KMEČKI KROFI

Potrebujemo:
- 500g mehke moke (tip 500)
- 3/4 poravnane žličke soli
- 42g svežega kvasa (en zavitek)
- 50g sladkorja
- 1 strok vanilje
- 3 rumenjaki
- 1 celo jajce
- 6 žlic olivnega olja
- malo ruma
- nastrgano lupinico ene limone in ene pomaranče
- sok pol pomaranče
- približno 2,5 dl toplega mleka
- olje za cvrtje, ki mu lahko dodamo malo kokosove maščobe

Kvas zdrobimo v lonček v katerem je 2,5 dl mlačnega mleka, 2 žlički sladkorja ter 2 žlički moke. Močno premešamo, pustimo na toplem vzhajati približno 10 minut.

Med tem močno penasto premešamo rumenjake in preostali sladkor. Dodamo sol, vaniljo, nastrgano lupino limone, olje, sok in lupinico pol pomaranče, lupinico limone in celo jajce ter samo dobro premešamo.

V vdolbino moke prelijemo obe mešanici (kvasno in jajčno) ter ju počasi vmešamo v moko s stepanjem. Stepamo z električnim mešalnikom vsaj 10 minut in po potrebi dodamo moko ali mlačno mleko tako, da dobimo testo, ki odstopa od sklede in je zelo mehko, elastično.
Iz testa oblikujemo kroglice (po približno 60 g) in jih na pomokanem peki papirju, pokrite s prozorno folijo, pustimo vzhajati vsaj 45-50 minut ali pa kar v pečici na 40°C in s tem čas vzhajanja skrajšamo približno na pol.

Vsako kroglico od sredine navzven razvlečemo tako, da ostane na zunaj debel rob, notri pa tanjša sredina. Tako ob cvrtju dobimo vdolbino. Ocvremo jih v veliki količini olja (160°) tako, da v njem plavajo, do zlatorumene barve na vsaki strani.

Lahko pa ocvremo kar take in dobimo običajne pustne krofe z lepim obročkom.
V vdolbine nadevamo marmelado oz. nadev po želji ali jih preprosto, še tople, le posipamo s sladkorjem v prahu. Najboljši so topli oz. isti dan.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

FERMENTIRAN POMARANČNI SOK

Potrebujemo:
- 100 g sladkorja
- 1/8 do 1/4 žličke instant suhega kvasa
- 1,5 žličke svežega naribanega ingverja ali pol žličke ingverja v prahu
- pol žličke kurkume v prahu
- sok dveh pomaranč
- 1 žlička vitamina C v prahu (lahko izpustite)
- približno 1,7 l vode

V primerni steklenici (najbolj praktične so dvolitrske plastične, ker na pritisk steklenice »pod prsti čutimo količino CO2«), ki se lahko zatesni, zmešamo vse suhe sestavine in jih dobro premešamo. Nato dodamo sok pomaranč in vodo, ki naj sega nekoliko pod vrh, ker se bo nabiral CO2 plin.

Steklenico zatesnimo in vse močno pretresemo, ter postavimo na sobno temperaturo za 24 ur. Vmes večkrat izpustimo CO2, ko je steklenica na otip »zelo trda«. Po 24 urah prestavimo v hladilnik.

Primerno ohlajeno postrežemo z rezinami pomaranče (vsebuje malo alkohola).
Prileže se poleti kot osvežilna pijača.

Pusti krofi