar opravlja različna priložnostna dela, Teresa pa večinoma dela z otroki. Njen oče Sergio je velik poznavalec receptov in tudi sam rad ustvarja v kuhinji. Nekega večera se za mizo domislijo, da bi na mestnem trgu pripravili večerjo, ki bi jo združili z glasbenim repertoarjem. Takoj se lotijo načrtovanja ter začnejo izbirati tradicionalne jedi in ustrezne pesmi. Pri tem jim pomagajo prijatelji, ki radi kuhajo in se spoznajo na otoške jedi.

Na lepše, oddaja o turizmu Biosferno območje Kozjansko in Lovrenška jezera

20. 9. 2024

Obiskali smo Bojana Gučka, ki že desetletja obnavlja kozjanske domačije in ohranja izginjajočo kulturno dediščino tega z znakom Unesca zaščitenega biosfernega prostora. Karmen Gajšek je svojo turistično priložnost našla v nabiranju »divjink« na hribovskih suhih travnikih Kozjanskega regijskega parka. Kaj ponuja naravni rezervat Lovrenška jezera kot naše najvišje ležeče šotno barje in eno najpomembnejših v južni Evropi?

Šef doma Šef doma s Petro: Piščanec z medom in čilijem

18. 9. 2024

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nov obraz druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova in iz številnih odmevnejših kulinaričnih dogodkov v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom podajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuraske navdušence in tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. PIŠČANČJA BEDRCA Z MEDOM IN ČILIJEM Ste se že kaj navadili tega septembra? Saj ni tako hudo; šola se je unesla, ritem smo ujeli ... In – ali veste, da je september v ZDA razglašen za mesec piščanca? Piščanca imamo pa vsi radi, kajne? S Petro bomo danes pripravili malo bolj drzno kombinacijo, ki bo skromnemu in navadnemu piščancu malo podkurila: piščančja bedrca bomo marinirali z medom in zašpičili s čilijem, kot priloga pa se bosta prilegla mandljev riž in brokoli.

Za sosedovo mizo V Cordobi

15. 9. 2024

Štirideset stopinj Celzija v senci ni v španski pokrajini Córdoba poleti nič neobičajnega. Ni čudno, da so hladne zelenjavne juhe izumili prav v Andaluziji. Krepka paradižnikova juha salmorejo, ledeno hladen gaspačo ali mandljeva mazamorra so popolna osvežitev med obroki. Naučili se bomo skuhati obaro z bikovim repom in speči figov kolač na trajnostni način – v peči na sonce. Spoznali bomo ekološkega kmeta Antonia Ruana, ki na svojem zelenjavnem vrtu išče rešitve za podnebne spremembe. V semenski zbirki hrani rastline, ki najbolje prenašajo vročino in sušo. Tudi pleveli so del trajnostnega kmetijstva. Imenuje jih divje rastline in išče trdožive kombinacije vrtnih in divjih rastlin. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtor: Claus Wischmann

Poletni večer Poletni večer: Primorci in Primorska

14. 9. 2024

Pred dnevom vrnitve Primorske k matični domovini si lahko v seriji oddaj Poletni pozdrav ogledate pogovor s Primorci o Primorski. Lara Baruca, Tinkara Kovač, Damir Skomina, Erik Brecelj in Žan Papič se bodo ob voditeljici Karin Sabadin razgovorili o temperamentu, pokrajini, pregovorni trmi in o svojih občutenjih primorske duše, Vili Resnik, pa bo povedal, kako Primorsko, kjer živi, doživlja kot Ljubljančan. Zapeli bodo Lara Baruca, Tinkara Kovač in Boštjan Pertinač.

Za sosedovo mizo Delta Donave

13. 9. 2024

Delta Donave leži na severovzhodu Romunije, kjer se Donava izliva v Črno morje. Družina Burduja živi v majhni in odmaknjeni vasi Letea. Mož in oče Mitica je ribič, družina pa živi od njegovega vsakodnevnega ulova in tega, kar njegova žena Rodica zasluži v lokalni vaški trgovini. Ribjih jedi v Letei ne zmanjka – od pite do juhe, ki jo dopolnijo z vsem, kar gojijo na svojih vrtovih.

Na lepše, oddaja o turizmu Planine v TNP-ju

13. 9. 2024

Obiskali smo Planino v Lazu, eno najbolj avtentičnih živih pastirskih naselij v Triglavskem narodnem parku, kamor se čez poletne mesece kot majerca preseli Lucija Gartner. V oddaji tudi več o povezavi med gorskim pašništvom in turizmom v Posočju. Brez obdelane krajine tudi težko govorimo o kvalitetnem turizmu, zato je ekipa Na lepše obiskala živo pašno planino Pretovč, ki se nahaja med Visoč vrhom in Mrzlim vrhom. V oddaji pa tudi zgodba o Ivanu Jelinčiču, kmetu, gozdarju, sirarju, slikarju, glasbeniku in turističnemu delavcu, ki je kot eden prvih oddajal sobe v nekdaj odmaknjeni dolini Trente. Kako torej s kombinacijo kmetijstva in turizma živeti in preživeti znotraj zaščitenega biosfernega območja Julijske Alpe?

Šef doma Šef doma, z Mašo: Rezanci po tajsko

11. 9. 2024

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nov obraz druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova in iz številnih odmevnejših kulinaričnih dogodkov v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom podajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuraske navdušence in tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Pad Thai zveni tuje. Toda ni treba veliko, da ta eksotično dišeča jed, ki združi sladko, slano in malo kiselkasto, priraste k srcu. Maša pač rada kuha po svoje. Sveže in pikantno, včasih malo improvizira. Verjetno imate doma kakšno sojino omako, kajne? Sojina omaka je taka kuhinjska potuha. Močnega, polnega in prepoznavnega okusa jed zaokroži s tako imenovanim petim okusom, umamijem. Sojina omaka pa ni neka novotarija ali modna muha; morda je najstarejša začimbna omaka na svetu, odkrili so jo že pred dva tisoč leti na Kitajskem, od koder se je razširila po Aziji, vse do naših krajev.

Za sosedovo mizo V Connemari

8. 9. 2024

Družina O'Halloran ima kmetijo v Connemari na skrajnem severozahodu Irske. Preživljajo se z naravnimi viri, ki jih ponuja pokrajina, predvsem klapavicami in morsko travo. Bryan O'Halloran je kovač in konjerejec, ki vzreja po vsem svetu priljubljene connemarske ponije. V Connemari kmetje ohranjajo tradicijo blagovne menjave. Družina O'Halloran eksperimentira s tradicionalnimi domačimi recepti in sestavinami. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Silvia Palmigiano

Poletni večer Poletni večer

7. 9. 2024

V oddaji Poletni večer bodo voditelji razvedrilnega programa z gosti v studiu govorili o številnih poletnih temah in dejavnostih, ki so jih navdušile in poskrbele za nepozabne spomine. Pridružite se nam, ko bomo raziskovali možnosti za kampiranje, obiskovali veselice, načrtovali izlete v gore ter se udeleževali številnih festivalov in drugih dogodkov, ki bodo zaznamovali letošnje poletje. Naj bo vaše poletje polno smeha, dogodivščin in prijetnih trenutkov ob oddaji Poletni večer!

Na lepše, oddaja o turizmu Po hrvaški Istri

7. 9. 2024

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Za sosedovo mizo Južna Dalmacija

6. 9. 2024

Otok Mljet leži v južni Dalmaciji, 30 kilometrov od Dubrovnika, in je še vedno neodkriti biser Hrvaške. Ribe in morski sadeži so osnova tamkajšnje kuhinje. Ivo Sršen se je po študiju vrnil na rojstni otok in ima poslovni načrt, kako otok približati širši javnosti. Zavojček mljetskega solnega cveta, ki ga tradicionalno praskajo s skal, je odličen spominek.

Na lepše, oddaja o turizmu Hrvaška Istra

6. 9. 2024

Hrvaška Istra je kmalu po osamosvojitvi začela načrtno graditi svojo novo turistično zgodbo, ki je pomenila odmik od nekdanjega množičnega turizma in njihova strategija še danes žanje sadove. Jasno začrtana smer ideje o trajnostnem razvoju, je vplivala na oživitev nekdaj degradiranega istrskega podeželja in dala priložnost mladim, ki so se pričeli vračati na podeželje in tam ustvarjati življenje, ki je danes tesno prepleteno s turizmom.

Za sosedovo mizo Saška - Anhalt, kuharsko-popotniška oddaja

1. 9. 2024

Saška - Anhalt leži v osrčju Nemčije. To območje zaznamujejo romantične vasice, rodovitna polja in slikovite reke. Spomladi se tu vse vrti okoli belušev, kajti v Saški - Anhaltu pridelajo največ belih belušev v vsej Nemčiji. V družini jih gojijo že več kot dvajset let, razvijajo pa tudi recepte za izvirne jedi z beluši. ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

Za sosedovo mizo Charolais, Francija

30. 8. 2024

Sestri Florence in Lauren bosta kmalu od očeta v celoti prevzeli delo na kmetiji. A bojita se, da jima potem ne bo ostalo veliko prostega časa. Oče Henri vzreja govedo in koze, mama Jocelyne pa izdeluje mehki kozji si charolais. Na kmetiji imajo tudi znamenito francosko pasmo piščancev bresse, ki se pasejo izključno po travnikih in jedo krajevno pridelano krmo. Družina kuha po starih kmečkih receptih, značilnih za regijo Charolais.

Na lepše, oddaja o turizmu Slovenska Istra

30. 8. 2024

Obiskali smo razpršene vasice v zaledju slovenske Istre in preverili, kako domačini razumejo in živijo turizem, kako živo je povezovanje s hrvaško stranjo in zakaj se še vedno ne trži Istra, kot enotna blagovna znamka z globalno prepoznavnostjo?

Za sosedovo mizo Bornholm

28. 8. 2024

Danski otok Bornholm leži v Baltskem morju in slovi po zlatorumenih prekajenih slanikih. Blizu belih peščenih plaž na južni obali otoka živi družina Lauwersen, ki ima v lasti eno od najstarejših prekajevalnic na otoku. V njej ne prodajajo le prekajenih slanikov, ampak tudi različne ribje solate, ki jih babica Kisser vsako jutro sveže pripravi po starem skrivnem družinskem receptu. Oče Jesper uživa v ribolovu in sam ulovi slanike, losose in polenovke, ki jih pozneje dimi. Pri tem mu pridno pomaga desetletni sin Magnus. Mama Kristina pa z malo Almo pripravlja sladico, za katero na bližnjih sipinah nabereta šipek. Dedek Jesper prav tako pomaga v domačem turističnem podjetju. Pripravlja ocvrte slanike, na zabavi ob koncu sezone pa vešče poprime za bendžo in zapoje.

OdBita pot Afrika, 4. del

25. 8. 2024

Brata Sever afriško pustolovščino zaključujeta v Tanzaniji. Obiščeta lokalno ribjo tržnico v mestu Dar es Salaam, navduši pa ju safari po narodnem parku Serengetiju, kjer noč preživita med levi in drugimi divjimi živalmi.

Stran 1 od 104
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov