PIRINA SOLATA S FETA SIROM

Sestavine:
- 350 g pire
- 100 g češnjevega paradižnika
- 2 manjši kumari
- 0,5 žličke soli
- 1 ščepec mletega črnega popra
- 100 g feta sira
- 1 pest listov mlade špinače
- 3 žlice olivnega olja

Na kuhalnik pristavimo lonec z osoljeno vodo in vanj stresemo piro. Na zmernem ognju jo kuhamo približno 25 minut. Kuhano piro dobro odcedimo in ohladimo.

Paradižnike operemo, jim odstranimo zelene dele in jih narežemo na četrtinke. Špinačne lističe temeljito operemo in osušimo. Operemo tudi obe kumari, ju po dolžini narežemo na četrtine, te pa zrežemo na tanjše trikotne kose. Vse sestavine stresemo v večjo skledo in po želji ter okusu začinimo z oljem, soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo. Na koncu na solato nadrobimo še feta sir.

Solato vsaj za 15 minut shranimo v hladilniku, nato pa jo serviramo na mizo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

TESTENINE Z REGRATOVIM PESTOM

Sestavine:
- 400 g testenin
Pesto:
- 40 g pinjol
- 170 g svežega regrata
- 3 stroki česna
- 8 žlic olivnega olja
- 80 g naribanega parmezana
- 2 ščepca soli
- 1 ščepec popra

Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri brez maščobe na hitro popražimo pinjole, da se rahlo obarvajo. Med praženjem ponev večkrat potresemo, da se pinjole enakomerno popražijo. Popražene pinjole stresemo na krožniček, da se ohladijo. Regrat temeljito očistimo in operemo pod tekočo vodo. Nato ga dobro osušimo in na grobo nasekljamo. Česnove stroke olupimo in narežemo na četrtine.

V kuhinjski mešalnik dodamo približno polovico regrata in olivnega olja. Sekljamo približno 2 minuti. Nato dodamo še preostalo polovico regrata in olivno olje, popražene pinjole, nariban parmezan in česen. Vse skupaj sekljamo še toliko časa, da nastane gladka kremasta zmes.

Regratov pesto po okusu dodatno začinimo s soljo in poprom. Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode. Počakamo, da voda zavre, nato pa v krop stresemo testenine in jih kuhamo toliko časa, kot je označeno na embalaži. Kuhane testenine dobro odcedimo in stresemo nazaj v lonec. Prelijemo jih s pripravljenim pestom in vse skupaj dobro premešamo.
Pripravljene testenine serviramo na krožnike in postrežemo.

Okrasimo z pinjolami in svežimi trobenticami

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

SKUŠA S PEČENO POLENTO

Sestavine:
- 1 srednje velik file skuše
- sol
- oljčno olje
- 50 g polente
- olive
- kapre

Skušo očistimo in odstranimo kosti. Nasolimo in jo damo v vrečko za vakumiranje. Temperaturo kuhanja nastavimo na 48 stopinj celzija. Kuhamo 20 minut. Po 20-ih minutah ribo vzamemo iz vrečke in jo na hitro popečemo na vročem olju(najprej na hrbtni strani).

Med kuhanjem polente, dodamo še sol, zmlete olive in sesekljane kapre.

Skušo serviramo skupaj s polento.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

TESTENINE Z GOBAMI

Sestavine:
- 1 srednje velik file skuše
- sol
- oljčno olje
- 50 g polente
- olive
- kapre

Gobe operemo, osušimo in narežemo na tanke rezine. Na srednje vročem olju prepražimo sesekljan česen. Postopoma dodajamo gobe. Najprej najbolj mesnate, na koncu pa tiste najbolj nežne.

Ko so gobe lepo zapečene, dodamo sveži kremni sir in parmezan. Posolimo in popopramo.

Posebej skuhamo testenine. Za še bolj kremasto omako, lahko dodamo vodo, v kateri so se kuhale testenine.

Vse skupaj serviramo in potresemo s parmezanom in peteršiljem.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro
Post