Roza pohorska omleta po receptu Nastje Kramer Pesek (Malinca)

Sestavine za 4 osebe
Za biskvitno testo:
- 3 jajca (ločimo rumenjake in beljake)
- 50 g eritrola v prahu
- ščepec soli
- 30 g bele pšenične moke
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- naribana limonova lupinica

Za preliv:
- 1 žlica eritrola v prahu
- 200 g malin (svežih in zmrznjenih)

Za nadev:
- 200 ml sladke stepene smetane
- Pink Latte Mix

Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v sneg.

Rumenjakom dodamo eritritol ter vaniljev sladkor in stepamo tako dolgo, da dobimo svetlo kremno zmes.

V rumenjakovo kremo nežno z lopatko vmešamo naribano limonino lupinico in moko, ki jo presejemo čez cedilo.

Na koncu postopoma, na rahlo primešamo sneg beljakov.

Na peki papirju izrišemo 4 kroge premera približno 15 cm. Jaz sem si pomagala s kavnim krožničkom. Izrisane kroge s pomočjo žlice napolnimo s testom, približno 4 žlice na krog. Maso s pomočjo žlice poravnamo.

Pečemo 8 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 175 stopinj. Paziti moramo, da se biskvit ne zapeče, kajti če bo prepečen, se bo ob upogibanju lomil.

Pečen in še vroč biskvit predenemo na kuhinjsko krpo in ga s pomočjo krpe prepognemo. Tako prepognjene biskvitne kroge pustimo nekaj minut, da obdržijo prepognjeno obliko.
V času, ko se biskvit peče, pripravimo nadev. V kozico dodamo 200 g malin (svežih ali zamrznjenih) in eno zvrhano žlico eritritola. Pokuhamo, da dobimo malinin preliv. Le-tega premažemo čez celo notranjost pohorske omlete.

V drugi posodi stepemo sladko smetano in nato primešamo 3 žlice Pink Latte Mixa, da dobi smetana prikupno roza barvo.

Eno žlico smetane damo v notranjost omlete, z ostalo smetano pa lahko poljubno okrasimo zunanjost pohorske omlete.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Čokoladni browniji po receptu Nastje Kramer Pesek (Malinca)

Sestavine za 8 kosov:
- 125 g temne čokolade z vsebnostjo kakava vsaj 80 %
- 50 g kokosovega olja
- 3 jajca
- 120 g kokosovega sladkorja
- 90 g mandljeve moke
- 30 g 100% kakava v prahu
- ščepec himalajske soli

Malinova omaka:
- 200 g malin
- 2 žlici kokosovega sladkorja

Ogrej pečico na 180 °C ter namesti peki papir v pekač velikosti cca 20 x 20 cm.

V posodici stopimo čokolado in kokosovo olje. Postavi na stran.

Z ročnim mešalnikom stepi jajca in jim nato dodaj kokosov sladkor. Stepaj dokler masa ni bledo rumena ter ima trikratni volumen, približno 5 min.
Med počasnim mešanjem postopoma v maso vlivaj stopljeno čokolado.

V jajčno-čokoladno maso dodaj mandljevo moko, kakav v prahu in sol. Nežno premešaj, da se sestavine povežejo.

18 minuti peci v pečici, ki jo predhodno ogreješ na 180°C.

Za malinovo omako damo v blender maline in kokosov sladkor, zmiksamo in omaka je pripravljena.

Serviraj brownije še tople ali počakaj, da se ohladijo. Brownije lahko shraniš v nepredušno zaprti posodi na hladnem 3 do 4 dni.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Zebra cheesecake po receptu Mateje Delakorda (Zgodbe na krožniku)

Sestavine
Podlaga:
250 g zdrobljenih piškotov
70 g stopljenega masla

Nadev:
400 g kremnega sirčka
250 g pretlačene skute
4 žlice mleka
3 jajca
2 vrečki vaniljevega sladkorja
sok polovice limone
100 g borovničevega pireja

Borovničev pire:
300 g borovnic
3 žlice sladkorja v prahu
pol limone

Najprej naredimo borovničev pire: borovnice stresemo v posodo, posujemo s sladkorjem in prelijemo z limonovim sokom ter pomešamo. Na srednje močnem ognju kuhamo pri­bližno 10 minut, da se sadje razpusti, tekočina pa malo zgosti.

Zmeljemo s paličnim mešalnikom, precedimo in odtehtamo 100 g. Če nam kaj ostane, porabimo za pripravo napitkov, kot dodatek k jogurtu ali v palačinkah.

Piškote zmešamo s stopljenim maslom in jih razporedimo po dnu pekača. Pomagamo si s skodelico. Postavimo jih v pečico, segreto na 200 stopinj, in pečemo 10 minut. Piškotno podlago ohladimo.

Skuto, kremni sirček, limonov sok in mleko zmešamo v mešalniku, dodamo vaniljev sladkor in na srednji hitrosti mešamo še kakšne 3 minute. Med mešanjem začnemo dodajati jajca, drugo za drugim. Če so v kremi grudice, je treba še malo mešati, da se popolnoma razpustijo.

Maso razdelimo na dva dela in enemu primešamo borovničev pire.

Na pečeno piškotno podlago dodamo nadev: najprej 2 žlici borovničevega, nato osnovnega, zatem pa postopek ponavljamo z izmeničnim dodajanjem po ene žlice vsakega nadeva. Nikakor ga ne smemo gladiti z žlico, če je nadev pregost, le malce zakrožimo z modelom, da se enakomerno razporedi.

Cheesecake postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj, na dno pa postavimo še lonček vrele vode. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperaturo na 150 stopinj in pečemo še 50 minut. Ohladimo v pečici.

Foto: Kristina Smodila in Mateja Delakorda
Foto: Kristina Smodila in Mateja Delakorda

Jagodni nadrobljenec z rabarbaro po receptu Zulejke Javeršek (Uglašena kuhinja)

Sestavine:
- 750 g jagod (lahko zmrznjenih)
- 400 g rabarbare
- 50 g agavinega sirupa
- 70 g moke
- 70 g ovsenih kosmičev
- pol žličke vanilije v prahu ali paketek sladkorja z vanilijo
- 70 g bio masla/veganske margarine/kokosovega olja,
- narezano na koščke
- ščep soli
- 5 žlic sladkorja muscovado
- pest mandljevih lističev
- 3-5 španskih vetrcev

Pečico nastaviš na 200 °C.

Rabarbaro olupiš in narežeš na tanke koščke.
Pekač velikosti A4 lista namastiš, vanj zvrneš očiščene in oprane jagode in rabarbaro. Vse skupaj preliješ z agavinim sirupom.

V skledi ali na deski zmešaš moko, ovsene kosmiče, sol, sladkor in vanilijo. V to narežeš ali nadrobiš izbrano maščobo, in vse skupaj gneteš toliko časa, da se začne sprijemati in drobiti v velike drobtine. Pomembno je, da je vse "prepojeno" z maščobo, ne sme pa se narediti kepa, ostati morajo drobtine. Dodaš nalistane mandlje.

Piškotaste drobtine razporediš po sadju in daš v pečico.

Pečeš pol ure oz. toliko časa, da se zlato rjavo zapeče. Na gotovo jagodni drobljenec nadrobiš nekaj španskih vetrcev. Če to še ni dovolj dekadentno zate, ponudiš s stepeno sojino smetano ali vanilijevim sladoledom.

Foto: Zulejka Javeršek
Foto: Zulejka Javeršek