Kremna cvetačna juha s sirom

Sestavine:
- 1 srednje velika cvetača
- sol, poper, muškatni orešček
- 2 dl mleka
- jušna osnova
- 50 g poltrdega sira
- manjša čebula
- žlica masla

Cvetačo očistimo in razrežemo na posamezna socvetja. Trša stebla in lepše liste prav tako narežemo in stresemo v lonec, da bodo juhi dali krepak okus. Čebulo narežemo.

V kozico damo čebulo, malo masla, pristavimo in popražimo. Dodamo cvetačo, prilijemo toliko vode, da cvetačo povsem prekrije, začinimo s poprom, soljo, muškatnim oreščkom in kuhamo do mehkega, približno 10 minut.

Nazadnje prilijemo mleko, znova zavremo, nato odstavimo in dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Po potrebi razredčimo z vodo.

Posebej naribamo sir in ga vmešamo v juho, da se raztopi.

Različica: Po želji cvetačo na začetku popražimo s čebulo in nadaljujemo po receptu, skupaj s cvetačo skuhamo en krompir, da je juha bolj kremna ali uporabimo krompirjev pire, ki nam je ostal.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Hrustljavo zapečena cvetača s parmezanom

Sestavine:
- srednje velika cvetača
- 4 žlice oljčnega olja
- pol skodelice krušnih drobtin
- 4 stroki česna
- pol žličke soli
- 50-100 g parmezana

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

Cvetačo očistimo, jo narežemo na manjše cvetke in stresemo v skledo. Stebla in liste odstranimo in prihranimo za juho naslednji dan ali za solato.
Parmezan naribamo, česen drobno sesekljamo.
Cvetačo v posodi najprej prelijemo z oljem in dobro premešamo. Potem potresemo česen, sol, drobtine in parmezan ter vse skupaj res dobro premešamo, da se sestavine enakomerno oprimejo maščobe na cvetači.

Tako pripravljene cvetke porazdelimo po pekaču. Pekač porinemo v segreto pečico.Pečemo 10 minut, nato premešamo/preobrnemo z lopatico ali žlico in pečemo še približno 10 minut, da se cvetača lepo zmehča in se hrustljavo zapeče.

Pečeno preložimo v servirno skledo ali na večji krožnik ali v šrnicelj.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Ocvrta cvetača

Sestavine:
- lepa večja cvetača
- 3 jajca
- mleko ali voda
- 250 g moke
- pol žličke soli
- maščoba za cvrtje

Za jogurtovo pomako:
- jogurt
- sol, poper
- malo majoneze ali kisle smetane
- sesekljana zelišča
- česen

V posodo damo jajca, moko, sol in počasi prilivamo mleko. Dobiti moramo gladko testo, kakor za palačinke, le da precej gostejše. Pustimo, da počiva in se še malo zgosti.

Cvetači odstranimo liste in stržen, socvetja pa narežemo na mala »drevesca«. Maščobo v širšem loncu ali v fritezi segrejemo.

Zdaj preverimo, če je jajčna zmes primerna za cvrtje, in sicer v zmes potopimo kos cvetače, povsem potopimo, da se testo lepo oprime vseh delov cvetače, in jo dvignemo. Testo mora lepo ostati na cvetači, nikar odtekati z nje, dovolimo le nekaj težkih kapelj, ki stečejo nazaj v posodo. Če je testo preredko, vmešamo malo moke, pregostemu testu pa dodamo malo mleka.

Ko je maščoba primerno segreta, v testo potapljamo koščke cvetače in jih previdno polagamo v vroče olje. Ocvremo po eni strani, obrnemo in do konca ocvremo, da dobimo lepo rjavo barvo. Približno 3 minute bo dovolj za eno serijo.

Vzamemo iz olja, odcedimo na mrežici in preložimo na krožnik s prtičkom. Ponudimo z jogurtovo pomako.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Vodnikova solata

Sestavine:
- motovilec
- 2 trdo kuhani jajci
- 1 kuhana rdeča pesa
- 1/2 kuhane manjše cvetače
- sol, poper
- olje
- jabolčni kis

Motovilec očistimo in operemo, damo v skledo. Solimo, popramo in zabelimo s kisom in oljem. Jajca olupimo, ločimo rumenjake in beljake in vse skupaj drobno nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi kuhano rdečo peso. Cvetačo položomo na sredino motovilca, ostalo zložimo simetrično v kupčkih okoli cvetače.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro