Domači njoki

Sestavine:
- 1 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- malo zdroba
- 1 jajce
- sol

Krompir kuhamo v olupku, postavimo ga v hladno vodo, ki jo predhodno tudi nekoliko solimo. Krompir kuhamo približno 25 - 30 minut do mehkega.
Krompir nekoliko ohladimo in olupimo. Nato krompir pretlačimo z vilico ali uporabimo pasirnik.

Krompir si postavimo na kup, najboljše na leseno desko ali pult. Na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo jajce in sol. Nato postopoma dodajamo moko. Testo gnetemo toliko časa, da dobimo lepo kepo testa. Razvaljamo in oblikujemo svaljke. Kuhamo jih v slanem kropu, kuhani pa so takrat ko pripravajo na površje. Odcedimo in postrežemo s pripravljeno omako.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Paradižnikova omaka

Sestavine:
- strok česna
- olivno olje
- sveža bazilika
- padarižnikova mezga s koščki
- sol
- poper

V lonec damo žlico olivnega olja in popražimo strok česna. Prelijemo s paradižnikovo mezgo in dodamo baziliko. Kuhamo približno 10-15 minut, da se omaka zreducira. Na koncu dodamo še sol in poper.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Hitra omaza s pršutom

Sestavine:
- nekaj rezin pršuta
- vejica svežega timijana
- 200 ml pasiranega paradižnika
- smetane za kuhanje
- česen v prahu
- sol
- poper

Pršut narežemo na trakce in ga popražimo v ponvici. Dodamo vejico timijana, paradižnik in začinimo. Ko začne paradižnik vreti dodamo še malo smetane in pokuhamo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro