Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

Sestavine za solato:
- 1 glavica cvetače
- 1 jabolko
- 1 avokado
- 1 šopek svežega peteršilja
- 1 šopek sveže mete
- 2 mladi čebulici (le zeleni del)

Sestavine za preliv:
- 4 žlice olivnega olja
- 4 žlice vode
- 2 žlici polnozrnate gorčice
- 2 žlici medu
- sol in - poper
- 1 žlica limetine lupinice
- sok 2 limet

Ostale sestavine:
- 1 par kranjskih klobas
- svež peteršilj
- zeleni del mlade čebulice

Cvetačo operemo in namočimo za približno 10 minut v osoljeno toplo vodo, da ostranimo morebitne žuželke. Lahko uporabimo tudi beli kis. Cvetačo odcedimo in zmiksamo na velikost zrnc kus-kusa.

Kranjsko klobaso skuhamo in narežemo na kolobarje. Lahko jo tudi popečemo.

Sestavine za preliv zmešamo skupaj.
Jabolko in avokado, narežemo na enako velike koščke. Lahko na kocke ali lističe. Jabolk ne lupimo. En del jabolk in avokada pustimo za dekoracijo.

Vse sestavine za solato postavimo na krožnik, dodamo kranjsko klobaso, prelijemo s prelivom in okrasimo z jabolki, avokadom, peteršiljem in mlado čebulico.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Slovenski burger s Kranjsko klobaso

Sestavine za en burger:
- 1 kranjska klobasa
- 150 g govedine
- ½ čebule
- sir chedar
- paradižnik
- zelena solata
- 1x bombetka
- sol in poper

½ kranjske klobase in čebulo narežemo na majhne koščke. Koščke kranjske klobase popečemo do hrustljavega. Koščke vzamemo iz ponve in na isti maščobi prepražimo še čebulo. Prepraženo klobaso in čebulo dodamo v goveje meso. Narahlo posolimo, vendar pazimo, da ne preveč, ker je že sama klobasa slana. Na koncu še popopramo. Vse skupaj premešamo in oblikujemo v malce debelejšo obliko polpeta.

Meso pečemo na srednji temperaturi. Ko je meso na eni strani lepo zlatorjavo zapečeno, ga obrnemo in na njega položimo rezino sira. Iz polovičke klobase, narežemo podolgovate, na tanko narezane rezine. Rezine hrustljavo zapečemo.

Bombetko prerežemo na pol in jo popečemo na maslu.

Ko sestavljamo burger, najprej namažemo polovico bombetke z BBQ omako. Nato položimo pečeno meso s sirom. Na meso postavimo še list zelene solate in rezino paradižnika. Na vrhu pa še popečeno kranjsko klobaso. Vse skupaj lahko še prelijemo z BBQ omako.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Makaroni s kranjsko klobaso

Sestavine:
- 600 g krompirjan
- 250 g polžkov
- 200 g prekajene kranjske klobase
- 150 g sira ementalec
- peteršilj
- majaron
- 40g Maslo
- muškatni orešček
- sol in poper

Krompir olupimo, operemo in narežemo. Pristavimo dve kozice s slano vodo. Ločeno skuhamo krompir in makarone. Oboje odcedimo na cedilu. Klobaso narežemo na tanka kolesca, sir na grobo naribamo. Sesekljamo peteršilj in majaron.

V ponvi segrejemo maslo in pražimo klobaso 2 minute. Dodamo testenine in jih med mešanjem pražimo 3 minute. Primešamo krompir, nasekljan peteršilj, majaron, poper, ter malo naribanega muškatnega oreščka.

Jed potresemo z naribanim sirom. Počakamo, da se malo stopi, nato takoj ponudimo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Ljubljanski hopel popel

Sestavine:
- 1 kg krompirja
- 5 jajc
- 1 kranjska klobasa
-10 g slanine
-10 g vratovine
- 1 čebula
- 4 žlice mleka
-sol, poper
-svež drobnjak

Krompir skuhamo in narežemo na koščke. Na slanini prepražimo vse mesnine in čebulo, dodamo krompir in po želji kuhano korenje, kisle kumarice ali gobe. Vse skupaj zalijemo z zmesjo jajc in mleka in zlatorumeno zapečemo.


Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Hibiskusov ledeni čaj z jagodami

Sestavine:
- hibiskusov čaj
- 4 jagode
- 2 jedilni žlici medu
- sok ene limone
- led

Skuhaj 4 skodelice hibiskusovega čaja. Okus bo boljši, če boš za eno skodelico uporabil eno čajno vrečko.

Med ohlajanjem čaja pripravi pire iz jagod. Jagode lahko pretlačiš z vilicami ali jih zmiksaš. Dodaš lahko tudi na koščke narezane jagode.

Čaju dodaj pire in limonin sok, nato pa še med. Dobro premešaj in vlij v kozarce z ledom.


Limonin ledeni čaj z baziliko

Sestavine:
- polovica narezane limone
- 6 svežih listov bazilike
- 2 vrečki zelenega čaja
- 3 skodelice vroče vode
- med
- led

Vročo vodo prelij čez limono, baziliko in čajne vrečke. Po nekaj minutah iz vode odstrani čajne vrečke, dodaj malo medu in dobro premešaj.

Ohlajen čaj postavi v hladilnik za 3 do 4 ure in ga nato postrezi z ledom