Bučkini dimniki nadevani s postrvjo, česnom, peteršiljem in sirom

Sestavine:
- 2 kosa bučk
- 10 dag naribanega sira
- 25 dag postrvinega fileja
- 2 stroka česna
- sol in poper
- peteršilj in bazilika
- 2 dcl paradižnikove omake
- 1 žlica drobtin
- 1 jajce

Bučke operemo, odrežemo konici ter jih narežemo na 5 cm valje. Sredino izdolbemo in zunanji del osolimo.

Postrvinim filejem odstranimo kožo in meso nasekljamo, dodamo še nasekljan česen, peteršilj, baziliko, drobtine in jajce ter začinimo.

Dimnike postavimo pokonci na pekač, ki smo ga predhodno oblekli s peki papirjem, in jih nadevamo z maso. Povrhu posujemo sir in pečemo v pečici na 180 °C 20 minut.

Zraven lahko postrežemo holandsko ali paradižnikovo omako. Vse skupaj pa okrasimo še z nekaj svežimi zelišči.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Bučkina solata z meto, redkvico, paradižnikom in feta sirom

Sestavine:
- 2 kosa bučke
- 10-15 listov poprove mete
- 5 redkvic
- 20 češnjevih paradižnikov
- 10 dag feta sira
- 10 dag črnih oliv
- sol in poper
- olivno olje
- balzamični kis
- balzamična glazura

Bučke operemo in jih z lupilcem, mandolino ali salamoreznico narežemo na tanke, dolge trakove. V solati lahko uporabimo tudi druge poljubne oblike, ki bodo dodale teksturo sami jedi.

Meto narežemo na rezance, redkvice pa na kolobarje. Češnjeve paradižnike prerežemo na pol, vse sestavine začinimo, naoljimo in okisamo, položimo v skledo, čez solato pa posujemo še feta sir in črne olive.

Jed lahko serviramo s hrustljavim popečenim kruhom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Ocvrti bučkini cvetovi nadevani z mozzarelo, inčuni in zelišči

Sestavine:
- 8 bučkinih cvetov
- 1 bivolja mozzarela
- 12 inčunov
- pest sezonskih zelišč (peteršilj, timijan, origano)
- 2 jajci
- 30 dag moke
- 1,5-2 dcl piva
- sol in poper
- 2 žlici majoneze ali kisle smetane

Bivoljo mozzarelo, inčune in zelišča sesekljamo ali zmeljemo v multipraktiku. Zmes nadevamo v bučkine cvetove, ki jih nato pomokamo, namočimo v maso iz piva ter na hitro ocvremo.

Ocvrte položimo na papirnato brisačo in jih serviramo z majonezo ali kislo smetano.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro