Zdrobov narastek s pomarančo

Sestavine:
- 50g pšenični zdrob
- 600 ml mleka
- 2 žlici belega sladkorja
- 1 pomaranča
- 1 jajce

Zdrob, mleko in sladkor damo v posodo in na zmerni vročini kuhamo, dokler ne nastane gosta kaša. Ves čas mešamo. Pomarančno lupino naribamo, nato pa pomarančo olupimo in jo razrežemo na koščke. Koščke pomaranče in polovico lupine zmešamo v zdrob. Beljak stepemo v sneg in ga primešamo zdrobu. Maso damo v jena posodo in pečemo 15-20 minut na 200° C.


Pečena prosena kaša z jabolki in sladoledom

Sestavine:
za 4 osebe
- 250 g prosene kaše
- 1 liter mleka
-4 do 5 jabolk
-2 jajci
- pest rozin ali suhih brusnic
- cimet
- vaniljev sladkor

Proseno kašo operemo in stresemo v lonec, rahlo solimo, dolijemo mleko in počasi kuhamo približno 10 do 15 minut
Jabolka olupimo in naribamo. Dodamo cela jajca, vanilijev sladkor, rozine ali brusnice ter potresemo s cimetom. Dobro premešamo ter dodamo kuhano kašo. Še enkrat premešamo, da se sestavine enakomerno razporedijo.
Maso damo v namaščen in z drobtinami obložen pekač, lahko pa tudi na peki papir in enakomerno razmažemo na približno 3 do 4 centimetre debelo.
Pečemo pri 180 stopinjah celzija slabe pol ure. Ponudimo toplo ali hladno, okrasimo z rezinami svežih jabolk in brusnicami ali rozinami.


Bučna juha z ajdovo kašo

Sestavine:
- 400 g buče
- 200 g korenja
- 65 g ajdove kaše
- 1,2 l vode
- ščep soli, mlete kumine, kurkume
- timijan, limonska trava, kardamom, žlica konopljinega olja

Ajdovo kašo speremo pod vročo vodo ter jo zakuhamo v loncu z vročo vodo. Dodamo na kose narezano bučo in nastrgano korenje. Juho rahlo solimo in začinimo ter kuhamo 10 do 15 minut.
Pred serviranjem dodamo žlico konopljinega olja ali katerega drugega nerafiniranega hladno stisnjenega olja.


Ajdove tortilije s piščancem

Sestavine:
Za 4 osebe
- 200 g piščanca
- 100 g ajdove kaše
- 1 por
- česen
- 5 korenčkov
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 bučka
- maslo
- jušna osnova
- oljčno olje
- tortilije
- harisa
- grški jogurt
- sol, poper

Na vročem oljčnem olju prepražimo na trakove narezanega piščanca. Ko je piščanec zlatorjavo zapečen, ga odstranimo iz ponve. Dodamo malce oljčnega olja in na lističe narezan česen. Ko je česen lepo zapečen dodamo na trakove narezan por. Prepražimo in dodamo ostalo zelenjavo. Po petih minutah dodamo ajdovo kašo in zalijemo z jušno osnovo. Solimo in popopramo. Kuhamo približno 8 minut.

Vse skupaj zavijemo v tortilije. Po želji lahko dodamo še sir in jogurt, katerega smo začinili po želji.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro