Pečen segedin v pečici

Sestavine:
- 500 g svinjske vratovine in reber
- 600 g kislega zelja
- 2 večji čebuli
- 2 stroka česna
- žlica olivnega olja
- slanina (po želji)
- sol, poper
- lovorovi listi
- 3 brinove jagode
- mleta kumina
- dimljena sladka paprika
- 100 ml paradižnikove mezge
- 400 ml jušne osnove

Na ponvici najprej popražimo nasekljano čebulo in česen, dodamo na kocke narezano meso in rebra. Ko meso dobi barvo , dodamo zelje, začimbe in tekočino. Vse skupaj pokrijemo s pokrovom in postavimo v segreto pečico na 220 °C in pečemo 20 minut s pokrovom, nato pa še 20 minut brez pokrova.

Postrežemo z domačim kruhom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Zeljnati zavitki en, dva, tri

Sestavine:
- zavitek vlečenega testa
- 100 g kislega zelja ( naribano ali na tanko narezano)
- 1 korenček (nariban)
- manjša čebula
- 50 g skuhane kvinoje
- sol, poper
- 1 jajce

Čebulo nasekljamo in jo popečemo na oljčnem olju, dodamo še korenček, zelje in popražimo. Nekoliko ohladimo in v zmes dodamo še kuhano kvinojo in začimbe. Nadevamo na testo in naredimo žepke. Premažemo z jajcem in pečemo na peki papirju v segreti pečici 180 °C, približno 12 minut.
Zraven lahko postrežemo kakšno svežo omako.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Jota

Sestavine:
- 1 kg kislega zelja
- 1/2 kg krompirja (olupljenega)
- 30 dag rjavega fižola
-1 rumena čebula
- 2 stroka česna
- 4 žlice bele moke
- 2 žlici olivnega olja
- sol, poper
- lovorov list
- po želji 30 dag prekajenega mesa)

Čez noč namočen fižol kuhamo skupaj s suhim mesom. Ko je oboje na pol mehko, dodamo na koščke narezan krompir, ki naj se kar dobro razkuha. V drugem loncu kuhamo kislo zelje, po želji dodamo lovorov list.

Na koncu vse skupaj zmešamo, dodamo prežganje iz moke, čebule in česna ter začinimo s soljo in poprom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro